torsdag 31 mars 2011

Ny missionshusblogg!

Fick en kommentar på bloggen i förra veckan från Ellen:

"Hej!

Började följa din blogg när jag och min man först blev intresserade av att köpa ett missionshus. Nu har vi hittat vårt projekt, i form av ett missionshus från 1920-talet. För att familj och intresserade ska kunna följa våra tankar och arbetet kring kapellet har vi startat en blogg. Titta gärna in på http://kapelletibjorkfors.blogspot.com/. Tack för all inspiration er blogg gett oss!"


Fantastiskt roligt. Vi alla ber att få gratulera. Jag länkar lite fräckt in en av bilderna på huset:


Ser jättefint ut. Jag måste erkänna att själv är jag väldigt avundsjuk på sjöutsikten i bakgrunden. Uppsalaslätten är lite tråkig på det sättet.

/A

En vas med Börje kyrka

Jag får skylla bristen på uppdateringar att jag varit bortrest i fyra dagar över förra helgen. Konferens i Småland, vilket var givande, om än lite tråkigt att vara borta hemifrån.

Idag fikade jag uppe på öppna förskolan med L., som ska flytta in till stan. Hon undrade om jag ville ha en vas med Börje Kyrka på hon tänkte göra sig av med:

Självklart, svarade jag. Den hade tillhört hennes farfar och farmor, och är graverad med deras förnamn och årtalet 1960. Motivet är rätt roligt, för egentligen var de aktiva i missionsföreningen och inte i kyrkan. På ett sätt så har vasen hittat hem.

Det har varit hyfsat soligt senaste veckan, men även några dagar med snöfall som dock raskt smält undan.

G. tog mopeden in till stan för första gången 23 mars, för att få in vanan till fredagen då jag var borta och hon fick lämna och hämta lilla S på dagis

På torsdagen 24 mars mötte vi en en mystisk bil med snabel på hemvägen från dagis.

Den sprutade nån sorts asfaltsgrus och lagade hålen i vägarna. Rätt bra dessutom.

Medan jag roade mig i helgen var G. och lilla S. lyckligtvis inte helt ensamma. Lilla S. mormor och morfar kom på lördagskvällen och åkte på söndagseftermiddagen, på väg hemåt från släktbesök längre söderut. Lilla S. var full med historier om den nya vattenledningen de dragit in hemma hos sig, och som morfar berättat för honom om.

Mycket underhållande. Lilla S. börjar bli bra på att återberätta saker. Idag fick jag tex veta att kompisen N. från prästgården brutit foten när han hoppat på sina föräldrars säng. Aja baja.

/A

måndag 21 mars 2011

Helgmålning och solglasögon

I helgen har vi pysslat lite i köket. Jag har målat golvlisterna två gånger så att de är klara innan vi lägger på nya golvet, och även tagit hand om några andra gula detaljer som inte ska tapetseras. G har testat den vita plasten vi ska täcka över de gula kakelplattorna med. Det blev rätt bra, även om det är mycket att skära till.

Det var fantastiskt soligt och skönt i söndags. Vi skaffade lilla S. ett par solglasögon på ICA Maxi, och låg och gonade oss på köksgolvet som vi rullat ut i salen inför tillklippningen. Där fick vi också alla blommor vinterstädade.

Lilla K - liten och liten är hon väl inte längre, fem månader gammal - har med vårsolen börjat utforska utomhus. Det är fortfarande lite läskigt, och hon har inte varit längre bort än husknuten, men det är bra.

Idag var det dagis-dag igen . Lilla S. tyckte inte att dagiset skulle vara stängt på söndagar, så han var nöjd. Själv tog jag 12-bussen in till stan och gick ut till Boländerna för att hämta G:s nyservade moped på Såma. Det tog en dryg halvtimme att puttra hem igen.

Så här törs nog inte brevbärare och bud lämna paket inne i stan:

Det är nog det värsta försök att få ned ett för stort paket i en för liten låda jag sett ;)

/A

fredag 18 mars 2011

Det kom snö

Published with Blogger-droid v1.6.7

torsdag 17 mars 2011

Missad tavla och nytt golv

Vad är egentligen kontorsstolen fylld med?

En lite S. och många, många fiskar!

