fredag 30 juli 2010

Vykortsvyer och nygammal färg

Jag pratade med prästgårds-Sara som hastigast häromdagen, när hon passerade med hundarna på promenad. - Har du sett att de håller på att måla om, sade hon och pekade mot första huset i byn. Nej, det hade jag faktiskt missat, men hon hade alldeles rätt.

Samtalet fick mig att slutföra mitt gamla projekt att fotografera byn och missionshuset på samma sätt som bilden tagen någon gång före 1907, som bland annat förekommer på vykorten över Tiby och Börje kyrka (se inlägget Tiby, Börje, en vårdag för drygt 100 år sedan):

Den 18 april gav jag mig ut att försöka hitta samma vinkel, och jag tror jag hittade impedementet på åker utanför prästgården som fotografen använt:
Tyvärr började det precis hagla... vilket syns på fotot, liksom röken från trädgårdsavfallet som just eldades upp. Men syns missionshuset bakom första huset i byn?


Svaret blev nej, det är för mycket träd ivägen, även så här tidigt på våren utan löv!

Att det numera är både ett garage och en stor gran i den kritiska vinkeln hjälper nog inte heller. Nedanstående är taget från bygatan, på andra sidan första huset i byn men i nästan samma vinkel. Ser du missionhuset?

Jodå, där är det.
Men hur var det då med ommålningen? Ja, på det kolorerade vykortet från 1900 nånting är båda husen i Tiby kyrkby helt klart vitmålade. Så länge vi har bott här har dock det ena varit rödmålat och det andra villagult. Men nu är det ändring på gång:


Snyggare? Ja, det tycker åtminstone vi!

/A

Hålla hunden

De sista semesterdagarna har gått fort. I onsdags var vi inne i Stadsparken och tittade på barnaktiviteterna i Parksnäckan. Varken ponnyridning eller traktor med bonde roade lilla S, som hellre kastade sten i ån eller lekte på den stora och fina lekplatsen i andra änden.

Var verkligen allt så här fint när vi var i Stadsparken senast, för ett år eller två sedan?

Igår regnade det som sagt, men vi hann också åka och hämta de nyrenoverade sydfönstren från Uppsala Fönsterhantverk efter lunch. Mer om det senare. Vår förhoppning var att lilla S. skulle somna i bilen och sova lite middag, men det vägrade han och var istället vaken till efter 21...

På kvällen hörde vi en duns i mörkret i sovrummet, och med hjälp av Spinn fångade jag denna jätte:
Glaset är lika stort som en 33 cl läskburk. Inte konstigt att vi hör syrsorna utifrån om de är så stora!

Idag åkte vi in till BMC och flyttade över G:s grejer till hennes nya korridor och kontorsplats. Det var en del tunga pärmar, mappar och böcker det inte skadade att vara två om, och så slipper hon ta värdefull skrivtid och göra det nästa vecka. Lilla S. hade inget emot utflykten, och tyckte tom att mamma skulle stanna kvar och jobba.

Här är utsikten från nya rummet, mot både domkyrkan och slottet. Inte illa.

Lunch på Sibylla på vägen hem var kanske inte så nyttigt - jag åt iaf korvrulle med mos, även om nu lilla S. åt upp det mesta av korven. Vi stötte på småflickorna A. och A. från dagis, som ska flytta till Knivsta. Händelsevis samma område som min gode vän M.

På eftermiddagen kom lilla S. moster G. på besök, med (pytte)lilla kusinen Tove, sambo M. och hundarna. De mellanlandar och sover över på väg hemåt efter besök hos släkten uppe i Hälsingland.

Lilla S. ville vi skulle ta en lång promenad, och fick sin vilja fram. Han gick själv genom hela skogen, plockade blåbär och åt, och fick sedan hålla hundkoppel när vi gick genom åkrarna.
Inte somnade han på dagen idag heller, utan höll sig envist vaken till efter 21 även idag. På måndag börjar dagis... så vi får försöka gå upp vid 8-snåret imorgon för att fortsätta vrida tiden rätt.

