tisdag 31 augusti 2010

Old Jamaica Ginger Beer - en recension

Vi stännade på Hugos vid Biotopia i söndags och fikade lite. Jag fick syn på nedanstående burk, som jag inte kunde motstå frestelsen att testa. De hade nämligen pratat om ingefärsöl (eller -läsk)-flaskor på Antiques Roadtrip (inte att förväxla med Roadshow).

Till min förvåning var den rätt god! Ingefärssmaken var inte alls så påträngande som jag trodde, och hela smakupplevelsen var något helt annorlunda. Däremot så hade jag kunnat klara mig undan den eldiga eftersmaken. Men den är nog inte där för alla ingefärsölsorter.

Självklart är det Grays American Stores som importerar den. Tror bara de har butik i Stockholm nu, men däremot så verkar de ha blivit bra på att sälja vidare saker som grossist.

/A

måndag 30 augusti 2010

Bokfynd och eldning

Det har blivit rätt kallt och ruggigt på nätterna, så i lördags eldade vi för första gången sedan i våras i köksspisen. Och för första gången sedan Skorstensknuten var här också, ska tilläggas. Det var därför lite illavarslande att det rykte in så in i bängen... lyckligtvis med bara papper i spisen. Hade de renoverat på nåt galet sätt?

Elda i sotningsluckan fungerade inte heller, men brandvarnaren på övervåningen fungerade i alla fall... Till sist klättrade jag upp på taket och släppte ned lite brinnande tidningspapper ovanifrån i pipan. Efter några försök så sa det woosch och pappersflagorna kom upp igen. Och sen dess har det gått bra.

En sen mygginvasion har dock gjort att det inte blivit så mycket vedhuggande nu på kvällarna. Envetna små, tysta myggor man knappt känner när de sticks.

I söndags åkte vi in till stan för att lämna tillbaka lite böcker på biblioteket. Det blev lunch på Max vid Stora Torget.

Lyckligtvis hade Max egna ballonger, annars hade vi fått det besvärligt att klara oss förbi alla valstugor utan att få en partimärkt ballong.

Om någon nu rynkar på näsan åt tvååringar och snabbmat så har vi bildbevis på att han mest åt G:s sallad, med god aptit:
Antikvariat Bibliomanen hade flyttrea - alla böcker 20 kronor styck. Vi fyndade dessa...

...och en bok från 1935 med titeln Sveriges Kyrkobyggnader, Uppsala stift - Stockholms stad:

Det var en del av flera i en serie, som antagligen täckte hela landet. Denna del hade bild och text på ett antal kyrkor i Uppland, och även norrut uppåt Hälsingland och tom där G:s föräldrar bor.

Den hade en exteriör- och en interiörbild på varje kyrka, kort fakta, samt kyrkoherdelängd för varje kyrka i slutet. Även mindre och större kapell som tillhörde svenska kyrkan fanns med - vissa rätt missionshuslika i sitt utförande.

Det fanns många exempel på fina lampor av den typ jag vill ha till vår stora sal...

Givetvis var vi tvungna att bygga en Duplo-kyrka sen, komplett med kyrktupp.

På söndagskvällen gick vi ut en sväng i trädgården, och sågade ner lönnen som växt upp mitt i häcken.

Myggen blev dock snart alltför besvärliga, och vi fick gå in igen.

Tidigare under dagen hade jag hyvlat till så att det gick att stänga det sista fönstret i salen. Det sitter dock rätt skevt i ramen. Jag vet inte om det är ramen som slagit sig under åren då den stått oskyddad, eller om det renoverade fönstret inte blev riktigt rätt, men det går nog att lösa med en extra träbit så att det blir tätt till vintern.

Katterna har vi förvisat till ett källarfönster som står på glänt, med ett litet hål i en skiva som täckte fönstret. Vi får se om de förstått att det är den nya in- och utgången. Jag ska nog gå ned och titta vid dörren nu för säkerhets skull.

/A

lördag 28 augusti 2010

Kyrksväng och balpress

Idag städade vi på förmiddagen - välbehövligt - innan vi åkte till Börje SK vid 10 för att anmäla oss till Kyrksvängen. Förra året såg vi bara löparna när de passerade vårt hus på tillbakavägen förbi kyrkan. I år anmälde vi oss istället alla tre, i 1,5-kilometersklassen.

Det var rätt roligt - vi sade till lilla S. att vi skulle åka och springa igår, varpå han replikerade: "Med nummerlapp?" Uppenbarligen har han rätt gott minne från midsommar och loppet i Hassela.

