tisdag 30 augusti 2011

Halmbal 2011

Den obligatoriska halmbalsbilden på lilla S. I år tror jag faktiskt att halmbalarna blev lite större än vanligt, men så var det ju också en ny balpress. Brunnby skymtar i bakgrunden.

/A

"Bybebyggelsens karaktäristika"

Vi ska få en liten transformatorstation på tomten, nu när Vattenfall äntligen börjat gräva ned elnätet. Processen har varit lång, och redan i april fattades det formella bygglovet. Som remissinstans var, förutom oss själva och Tommy på Brunnby vars väg passerar, Upplandsmuseet tillfrågade.

Så här skriver antikvarie Agnetha Pettersson:

"Tiby 3:7 ligger inom ett större område av riksintresse för kulturmiljövården, 35Uppsalaslätten och Jumkilsåns dalgång och inom ett kommunalt kulturmiljöområde, U7:32 Börje.
Tiby by utgör en välbevarad radby med bebyggelse från 1800-talets senare hälft. Till bybebyggelsens karaktäristika hör Tiby 3:7, det år 1896 byggda Börje missionshus, uppfört av Börje missionsförening. Byggnaden har byggts till på 1940- och 1950-talen. Missionshuset ingår i urvalet i Upplandsmuseets bebyggelseinventering från 1983 (se bifogad bilaga).

Yttrande
Upplandsmuseet har inget att erinra mot nybyggnad av transformatorstation. Museet anser dock att transformatorstationen bör placeras på ett sådan sätt att den inte skymmer siktlinjen mot missionshuset från norr, och därvid ges en placering så långt mot utkanten som möjligt."


Idag kom så en grävmaskin och en lastbil för att gräva grunden för transformatorstationen.


Den är placerad drygt två meter från vägen - enligt bondens önskemål...

...och mellan björkarna, enligt vårt.


Så här hade det blivit det när lilla S. kom hem från dagis. Synd att han missade själva grävningen!

/A

Boxplatser/stall i Börje uthyres

Gick upp till Lena på öppna förskolan idag för lite fika. Två nyinflyttade och nyblivna mammor var där. En bodde i Gränby, och en visade sig vara vår nya granne.

De hyr huset tvärs över bäcken i Tiby, det som ägs av Mångsbo gård. Även om de inte har häst så ingick stallet i hyran, och de försöker nu hyra ut det för att slippa betala för något de inte använder.

Problemet är att det inte finns tillräckligt mycket hage till, något som fick de förra hyresgästerna med två hästar att flytta. Möjligen skulle det fungera med en häst. Efter halva säsongen med två var nämligen hagen bara lervälling. Förhoppningsvis går det att ordna mer mark på något sätt, för läget nära stan kan man ju inte klaga på.

/A

måndag 29 augusti 2011

Skurar

30 sekunder senare ösregnade det.

/A
Published with Blogger-droid v1.7.4

söndag 28 augusti 2011

Sista sommardagarna?

Lördagen var en fantastisk fin sommardag. Det är inte utan att man undrar om det var den sista för i år.

Bönderna drog nytta av den 25-gradiga värmen, och pressade halmbalar av stråna på de nyskördade åkrarna. Den nya fina röda balpressen som kan skymtas vid lilla S. öra hade dock tekniska problem först, och halmen fick rensas ut med en högaffel.

Jag tog ett pass med den utlovade rensningen av den fällda häcken på lördagseftermiddagen. Jag släpade fram och kvistade av. Högen lilla S. leker med kan förhoppningsvis bli ved, resten får vi dumpa eller flisa om vi skaffar kompostkvarn.

Idag söndag hann G,. lilla S. och jag några meter till. Nu är kanske en fjärdedel fixad. Det blir långa lunchraster i veckan.

Kattungarna - bara en vecka kvar nu - har hittat ett nytt favoritställe att sova på övervåningen, på den rena tvätten vi lagt i fönstret. Lite katthår skadar nog inte...

/A

lördag 27 augusti 2011

Kyrksvängen


Börje SK:s 33:e Kyrksväng ägde rum idag klockan 11. Vi var där och sprang, men den kortare sträckan 1,5 km. Den fulla milen passerar Börje Kyrka (och Börjefrid), därav namnet.

Kom-i-håg-not till nästa år: Se till att lilla S. ätit rejält mellanmål innan ;)

/A


Published with Blogger-droid v1.7.4

fredag 26 augusti 2011

Tomater

Två tomater skördade, en stor och en mellan. Vi har dessutom små röda och gula droppformade på gång. Det lär bli mycket tomatätande den närmaste veckan.

/G
Published with Blogger-droid v1.7.4

torsdag 25 augusti 2011

Kryddlandet

Fick massor uppväxta kryddor av A:s mamma. Så en kväll i juli kände vi oss verkligen som Ernst. Vi tog en pallkrage, hämtade hästgödsel i skottkärran och fixade ett kryddland. Nu har de växt till sig ordentligt och jag finurlar på att använda pepparmyntan i en chokladglasyr till kladdkaka.
Dessutom är landet placerat bredvid vår stora en, det är ju också en krydda. Det är fullt med blå bär på, så det kan säkert användas till något mustigt.

/G
Published with Blogger-droid v1.7.4

onsdag 24 augusti 2011

Grönsaker

Knaprar på ärtor plockade för två minuter sedan - och bloggar lite om årets skörd.
Trots det ibland ihärdiga regnandet och lite halvkalla nätterna så har våra (stora) tomater börjat mogna.

Vår fjärde gurka har börjat växa runt växtstödet (en gammal julgran) och ser mest ut som en snigel.

