onsdag 30 november 2011

En kort vinterdag

Det blev en nästan-vinterdag i måndags. Det tunna snölagret låg kvar över dagen, och lilla S. var glad på dagis.

Transformatorstationen är numera inkopplad och kablarna nedgrävda. Allt utom det sista är gjort, att koppla huset från det gamla elnätet och in på det nya.

Jag pratade med killarna som kopplade in kablarna den 22:a november. De påstod att allt skulle vara inkopplat och i drift till den 30:e november. Det är idag det... men så har förstås inte skett.

Alla gropar och diken fylldes igen förra veckan i alla fall. De har tur, förra året var det en massa snö och kallt så här års. Frågan är om de hinner innan vintern kommer i år. Vindarna ven igår, när stormen Berit härjade nere i södra Sverige. Det hade varit ironiskt om det blåst ned några elledningar nu - i sista momangen...

/A

söndag 27 november 2011

Vinterns första snö

Published with Blogger-droid v2.0.1

Söndagsdisco

Adventsfyrverkeriet blåste bort. Spelar E-type och har disco hemma istället.


/A


Published with Blogger-droid v2.0.1

onsdag 23 november 2011

söndag 20 november 2011

20-årsjubileum på dagis

I lördags firade förskolan 20-årsjubileum. G. var med i festkommittén och fixade bland annat kakor.

Festligheterna började vid 14. Först var vi ute med ponnyridning...

...och tipspromenad både för stora och små. Lilla S. tyckte det var jätteroligt. Det gjorde vi med, och med bara två fel kom vi på delad förstaplats - och fick åka hem med Aladdinasken jag tidigare köpt som pris!

Inne blev det underhållning med en konstig figur.

När det var dags för Björnen sover sov lilla S. snällt...

...ända till det var dags att vakna med ett vrål. Underhållerskan räddade sig upp på scenen, men lilla S. var nog van hemifrån, för som enda barn sprang han direkt till trappan och attackerade henne bakifrån.

Maten var caterad...

...och riktigt god. Både lilla S. och jag åt jätteportioner av chilin med ris.

Sen var det dags för kakor och kaffe - och fiskdamm för barnen.

Vid 17:30 var det förstås becksvart ute. Alla fick gå ut för en överraskning: Ett fyrverkeri som undertecknad sköt iväg. G. berättade att lilla S. älskade det och ropade "en gång till".

Som medarrangörer hade vi dessutom nöjet att städa efteråt. Det gick dock raskt undan.

/A

Kattluckan på plats på riktigt

Jag minns faktiskt inte hur länge sen det var jag tog in källarfönstret för att byta ut glaset mot trä och ett hål för kattluckan. Innanför fönstret hade förre ägaren satt upp en spånskiva, och kattluckan satt tillfälligt instoppad i ett uppsågat hål i den bra länge...

Det visade sig ta en oerhörd massa tid att få bort glas och kitt, såga hål och passa in. Idag fick jag dock ett ryck och fixade det sista sedan jag hittat skruvarna som skulle hålla ihop fram- och bakstycke på luckan. Så, äntligen... nu väntar vi bara på vintern.

/A

torsdag 17 november 2011

Förmiddagsfika

Förmiddagsfika hos Lena på öppna förskolan i församlingshemmet uppför backen. Utan barn :)


/A


Published with Blogger-droid v2.0.1

söndag 13 november 2011

lördag 12 november 2011

11-11-11

Vad gjorde du 11:11 2011-11-11? Lilla S. och jag åkte till Bens Tyres och fick vinterdäcken påsatta. Jodå, det var en vanlig dagisdag, men jag svängde förbi och kidnappade honom vid 11. Har man lovat så har man! Jag lämnade tillbaka honom lagom till lunch.

Det var i sista momangen för övrigt. Idag var det någon minusgrad på morgonen och förmiddagen, och nästa vecka verkar kunna ge fler sådana dagar. Snön lyser dock med sin frånvaro.