Lilla S. värmer upp inför starten.

Fotbollsmålet lockade dock mer än trängseln vid startlinjen, och vi höll sånär på att missa starten, lilla S. och jag.

Vi tog oss runt på ungefär en halvtimme, men då gick - och sprang - och irrade iväg på utflykter - lilla S. hela vägen. I mål fick vi saft och bullar och en glasljusstake alla tre av oss.

Till lunch fick vi besök av G:s vänner J. och E. Efter det tog G. och lilla S. en tupplur i soffan, medan jag utnyttjade det soliga vädret till lite upprensning i trädgården.

Det kanske är svårt att se skillnad, men det sista snåret sibirisk ärtbuske på sydsidan fick stryka på foten. Nu ser man istället äppelträdet.

Nästa steg är att rensa i den extremt vildvuxna måbärshäcken på den sidan. Vi ska nog inte klippa ner den del vi tänkt behålla i år, men den är ungefär fem gånger så bred som den ska vara, så resten kan vi rensa.

I snåren hittade jag denna metalldetalj, stor ungefär som en tegelsten. Men vad är det?


Bilden nedan tog lilla S. senare på eftermiddagen. Vi fick nämligen besök av en traktor...

...med balpress, som i expressfart tog hand om halmen på åkrarna på vardera sidan om vägen.

Jätteroligt tyckte lilla S. - precis som förra året - och vi stod säkert och tittade i över en timme, medan G. bakade bullar och fixade middagen.

Huset, och lilla S., fotade från sydsidan denna gång. De var tidigare i år - förra årets bilder tog jag 1 september.

/A

onsdag 25 augusti 2010

IKEA-katalogen har kommit!

Att jämföra med förra årets bild:
http://borjefrid.blogspot.com/2009/08/ikea-katalogen-har-kommit.html

Spatt-katt kom in med en rekordstor sork (?), som sedan Spinn bar ut (bravo!) och åt upp hälften av. Vi tycker att hon blivit lite småfet, men det kanske inte är konstigt med den goda proteindieten denna sommaren.

/A

tisdag 24 augusti 2010

Skorstenräkning och brunnsdata

Gick lite tidigare från jobbet idag, svepte förbi dagiset och hämtade lilla S, och hann titta förbi öppna förskolan (premiäröppet idag) innan den stängde vid 1600. Förutom att vara social hade jag också ett ärende: Att fråga Lena om vi kunde hyra in bord och stolar från församlingshemmet till G:s disputationsfest i slutet av september. Pastorsexpeditionen var den som bestämde, fick jag veta, så jag ska slå dem en signal.

Sen var det dags för besök av en värmepumpskille som skulle kika på huset inför en offert. Han menade att det var bäst att dra in vattenburen värme i salen och köra den på samma som resten av huset, istället för att ha en luft/luft-värmepump bara för det utrymmet. Han lovade att räkna på både bergvärme och luft/vatten.

Jag kikade i Brunnsarkivet hos SGU för att se vilken data vår dricksvattenbrunn hade, och fick fram detta:

BORRDATUM 19900124
TOTALDJUP 45.00000
DJUP_TILL_BERG 6.5
VATTENMANGD 7300
RORBORRNING_TILL 9.00000
STALFODERROR_TILL 9.00000
PLASTFODERROR_TILL
BOTTENDIAMETER 162.00000
TATNING CEMENTERING

Ecoluft då? Nja, de är helt avskrivna - jag får återkomma om varför.

Sitter och lägger in lite räkningar, och kan konstatera att skorstensrenoveringen av de båda kanalerna, plus takbrygga och 16 nya steg, gick på 15.035 kronor, med ROT-avdrag avdraget. Inte farligt alls!

Nu när det börjar bli ruggigt är det nog dags att provelda i köksspisen också, inte minst för att bli av med drivorna av snorpapper vi lämnar efter oss. Enveten förkylning det där.

/A

måndag 23 augusti 2010

Sensommarkväll och helgen som varit

En vacker, om än inte så varm sensommarkväll. Imorgon ska det dock bli regn - mycket regn - så jag passade på att klättra upp på taket och ersätta den trasig nockpannan med en av de gamla enkupiga pannorna förre ägaren F. sparat.

Jag passade på att ta några bilder på utsikten. Tänk om man hade ett torn på huset...

Det märks att solen börjar gå ned all tidigare.
Sista rycket för bönderna att få in skörden nu. Åkrarna bredvid oss skördades i fredags. Lyckligtvis - om man nu kan säga så - var lilla S. hemma från dagis och sjuk, så han och G. kunde titta lite på maskinerna.