Vi har bytt lampa i arbetsrummet, till en grön rispapperslampa, som jag just inser inte är med på bilden. Nåja, trevligt ljus blev det i alla fall, och lite undervattensstämning. Lilla S. har den senaste veckan tyckt det vara roligt att gosa ned sig med alla mjukisfiskar vi samlat på oss.

Det har också varit roligt att bada igen. Jo, vi har en regnskog i badrummet ;)

Vi lämnade bud på en tavla på Börje kyrka:

Men den gick för hundralappen mer än vi lagt. Såå snygg var den inte. Vårt hus ligger precis till höger utanför bilden, och hade det varit med hade vi nog inte gett oss så lätt. Men härmed meddelas att vi är intresserade av tavlor och fotografier över Börje kyrka och området däromkring, särskild då missionshuset! Är det någon som hittat hit och har sådana att sälja, mejla (adress i högerspalten) eller skriv en kommentar.

Våren har inte riktigt tagit fart än. Kalla nätter gör att solen har en del att värma upp på dagen - idag var det tex -12 vid 07:30-tiden, och någon plusgrad på dagen. Solen ställer också till det för värmepumpen:

Så här såg det ut en eftermiddag när den verkliga temperaturen var strax över nollan. Solen har försvunnit bakom träden, och temperaturgivaren värms inte längre av strålarna. Från 24 grader varmt till 9 på någon timme. Jag har i alla fall ringt rörmokaren som installerade pumpen, och han ska flytta givaren till norrsidan av huset förhoppningsvis nästa vecka.

Irriterande nog har golvvärmen under köksgolvet försvunnit igen, sedan pumpen slagit av helt när den trott att det varit sommar. Nu är det kallt igen, men hallen är fortsatt varm och skön.

Varje morgon går jag och kattungen K. ned och kollar elmätaren och värmepumpen, och noterar hur mycket el som gått åt, hur mycket pumpen gått, och temperaturen.

Idag passade lilla K. dessutom på att upptäcka kattluckan. Aja baja, det är lite för kallt och farligt för små kattungar att vara ute än så länge!

Jag får erkänna att det inte blev så mycket arbetat idag. Först fika med L. på öppna förskolan, och sedan en tur till frisören. En Börje-bo vid namn Kjell, som har salong i Luthagen. Därefter Uppsala Färg...

...för att hämta nya köksgolvet som kommit i en 4x3 meter lång rulle.

Nya Novilon-golvet har ungefär samma färg som plastmattorna som ligger på det tråkiga och alltför hårda klinkersgolvet nu. Vi tänkte mäta och skära till det i salen - det behöver inte limmas - och sedan bara rulla ut det. Det blir nog spännande att få allt rätt...

I kassen som står framför vedspisen är det aska. Av spåren att döma så har en nyfiken katt precis hoppat ned i kassen och sedan hoppat ur igen...

/A

måndag 14 mars 2011

Köksplaner och sol

Det är en viss skillnad nu när lilla S. är frisk och pigg igen, jämfört med veckan innan. I helgen har vi hunnit med att beställa nytt golv till köket på Uppsala färg, köpa listfärg, köpt runda solcellslykor att hänga ute på IKEA (tack för tipset Lena, de var redan nästan slut!) och måla listen i köket.

Lilla S. hjälpte förstås till. Som synes har vi inte tapetserat den sista - och krångligaste - biten vid dörren än.

Lilla S. håller verkligen på att bli stor. Pratar ännu mer, och klänger omkring som ett riktigt barn.

På söndagen sammanstrålade vi i Uppsala med lilla S. farmor, och tittade på en tavla på Uppsala Auktion som vi nu lagt ett bud på (auktion imorgon tisdag). Efter lunch på Cappucino åkte vi och handlade på Ica Maxi. S. var trött och sov hela shoppingturen - lugnt och skönt.

Det är fascinerande hur soligt och skönt det är på dagarna nu. Nätterna är dock kalla, och allt slask fryser till. Enligt värmepumpens utegivare var det 24 grader varmt på eftermiddagen. Vi måste verkligen få den flyttad från bästa solläget till norrsidan på huset...

Ännu ett vårtecken upptäckte jag idag i källaren. Det har börjat läcka in vatten igen, precis som förra året. Än så länge bara en liten fuktfläck, men kartongerna och kassarna under trappen fick jag lov att bära upp. Nu står de och förfular salen igen istället, till jag får tummen ur och sorterar dem för vinden.