/A

Regn och bullar

Det var förvarnat om att det skulle bli regn - och det blev det. När vi vaknade igår morse hade det kommit ned 8 mm och under dagen så föll ytterligare 13 mm. Nattens regnskörd är ännu inte kontrollerad.

Men det kommer bli bra för svampen, nu borde det väl börja växa lite i skogarna. De flesta av växterna vi fick av A:s mamma hann också ned i jorden, så de borde väl verkligen vara nöjda. Vi har tre plantor till att sätta ned i jorden så förhoppningsvis kan vi pricka ett litet upphåll idag så kan vi få ned dem också. Det blir fint i rabatterna iaf, eller rättare sagt det blir rabatter, från att ha varit mest gräsmatta så har de kommit massa uppväxta blommor dit. Vår trädgård börjar växa fram så sakta.

Det stora projektet annars för trädgården, om man bortser från det eviga jobbet att såga ned sibirisk ärtbuske som växter där de inte borde, är grusgångar. Problemet verkar vara att hitta rätt grus. Jag gjorde en snabbtitt på de olika grushögarna när vi hämtade sand till dagis, men allt grus där var så vasst. Jag har ett klart minne av att vi hade runt grus på grusgången när jag växte upp. Nåväl, vi skall kolla runt lite mer. Men det är så spännande med gruset för då blir liksom strukturen bestämd.

Vi höll oss inne igår på grund av regnet och passade på att baka lite bullar, Lilla S är ett riktigt bullmonster. En annan favorit hos oss alla blev jitterbuggarna, en av sorterna kakor som vi bjöd A:s mamma på. Jag har alltid tyckt att de har verkat goda när jag sett dem i kokboken men aldrig kommit mig för att baka dem. Det var lite knöligt att bre på maräng på degen, särskilt som Lilla S skulle hjälpa till och inte var speciellt lätt på hand. Men det gick och även om kakorna inte såg jättefina ut så smakade de gott, får se om det blir en ny omgång idag.

/G

tisdag 27 juli 2010

Promenader och torpväxter

I söndags var vi återigen i Knivsta, och hälsade på min gode vän M. med fru och enmånaders bebis. Vi hade inte setts på evigheter - närmare bestämt deras bröllop för drygt ett år sedan.

Innan passerade vi lilla S. farmor och åt lunch. Vi fick med oss en hel del växter hem, men hålen märktes knappt i hennes prunkande torpträdgård.
Det är bra med stor bil - den blev full!
Vi hann dock aldrig plantera dem på söndagen, och på måndagen var G. tvungen att åka in och jobba med sin avhandling. Jag och lilla S. fick en dag för oss själva, och läste bland annat igenom en stor hög barnböcker innan en tur till ICA.

Efter lunch gav vi oss iväg på en promenad. Vi stannade vid skolans lekplats och lilla S. visade att han minsann kunde gunga på de stora barnens gungor också.

Jag tänkte att vi skulle utforska trakten bakom prästgården, men första vägen var ett blindspår och ledde bara till en äng. Vi fick gå tillbaka i kanten av en lerig åker - fyll med förtorkade ärtväxter - för att nå huvudvägen igen. Vi fortsatte på den till den första av två tvära krökar, och svängde där vänster på en liten väg som fortsatte rakt fram. Lena hade sagt att den ledde till skjutbanan vi hör då och då på helgerna.

Lilla S. var rätt trött och höll på att somna, men piggnade till när en hare kom skuttande mot oss på vägen. Jag hann precis få fram kameran innan han upptäckte oss och förskräckt hoppade in i skogen istället.

Vi kom fram till skjutbanan, eller snarare baksidan av dem. På bilden nedan har jag vänt mig om och fotat vägen vi kom på.

Strax därefter började det panga en bit bort, och jag hade ingen lust att gå tillbaka samma väg, så vi fortsatte till den riktiga vägen till skjutbanan.