Jag hann med att klippa halva gräsmattan igår kväll, och lilla S. hjälpte till med resten idag.

Sen tog han vägen också, för säkerhets skull.

Han hade kryat på sig tillräckligt för att vara på dagis. Både G. och jag dras dock med resterna av förkylningen.

I lördags åkte vi till Ikea, Biltema, Toys R Us, ÖB och Röda korset. Av någon anledning var lilla S. farmor också där samtidigt, på alla ställena!

Lilla S. fick en sats med 90 Duplobitar, och till sin enorma förtjusning också en liten "riktig" grävmaskin. En försenad födelsedagspresent, sade farmor. Grävmaskinen lekte han sedan med hela helgen.

G. ville ha en klocka i tv-rummet, och kom på idén med en jättestor. Siffrorna kommer från en hoppa hage-matta, köpt liksom urverket på Biltema. Visst blev det bra!

Tyvärr orkar urverket bara med tre kvart av en hel timme - minutvisaren fastnar på kvart i och orkar inte runt - så vi får byta det nästa helg.

Igår var jag vaken till midnatt och korrläste G:s avhandling som hon fått korrektur på från tryckeriet. Några småfel hittade jag, men jag var rätt trött där på slutet. Jag ska nog ta och släcka lite tidigare idag - typ nu.

/A

torsdag 19 augusti 2010

Saftning

Bredvid hönorna så finns det får... Vi besökte dem i söndags efter lunch innan vi gick hem för en välbehövlig eftermiddagssömn.

Kvällen ägnades åt bärplockning och saftkokning. Drygt två liter vinbär, varav en deciliter svarta, blev skörden från våra buskar. Alldeles lagom mycket för att plocka under en timme, man hinner inte tröttna. Även om det väl hade varit roligt att hinna före fåglarna med att plocka de svarta. Men det får vänta till nästa år.

Saftgrytan sattes på spisen och någon timme senare så hade vi 11 dl färdig saft. Den knasiga kattvilopallen som vi köpte på rea på IKEA passade alldeles utmärkt som ställning för silduken, om man vände den upp och ned.


Igår mitt på dagen så lämnade jag in min avhandling för tryck, det är några korrekturläsningsrundor kvar och sen skall jag fixa med allt annat innan själva disputationsdagen, men ett stort steg på väg var det iaf. Nu slipper man ha skrivandet i bakhuvudet hela tiden - vi har planerat in en tur till IKEA i helgen för att roa oss lite.

/G

onsdag 18 augusti 2010

Skördetid och strömavbrott

Det har varit rätt hektiskt för G den senaste veckan, med det sista av avhandlingen att skriva klart och lämna in till tryckeriet idag. Kvällarna har varit vikta åt skrivande och inte bloggande. I lördags gjorde vi i alla fall samma sak som förra lördagen - jag och lilla S. roade oss på stadsbiblioteket och på en lekplats i Fålhagen, medan G. jobbade några timmar på BMC. På söndagen gjorde vi saft - men mer om det i ett annat inlägg.

Själv blev jag förkyld i söndags eftermiddag - det började med ont i halsen, fortsatte på måndagen med väldigt skrovlig röst, feber på natten och helt täppt i näsan i tisdags. Nästäppan försvann dock mestadels idag, då jag istället hostar. De olika stegen går i alla fall så fort att jag inte hinner tröttna.

"Dagisförkylning" kommenterade en kollega med ett lika gammalt barn sedan jag snutit upp en halv rulle papper på en timme, och ja, det är det nog. En ny dagistermin och nya bakterier att vänja sig vid för lilla S - och oss. Men värre är det nog för de ungar som håller på att skolas in nu.

Efter denna sjukdomsutläggning kan jag lika gärna fortsätta med en småbarnsföräldrastereotyp till: Kiss och bajs. Helt naturlig samtalsämnen föräldrar emellan. Jo, lilla S. kissade på pottan för första gången i söndags. Vi försöker få honom att upprepa bravaden, men hittills utan resultat. Att sitta på den utan blöja och läsa bok är dock inte så dumt, så vi hyser gott hopp om potträningen, som vi inte hann med på semestern.

Det är skördetid i Börje, och fullt med skördetröskor på fälten. Igår tisdag hittade vi en på åkern bredvid kyrkan när vi var på väg hem från dagis, och var tvungna att stanna och titta närmare på den.