Idag var det städdag på dagis på förmiddagen. Vi åkte dit alla tre. G räfsade bland annat löv, och jag hjälpte att flytta grillplatsen från hörnet till en mer central plats på dagisgården. Det var en stor cementring fylld med sand och stenar, men med lilla S. hjälp - och dagis trehjulingar med släp - gick det ändå rätt raskt.

Hemma fortsatte jag städa i salen. Alla kartonger på podiet åkte in i smattarna igen, eftersom det inte lär bli något uppsågande av valvet mot sydfönstren innan i vår. Dessutom får jag celebert besök nästnästa vecka.

Jag hittade mitt gamla lego. Lilla S. har fått leka med en liten del av det tidigare, nu tog jag fram ytterligare delar. Vi byggde raketer, knasiga bilar, en borg och till sist Lellefant och Knorran från den (sjuka) animerade serien Djungelhjul på Disney channel:


Okej, färgerna stämmer inte, men lilla S. kände igen dem och skrattade förtjust. Senaste veckan har vi för övrigt märkt att han börjat sjunga med i signaturmelodierna på tv.

/A

torsdag 10 november 2011

Stopp i köksavloppet

Huruvida vi var de skyldiga är oklart, men i söndags blev det totalstopp i köksavloppet. Istället för ner rann vattnet ut på golvet - lyckligtvis klinker. Det gick att köra diskmaskinen - om man torkade upp spolvattnet, men i längden var det förstås inte hållbart.

Efter att ha experimenterat med improviserade rensverktyg använde jag till sist trädgårdsslangen och upptäckte att stoppet satt 2,5 meter ner. Slangen hjälpte inte - och jag satte INTE på vattnet. Resultatet av det hade nog inte blivit så roligt.

På måndagsmorgonen ringde jag rörmokaren, som lovade att komma förbi på onsdagen. Jag åt lunch inne i stan och köpte rensband och en manuell rensmaskin på Clas Ohlson, för totalt 148 kronor.

Och faktiskt. Den manuella rensmaskinen hjälpte, åtminstone så att vattnet började rinna ut sakta. Avloppet klarade en minuts öppen kran innan det blev full igen, och med det klarade vi oss ända till torsdagen, då rörmokaren dök upp med sin motordrivna rensmaskin:

Principen var densamma, maskinen vara bara kraftigare. Det visade sig behövas.

Efter att ha kört den en halvtimme fram och tillbaka var proppen borta och avloppet fixat. Dessutom fick jag chansen att påpeka att rörmokaren lovat ta bort vår gamla elpanna som stod kvar i källaren efter bergvärmeinstallationen för nästan ett år sedan. Jojo...

/A

onsdag 9 november 2011

Dimmig eftermiddag

Det blev rejält dimmigt på onsdagseftermiddagen. När mörkret föll vid 1630 och det var dags att hämta på dagis fick jag närmast treva mig fram med bilen, från plogpinne till plogpinne. Fast det är rätt mysigt med dimma ändå...

/A

Första rutskrapet

Idag var första gången jag fick skrapa bilens vindruta. Nästa vecka verkar prognosen hamna runt nollan också. Hög tid få på vinterdäcken!

/A
Published with Blogger-droid v1.7.4

lördag 5 november 2011

Allhelgona

Det är mörkt nu. Vi tände ljusdraperiet i fönstret i matrummet första november, och det ser onekligen trivsamt ut utifrån.

Vi tog en promenad i kvällsmörkret upp till kyrkogården, tyvärr utan kamera. Säkert 9 av 10 gravar hade ljus på sig. Vi hade med ett eget, som vi satte framför runstenen vid kyrkogårdsmuren.

På förmiddagen var vi i Boländerna och handlade, på Ikea först. Sedan lämnade vi lilla S. i sin farmors vård, och tog en sväng på Dressman, H&M och Din Sko. Det blev både byxor, tröja och ett par skor till mig - och 2000 kronor mindre i plånboken. Fast vi handlar kläder så sällan att det nog var en stor del av vad vi gör av med, per år...

/A