/A

torsdag 10 mars 2011

Hemtrevligt droppande

Det känns som det var länge sen regnet smattrade på taket. Nu har det äntligen gjort det igen, även om det var snö på snedden idag också. Mycket hemtrevligt, med regn på eget tak. Det är vattenpölar vid dörren till vedboden, och nog hög tid att bära upp kartongerna från källaren om det skulle få för sig att bli vårflod där i år igen.

Lilla S. var hemma dag också, men mycket piggare. Imorgon blir det dagis igen, förhoppningsvis hela dagen.

Elräkningen för januari-februari har kommit. 8351 kronor, att jämföra med 12.359 för månaderna innan. Tyvärr går e-fakturan inte att öppna, så vi får inte se specifikationen. Bergvärmen kom i alla fall igång 25 januari, så det har bara varit en förhoppningsvis mycket billigare månad ännu. Sen har utetemperaturen förstås varierat - förra året var köldknäppen efter nyår istället för innan.

Jag ska ta och lista förbrukning jämfört mot utetemp lite mer i detalj senare om jag orkar.

/A

tisdag 8 mars 2011

Vårfeber

Vi hade tänkt åka in till stan i lördags, beställa golvet till köket, besöka biblioteket, med mera. Men även om lilla S. vaknade tidigare än vanligt så var han inte så pigg på förmiddagen, och somnade i soffan vid 10. Sen kunde vi konstatera att han hade feber. Lördagen sov han mest bort, var piggare på söndagen, men han och G. fick hålla sig hemma medan jag veckohandlade.

Det har varit plusgrader på dagarna nästan hela förra veckan, och det märks i trädgården:

Allt skräp börjar komma fram också...

Katterna solar på trappan...

...och av min snöborg återstår inte mycket.

Så här såg vägen ut i söndags - den är torr och fin hela vägen in till stan.

I måndags morse hade jag ett möte inne i stan, och passade på att lämna in G:s moped för årets service på Såma. G. och lilla S. var hemma. Efter en sen eftermiddagslur tog vi sen en tur till stan, besökte bibliotek och åt en hamburgare. Barnavdelningen stänger vid 19, upptäckte vi, men vi hann med att vara där en stund i alla fall.

Idag tisdag gick lilla S. på dagis. 1,5 timme innan jag brukar hämta ringde de dock och tyckte att han hade feber. Han hade varit lite småhängig på dagen, och bara sovit en halvtimme. Jag hann i alla fall hälsa på Lena på öppna förskolan och äta en semla innan de ringde. När jag kom dit var han förstås rätt pigg, och jag fick dra honom och lilla E. runt gården i två pulkor, som vi sedan tillsammans med lilla M. fyllde med snöbollar. Lekfarbror... men varför tvinga honom att gå hem när han inte vill?

G. var på jobbmiddag ikväll, så vid 20-tiden åkte vi in och hämtade henne. Imorgon blir det hemma och vab. Det ska ju vara en feberfri dag innan han får gå tillbaka. Vi får se vad vi hittar på, förhoppningsvis är han frisk och odräglig!
/A

tisdag 1 mars 2011

Börjehistoria: Börje socken 1883, ur Geografiskt-statistiskt handlexikon

Vi hoppar framåt i tiden åtta år, och hittar denna beskrivning av Börje socken:

Geografiskt-statistiskt handlexikon öfver Sverige. Efter nyaste, hufvudsakligen officiela källor. Utarbetadt av C. M. Rosenberg. 1883.


Börje i Upsala län. Sn i Ulleråkes hd, n.v. om Upsala, med Fyrisån och hennes biflod Jumkilsån till gräns på hela n.ö. sidan. N. stambanan genomlöper sn (mellan stationerna Upsala och Vänge). 0,411 q.v.-mil eller 9,503 tnld, 51 1/2 mtl, 844 inv., 807,060 kr. fastighetsvärde. Utmed Jumkilsån och kring kyrkan jemna odlade fält, norra delen skogstrakt. Större egendomar äro Hesselby och Jäsmesta; Upsala akademi äger 8 11/16 mtl, staten har här flere boställen: Ekeby, Ängeby m. fl., till. 6 1/4 mtl. Sn. är prebende, 3 kl., till Upsala domkapitel.

/A