Bonden höll på att rensa bort trassliga härvor som fastnat i den roterande delen. Sen gav han sig iväg igen.

Men vad var det egentligen han skördade? Jo, dessa små fula skidor...

...som innehöll vackra, gula ärtor!

Det hade kommit en regnskur på dagen, sade bonden, så ärtbuskarna hade blivit lite sega och det var därför han var tvungen att rensa skördetröskan då och då.

Strax innan 19:30 igår försvann strömmen, och kom inte tillbaka förrän efter midnatt. Lyckligtvis hade vi ätit, och G. kunde jobba i ficklampssken och på den bärbara datorn. Vid 1 på natten blev vi väckta av katterna, som tagit upp en levande mus i sovrummet. Efter att jag och katterna jagat den under sängen och ut i hallen fick jag tag på den, och kunde släppa ut den, tilltufsad men levande.

Det går framåt med mina starta eget-planer. Jag håller på med ett utkast till köpeavtal, samt att försöka få tag på ett vettigt domännamn. Rätt webbadress lär ge mycket kortare startsträcka, särskilt om den förklarar vad verksamheten går ut på.

/A

fredag 13 augusti 2010

Blåbärspaj och sallad


Vi har försummat vår trädgård lite på sista tiden. Vinbärsbuskarna har stått i ett hörn och nog behövts bli plockade, men vi har inte riktigt känt att vi har haft tid att koka saft på bären efter att de har plockats. Och nu har fåglarna hunnit plocka av de svarta vinbären, så de löste det problemet åt oss. Men svartvinbärssaft är inte min favorit precis och den röda busken har fåglarna inte rört - som tur är. Lilla S fick smaka på båda sorters bär, han började med de svarta och tyckte det var gott. Sen fick han smaka de röda och då var de svarta inte alls goda längre. Till skillnad från blåbär så ville han till och med äta bären inomhus, blåbär är bara goda i skogen och ratas med ett "gillar inte om blåbär" inomhus. Blåbär finns det i skogen i alla fall så vi har ätit blåbärspaj denna vecka.

Salladslandet håller också på att svämma över av sallad, så det växer bra. Ärtorna som skulle vara medelhöga blev korta små plantor i värmen, men de gav några ärtskidor i alla fall - och bönorna har börjat blomma nu. Eftersom allt vi sått är sent så har tomaterna också precis börjat att blomma - vi hoppas på en varm höst...

Förutom den otrevliga upptäckten att de svarta vinbären var borta så blev vi positivt överaskade när vi såg några få plommon här och var högt uppe i trädet. Vi såg ingen blom så trodde att vi helt skulle bli utan i år. Förhoppningsvis räcker det till någon burk marmelad iaf.

Äppelträdet dignar av äpplen också - så det lär nog bli många äppelbaserade kakor i höst.

/G


torsdag 12 augusti 2010

Aja baja, Alfons Åberg

Ikväll var det varmt och soligt. Lilla S. hämtade sand från sandlådan och gjorde geggamoja i en kärra, som han sedan drog omkring med på gräsmattan efter maten. Han somnade strax efter 21 idag med, och vi tittade färdigt på ett avsnitt av Antiques Roadtrip innan vi gick upp. G. för att läsa fler artiklar, och jag för att sortera fler papper.

Lilla S. har blivit en riktig Alfons-älskare. Det började med att G. rotade fram sina två, bland annat "Gonatt, Alfons Åberg". Vi lånade "Det spökar, Alfons Åberg" på biblioteket i lördags, och den har vi varit tvungna att läsa fyra-fem gånger i sträck nu på kvällarna.

Till lilla S. glädje låg det ett paket från "Mostor" G. i brevlådan idag, med "Aja baja, Alfons Åberg", där han leker med pappas verktygslåda men inte får leka med sågen. Mycket uppskattat.

Själv har jag alltid tyckt att Alfons är världens fulaste barn, men jag måste nu erkänna att han ändå har en viss charm. Det lär bli att skaffa fler, framöver.

Jag köpte en bok om att starta företag och en om aktiebolag idag på lunchen. Efter lite bläddrande inser jag att det är tur att jag gillar att sortera och hålla ordning på saker (även om jag inte har något emot att sprida ut dem i en röra också). Administration... hoho. Som tur är kan G:s pappa bokföring, så jag har någon att fråga om råd om den biten i alla fall. Revisor bör man förstås skaffa också, men hur raggar man sådana till ett nystartat företag egentligen? Någon som vet någon bra Uppsalabaserad?