Nu hade lilla S. äntligen somnat, och jag konsulterade mobilen. Enligt GPS och Google Maps så var närmsta vägen hem igen att gå i en stor bågen, nästan fram till 272:an och ner förbi dagiset, och så blev det.
Även om vädret ser lite molnigt och kallt ut på fotona så var det rätt varmt. Efter att vi varit ute i två timmar kom vi hem, och jag satte mig och drack ett stort glas saft på trappan medan lilla S. sov vidare en stund. Totalt blev det ganska exakt en mils promenad, ser jag när jag mäter på kartan nu efteråt.

På kvällen kände vi oss extremt duktiga efter att ha gått igenom fyra av de kvarvarande flyttkartongerna. Visst, vi har en hel del kvar... men så här ett drygt år efter att vi flyttade in så är det väl hög tid att ta tag i det sista uppackandet!

Idag tisdag pysslade vi hemma. Lilla S. farmor kom och hälsade på vid 15, och vi bjöd på tre sorters nybakade kakor. Hon hade bland annat med sig ett gammalt fotoalbum på mig som liten - och det var någon bild där lilla S. och jag var väldigt lika.

Myrorna har börjat svärma i trädgården, från de stackar vi har kvar, i alla fall svartmyrorna. Så här såg det ut när jag råkade vända på en plankbit vid skräphögen (känsliga tittare varnas):
Fem minuter senare var alla stora och små ägg bortstädade.

Innan farmor kom tog vi en promenad uppåt skogen, där blåbären börjat mogna. Lilla S. lät sig väl smaka av både blåbär, nägra smultron och en del hallon vi hittade.

Vi funderade en del på den gamla vägbanken vi såg längs stigen, och stora stenhögar här och där. Under kriget lär det ha legat en såg däromkring någonstans - det är ju rätt nära järnvägen sedan för vidare transport.

Lilla S. höll sig vaken utan att sova middag ända till halv åtta, då han slocknade. Vi får se om vi lyckats vrida dygnet lite mer rätt, eller om han sover sent imorgon ändå. Hoppas jag får lite sovmorgon i alla fall ;)

/A

lördag 24 juli 2010

Hus-sightseeing och visit hos Lena

Idag propsade lilla S. på en mopedtur på förmiddagen, strunt samma att den förra slutade i ösregn. Vi begav oss iväg längs vallstigen och sedan över järnvägen bortåt Klista.

Varje gång vi åker hemåt från ICA skymtar vi ett fint hus över åkrarna efter Ströbylund. Det har närmast sett ut som en liten karolinerherrgård med sin takform. Jag misstänkte att vi kunde hitta huset bakvägen, och mycket riktigt.

Vi ville dock inte puttra uppför hela uppfarten på mopederna - och lilla S. ville åka tillbaka och titta på hönorna - så det blev inte bättre bild än så. Ikväll slog jag dock upp det i Sveriges Bebyggelse, Uppsala län del 4:

Taket är som synes inget säteritak som det borde vara om huset var från den tiden, och att det inte är det framgår också i beskrivningen. Rätt fint är det dock ändå, även om nu vårt tycke och smak alltid varit mer åt snickarglädjehållet.

Efter hönorna bestämde vi oss för att våldgästa Lena, som håller i öppna förskolan, och vars hus vi också skymtat efter varje ICA-tur. Hon var hemma, och bjöd på saft och bullar innan vi tittade på hennes fina trädgård - och små dvärghöns hon nyligen skaffat. Jättesöta och mjuka, och sällskapliga som synes.

Katter har hon också - och Maine Coon ÄR en rätt stor ras märkte vi.

Torkan till trots frodades hennes grönsaksodlingar, och vi har en del att göra om vi ska få lika fint hemma kommande år.
Vi fick en squash och två gurkor att ta med hem, till lilla S. förtjusning. Tack Lena!

Efter lunch blev det en biltur till Rusta - G. behöver ett par extra byxor att åka moped i och hade sett några i ett reklamblad. De var dock slut, men vi fyndade lite på IKEA istället.

Lilla S. och jag lekte kurragömma på fyndavdelningen. Med oss hem fick vi bland annat tre Bästis förvaringskorgar (med svans), en kattkudde och ett katt-kit - allt för totalsumman 90 kronor.