Vi sådde faktiskt lite purjolöksfrön i våras, och även om de inte kommer bli några bamsingar så börjar de tjocka på sig lite.

Den här potatishäcken är satt tredje veckan i juli, men det växer ju bra över jord iaf. Får se när vi skall provsmaka. Av det andra potatislandets 30 plantor så finns det nu bara ett fåtal kvar, resten har vi ätit upp.

/G
Published with Blogger-droid v1.7.4

Höstskor

Åkte in till stan efter dagis. Lilla S behöver höstskor. Han har högljutt vägrat prova skor - förutom i våras då vi hittade Blixtensandaler. Glädjande nog fanns det gympaskor med Blixten. Inga problem alls alltså. Och det var en jättefin skokartong.

Dessutom fick man 100kr rabatt vid köp av 2 par barnskor - så jag fick ett par kängor också.

/G
Published with Blogger-droid v1.7.4

Skördetid i Börje


Lilla Ville spanar på skördetröskan.














Lagom till vi skulle åka och hämta lilla S. hade skördetröskan tröskat fältet vid oss också. Det var en av Mångsbo-bröderna som körde. Han hoppade av och undrade om jag kunde rensat bort den fällda häcken av sibirisk ärtbuske tills han skulle plöja.

Visst, svarade jag, det kunde jag. Klart han vill ha tillbaka den del av åkern "häcken" täckt de senaste 10-20 åren. Det är väl en 100 kvadratmeter eller så. Nu har jag 14 dagar på mig...

/A
Published with Blogger-droid v1.7.4

tisdag 23 augusti 2011

Öppna förskolan öppen


Idag gick jag upp till öppna förskolan och hälsade på Lena, som satt där alldeles ensam. Det brukar vara rätt tunnsått med barn i början och i slutet av en termin. Informationen om att den öppnat kanske inte heller är den mest spridda.

Hursomhelst, alla föräldrar i Börje är varmt välkomna. Öppettider är:

Tisdag 13-16
Torsdag 9-12

Förutom 27 september då det är stängd på grund av studiedag.

/A
Published with Blogger-droid v1.7.4

måndag 22 augusti 2011

Myseldning

Regn och kallt, och läge att tända upp i salen och mysa i soffan. Med glass, varm chokladsås och kladdkaka.

/A
Published with Blogger-droid v1.7.4

söndag 21 augusti 2011

Mangold

Är uppväxt med mangold och har därför alltid tyckt att spenat varit ett gräsigt substitut till den söta mangolden. Nu äntligen har vi fått tillräcklig skörd för att kunna frysa in.
/G
Published with Blogger-droid v1.7.4

Dagens loppisfynd

Det blev en tur till Ulva efter lunch. Vi fyndade tre vhs-filmer för paketpriset 10 kronor, böckerna Castor syr (5 kr), Totte bakar (5 kr), Jättehöga maskiner (10 kr), en cd med Pippi Långstrump (5 kr) och ett drag (10 kr).

/A
Published with Blogger-droid v1.7.4

fredag 19 augusti 2011

"Tre katter för mycket"

Jag ropade just in en blöt Spatt-katt ur ösregnet. Han tycker inte riktigt att tre ystra kattungar är det roligast här i livet, och håller sig mest borta. Ibland ser vi honom inte på en hel dag.

Det är två veckor kvar till kattungarna fyller 12 och får flytta hemifrån. De har inte fått gå ut här än, men vad gör det när de har hela salen att röja i.

Här är Ville och Pip i salens sydfönster och tittar nyfiket ut. Nedanför skymtar en av tre pallkragar med tomater och chili. Vi hoppas på en varm höst, så att vi hinner få någon skörd. Gurkor har vi åtminstone fått tre.


Vilda Ville är bra på att klättra!


/A

söndag 14 augusti 2011

Vinbärsskörd

Vi plockade våra röda och svarta vinbär igår. Det blev två liter röda - vilket blev sju deciliter saft, och en liter svarta - tre små burkar marmelad.

I höst ska vi vara duktiga och göda buskarna lite. Aska ska tex vara bra.

/A
Published with Blogger-droid v1.7.3

söndag 7 augusti 2011

Äntligen

Jodå, vi lever. Vi har bara tagit semester från bloggandet också. Jobba började vi med första augusti, och nu är det hög tid att titta igenom sommarens bilder.

Lilla S., som hoppfullt frågat "är det dagisdag idag" var och varannan dag, fick sin önskan uppfylld förra veckan. Han klarade sig till halva torsdagen innan han däckade i någon smitta, så vi var hemma på fredagen också.

Det har varit oförskämt bra väder, och skönt att bo i ett svalt stenhus. Bönderna skördade flitigt i veckan. Lilla S. och jag såg minst fyra olika skördetröskor, och en traktor med balpress. Vi tror att de hann färdigt med fälten som var mogna, och tur var det. Idag söndag har det nämligen ösregnat. Äntligen.

Det var synd för gubbarna från Viksta trakormuseum, som forslat tre traktorer till Disa-gården i gamla Uppsala. Vi var där, och ett par andra, men annars var det öde.


Det har blivit en del auktioner och loppisar i sommar. Den senaste idag vid Husbyborg, dock utan fynd. I lördags var vi på barn-bakluckeloppisen i Fyris park, och köpte ett par byxor (10 kr), ett pussel med olika figurer att kombinera (20 kr) och ett Bilar-pussel i 25 delar med Blixten McQueen (15 kr).

Vi får återkomma om sommarens andra fynd och utflykter.

/A