/A

P.S. Jag var duktig och skickade ut en offertförfrågan om värmepumpar via en webbsida idag. Frågan gick till fyra Uppsalaföretag. Förhoppningsvis återkommer några av dem relativt snabbt. Av någon anledning lämnade Ecoluft-säljaren inte någon fullständig offert på luft/vatten-pumpen på papper, utan bara priset på 95.000 för en komplett installation på 9,6 kWh. Jag tror jag minns det mesta som ingick iaf.

onsdag 11 augusti 2010

Värmepumpar?

Kjell från Ecoluft AB - eller "Ecoluft.stockholm AB" som företaget officiellt heter - ringde strax innan 18. Han var i Uppsalatrakten igen, och undrade om vi kunde göra ett nytt försök att prata värmepumpar, efter att han avbokat de tidigare planerade mötena.

Jodå, det fick han, och vi satte oss i stora salen när han kom. En rätt slipad försäljare, som rekommenderade en Daikin luft/vatten-pump till golvvärme och tappvatten, och en luft/luft-pump till stora salen. Summa 115.000 kronor. Han fick jobba rätt hårt - jag har ju alltid haft en stark aversion mot fula, bullrande (?) utomhusenheter - men fick mig att ändå överväga alternativet på riktigt.

Att skriva på en order för luft/luft-värmepumpen redan nu, med motiveringen att jag hade 14 dagars ångerrätt, gick dock inte hem. Så gör man inte affärer, svarade jag. Efter lite grumsande fick jag istället en offert som gällde till sista augusti, så nu blir det till att prata med lite andra säljare och göra lite research.

Alternativ som bergvärme? då "Nja, ingen garanterar att borrhålet är lika effektivt efter ett par år som i början", menade han. Jordvärme var bättre, men väldigt mycket slang att gräva ned. Luftpumparnas utomhusdeler gick dessutom att bygga in snyggt.

Fan tro't. Daikin? Och kan man lita på Ecoluft? Jag återkommer i frågan.

/A

tisdag 10 augusti 2010

Rolig lekplats i Flogsta

Nätbokhandlaren Adlibris har gratis frakt, om man väljer frakt via Schenker. Det innebär dock lite knepiga utlämningsställen, och ikväll åkte vi 9 kilometer till Ica Väst i Flogsta för att hämta en beställning.

När vi ändå var där tog vi en liten promenad. G. bodde i Flogsta som student i närmare tio år. Vissa saker har dock förändrats sedan dess. Bland annat fanns det nu odlingslotter utanför ett hus, och en rätt stor klätterställning hade vuxit upp på en tidigare tom lekplats. Den kunde vi naturligtvis inte motstå.


Den var inte precis avsedd för tvååringar, men med lite hjälp från pappa så utforskade lilla S. gångbroar och de tre rutschkanorna. Den högsta var rätt hög...

Inte konstigt att han inte ville gå därifrån, men klockan 20 fick vi ändå slita oss. Efter en hel dag på dagis, plus en timmes lek nu på kvällen, somnade han sedan som en stock.

Sov gjorde dock inte vi, även om vi gick och lade oss innan 22. G. låg i sängen och läste artiklar för sin avhandling, och jag sorterade in ytterligare en bunt gamla räkningar och fakturor i pärmarna, och kände mig riktigt duktig. Men ska jag bli egenföretagare måste jag lära mig att ha ordning på pappren!

/A

måndag 9 augusti 2010

50-talstoalett att fixa

Efter en regnig dag med åska och strömavbrott - både på dagis och här - har det klarnat inför en utlovad solig morgondag. Dimstråken syns över fälten bortåt Sunds nybyggda hus...

Det har blivit hög tid att ta tag i rörmokeri- och el-offertförfrågningar. Åtminstone rörmokarjobbet borde vara klart till G:s disputationsfest sista september. Med ett 50-tal gäster är det ett måste med en fungerande gästtoalett på nedervåningen.

Idag är den i orginal 50-talsutförande. En av kranarna har en packning som måste bytas (observera att det är före "blandar"-tiden, dvs separata kranar för varmt och kallt vatten!). Det ser ut som att den fäller ut koppar eller något liknande i handfatet, även om vi aldrig sett den droppa!

Det luktar apa trots att vi spolar vatten i vattenlåset. Vi misstänker att det är trasigt på något sätt. Oturligt nog målade G:s mor över det förra sommaren med ny färg, innan vi förstod att det var knepigt.