Katt-kittet bestod av en rund väska med kudde inuti, två matskålar i metall, ett halsband och ett leksaksdjur. För 25 kronor tänkte vi att våra katter som gillar att rulla ihop sig kunde få en ny plats att göra det på.
/A

fredag 23 juli 2010

Väderomslag och räddat trädgårdsbord

Det var bara 14 grader i morse vid 8-tiden, och de påstår att det är slut med den tropiska värmen. Det gör oss inte särskilt mycket - vi föredrar mer normala svenska somrar.

Lilla S. kusiner och moster åkte vidare vid 10, och vi tog bilen bortåt Gränby för att titta på skruvmejslar på Järniabutiken och handla mat på Willys. Vi passade på skruvmejslarna - drygt 600 kronor för sex stycken kändes lite dyrt, även om det var Bahco. Det borde finnas något billigare som fortfarande håller bra kvalitet.

När vi ätit lunch monterade vi ihop det gamla trädgårdsbordet, som vi funnit längst ned i den stora skräphögen husets tidigare ägare F. lämnade oss. Alla plankor till bordsskivan behövde pusslas ihop och spikas på igen.

Det hela gick bra, trots att våra två hammare var spårlöst försvunna och vi fick klara oss med en miniatyrvariant i mässing. Total kostnad för reparationen var 35 kronor för lite ny spik.

Efter middagen gick vi på promenad bortåt Brunnby, eftersom lilla S. ville titta på korna. Ungkossorna i närmsta hagen har vuxit till sig rejält, och kom nyfiket närmare när vi passerade.

Lilla S. var rätt läskig, tyckte de och backade ett par steg när han pekade på dem.

Solen tittade fram nedanför molnkanten och lyste upp de mognande sädesfälten, men det märks att det börjar bli mörkare på kvällarna igen.

/A

torsdag 22 juli 2010

Lata semesterdagar - och regn!

Vi sover rätt länge på morgnarna, lilla S. och jag. G. däremot vaknar strax efter 6 och jobbar på sin avhandling i några timmar. Kvällarna blir förstås rätt sena, med S. som somnar först framåt eller till och med efter 22.

Igår ville lilla S. ta en promenad på förmiddagen, så vi tog vägen runt genom skogen och tillbaka förbi åkrarna och Brunnby. Svampar såg vi inga spår av, men väl en del blåbär, som dock behöver ytterligare lite tid på sig att mogna.

Vi såg bland annat några kossor med kalvar. Varmt var det, även om solen filtrerades lite genom moln, och den timme promenaden tog var alldeles nog.

I tisdags hade vi varit inne i stan en sväng, och köpte några böcker på Uppsala English Bookshop, som till vår förvåning hade flyttat några meter till en större lokal på hörnet. Vi gick också förbi Olssons och köpte tyg - bland annat hittade vi detta fina gröna som gjorde sig utmärkt som gardiner i sovrummet.

En närbild - tyvärr köpte vi det allra sista på rullen, om någon annan gillar det ;)

Tyg- och bokinköpen var delvis orsakade av att G:s syster skulle komma på besök med lilla S. två äldsta kusiner - presenter till passerad och kommande födelsedag.

Jätteroligt, tyckte lilla S, som brottades med den passande nysnaggade och därmed luggningfria kusinen.

Till och med Spatt, som brukar vara väldigt avvaktande när vi får besök, var social och ville bli klappad, även efter att ha blivit placerad i hängmattan (som han tyckte var rätt mysig).

Idag, liksom igår, insisterade lilla S. på ett utebad i sin badbalja. Jag återupptog försöken att få en gammal avancerad drake att lyfta från tomten - det gick inget vidare - och vi flög dessutom lite med ett radiostyrt flygplan. Vindpustarna gjorde det dock rätt svårfluget, och lilla S. kusiner prickade några träd. Det gjorde jag med, om jag ska vara ärlig. Planet i frigolit höll dock.

Kvällen avslutades med te, och chokladfingrar och chips. Imorgon åker de vidare norrut till lilla S. mormor och morfar. Vi får se om det innebär att vi kommer upp lite tidigare på morgonen och vinkar adjö.

/A

P.S. Jag höll nästan på att glömma att berätta att vi åkte en tur på mopederna alla tre idag, in till Nelins för att handla lite mat. Roligt tyckte lilla S. om ditvägen, men på hemvägen drog mörka moln ihop sig och utsatte oss för 5-10 minuters skyfall. Vi blev alla dyngsura, och lilla S. grät, men det gick lika snabbt över som regnskuren. Det kom lite ytterligare lätt regn senare, så förhoppningsvis blir växtligheten lite gladare. Regnet var knappast nog för svamparna i skogen dock.

P.P.S. Igår blev det fem myrstackar till - totalt nu 54 uppgrävda och borttransporterade. Det är några rejält stora kvar - så här såg en tredjedel av den sista ut på skottkärran. I flera av dem noterade jag flygmyror.

tisdag 20 juli 2010

Nynoverad lekstuga

När vi köpte huset så stod det en gammal lekstuga på tomten. Förra sommaren tittade vi knappt på den, Lilla S var alldeles för liten och vi hade så mycket annat att göra. Men under den här våren så har han blivit allt mer intresserad och har gärna gått in i lekstugan och räckt oss saker genom fönstret samtidigt som han frågande säger "köpa godis". Det är en lek de leker på dagis har vi listat ut.

Dock har lekstugan varit ganska skabbig, taket har inte riktigt gått ihop uppe i nock och det har murknat rejält. Skivorna som taket var gjort av var dessutom så stora att de nästan dolde det enda lilla fönster som fanns. Att taket var murket gjorde i alla fall att det var lätt att ta ned det.


Inne i lekstugan stod ett gammalt soffbord och en hopknycklad trasmatta...


Medan vi fixade och donade i söndags så hade Spatt hittat ett skönt ställe att sova på vid den nedsågade måbärshäcken. Vi sågade ned en vilsekommen lönn från häcken redan tidigt i våras, så tidigt att den har skaffat sig nya skott nu under sommaren, det var under dessa skott som Spatt tog en tupplur.


Efter turer till både IKEA, Bauhaus och Byggmax så i helgen så hittade vi ett plasttak som passade på lekstugan. Och då menar jag verkligen passade, skivorna var i perfekt längd så vi behövde bara skruva på dem.
Ett av IKEAs stormönstrade tyger nitades fast på väggen istället för att måla eller tapetsera den. Det går på ingen tid alls och det ger snabbt resultat, ett effektivt sätt att göra om ett rum. Det gröna blommönstrade tyget kommer från A:s mormor. Ett av våra gamla köksskåp passade precis lagom längs ena sidan tillsammans med ett nattduksbord omgjort till spis. Lilla S tycker om att leka kök och istället för att köpa en leksaksspis så pysslade jag lite med ett av våra gamla nattduksbord. Vi skruvade på en list och en skiva ovanpå, målade svarta plattor och satte in ett magnetlås för luckan. A rotade i en av flyttkartongerna från källaren i hans mormors hus i Bålsta och hittade rattar som vi kunde sätta dit.

Hela renoveringen av lekstugan har gått förvånansvärt snabbt. Förra sommaren köpte vi en bit plastmatta som skall ligga i nedre toaletten när vi får iordning den. Men allt kommer inte gå åt till toalettgolvet så hälften hamnde i lekstugan.

Leksaksaffären inne i stan skall flytta till Göteborg och hade 50% rea på allt. Perfekt tyckte vi och köpte ett litet te-set i trä till lekstugan, jättesött inklusive två små tepåsar i trä. Det är det setet som skymtar på bordet.

Lilla S hade i alla fall jätteroligt i lekstugan och kokade pasta och te och stekte korv.

Den varma, men inte outhärdliga, dagen avslutades med ett bad i badbaljan på gräsmattan.

/G

P.S. Antal myrstackar idag: 4. Totalsumma nu 49. /A