Toaletten var vi tvungna att stänga av vattnet till, eftersom spolanordningen hakat upp sig. Möjligen ett hemmafixjobb, men om vi ändå ska ha en rörmokare till det andra får han kika på det med.

Det skulle vara kul att bibehålla orginaldetaljerna på den nedre toan. Frågan är bara om vi kan hitta en rörmokare som kan och har reservdelar till så gamla saker.

Förutom jobbet på nedervåningen vill vi byta badkarsblandaren i badrummet på övervåningen till en engreppsblandare. Idag är det rätt svårt att försöka balansera varm- och kallvattnet, särskilt som trycket varierar en hel del. Dessutom behöver badrumskranen, av klassisk Moramodell, också bytas packning på. Där behåller vi nog tvågreppsblandaren i alla fall.

Jag ska se om jag hittar kontaktuppgifterna till rörmokaren som bytte köksblandaren förra året. Ett års räkningar och andra viktiga papper ligger och skräpar i olika högar här och var. Det var först igår jag började försöka bringa reda i dem genom att sätta in dem i utrangerade men fungerande pärmar G. fått från BMC.

/A

lördag 7 augusti 2010

Lördagsjobb

Vi överlevde första arbetsveckan efter semestern, även om jag drogs med en viss träningsvärk på fredagen efter torsdagens dikesröjande. Jag fick ett helt ok prisförslag från min chef B. på lossköpandet av "min" del av företaget, så nu känns det som att det bara är detaljer kvar innan jag kan starta eget. Rätt många detaljer, förstås, men ändå...

Min mobilapp, som använder data från yr.no, påstod att det skulle regna hela helgen. Sen ändrade den sig och lämnade halva lördagen fri. Perfekt tänkt jag, och passade på att klippa gräset på förmiddagen. Den här gången tog det bara 52 minuter istället för en timme - mitt myrstacksbortforslande har gett resultat. Så här ser gräsmattan ut uppifrån taket:

G. behövde in till BMC och jobba lite på sin avhandling, så vi åt lunch i stan och skiljdes sedan åt. Lilla S. och jag roade oss på stadsbiblioteket, och lånade en hög med böcker. Bland annat Mamma mu städar, Brandbilar och andra specialfordon, en Alfons om spöken och två Halvan-böcker om bussar och bärgningsbilar. Örnis bilar blev det också.

Vi tänkte sedan gå ned till Vaksala torg och spana in loppisen, men då hade det börjat regna. Istället fördrev vi lite tid med att utforska bibliotekets innergård, och hittade ett oväntat hörn med höga spaljeer.
När vi hörde sirener och tutande var vi dock tvungna att springa och kolla, och hann se slutet på en parad med stora motorcyklar - vissa med sidovagn, och andra med släp. Sen gick vi neråt Fålhagen ändå. Lilla S. propsade på att gå till lekplatsen vi inte varit på på ett år.

Det var ganska tomt efter regnet, men där lekte vi till det var dags att åka upp och hämta G.





Lilla S - ett blivande forskarämne?

Det fanns en del mystiska apparater. Bäst att inte stänga av den här!

Tidigare i veckan hade Skorstensknuten varit där och fixat takstegarna också, upptäckte jag när jag såg att det nu stod fyra steger lutade i hörnet. Den sista är den gamla förzinkade takstegen, som de skulle byta mot snyggare och bättre steg.

Nu syns det inte riktigt i motljusbilden, men de är tegelröda och smälter bättre in.

Sotarna borde vara nöjda med den nyinstallerade gångbryggan också.

Att trampa direkt på nockpannorna kan vara både halt, och skadligt för pannorna. Den nedan sprack när skorstenskillarna var här. De lovade fixa en ny, men hade uppenbarligen inte hunnit hitta någon till de var här igen.

Lite lagom bra inför höstregnen.

Så här blev köksskorstenen med de nya stålrören installerade.

Det ser lite udda ut när man tittar ned... det borde vara lättsotat i alla fall!

Vi har rätt fin utsikt över åkrar och fält från taket.

Här är en närbild på ett av de nya takstegen. Notera hur mycket skräp som samlats i hängrännan! Så blir det med två stora björkar över huset.

Jag passade på att rensa alla hängrännor när jag ändå var ute och klättrade, det gick på en halvtimme. Jag satte några hinkar under stuprören ocks, innan jag noterade att väderprognosen nu ändrats till inget regn alls på söndagen - från kanske 50 millimeter! Märkligt.

/A

P.S. Nu åskar det lite på håll, bäst att stånga av datorn och sova istället.