söndag 19 augusti 2012

Plommonträd och kvällssol

Vi köpte ett plommonträd på sensommarrea hos Bellis tidigare i veckan. Det är ett så kallat familjeträd, med fyra olika inympade sorter. Ikväll grävde vi ned det, bredvid det gamla sork-dödade körsbärsträdet från den tidigare ägaren. Vårt gamla plommonträd dog efter förrförra vintern, den andra av de två smällkalla.

Det var varmt och soligt på eftermiddagen, men framåt kvällen kom det moln. Den här bilden är tagen 19:37, när solen tittade fram en sista gång. Tyvärr hade jag inte systemkameran med mig - ljuset var minst sagt fantastiskt.

Sen klippte jag största delen av gräsmatten på  35 minuter. Ostadigare väder väntar i veckan, så lika bra att passa på.

/A.

Kvarnutflykt

Vi åkte till Väsby väderkvarn i Lagga mellan Uppsala och Knivsta på lördagen. De firade kvarnens dag, och hade nyrenoverade vingar på plats.

Mycket folk och bilar var det...

Ett par korvar blev lunch innan vi gick upp i kvarnen och tittade.


De körde igång kvarnen med en traktor som drivmotor, i brist på vind. Det slamrade och skakade...

...och maldes kli och mjöl.

Rakt ned i mjölsäcken på undervåningen.

Färskare mjöl än så här går knappast att köpa. Efter att traktorn gått varm förlitade de sig på den något nyckfulla vinden, och det blev huggsexa om de få mjölpaket som blev klara, även om de kostade 30 kronor.

Lilla S. farmor var också med och erkände att hon alltid velat bo i en kvarn.

Vi åkte vidare till torpet och fikade...

...och åkte nedför backen på min gamla skatebord, innan det var dags att åka hemåt.

/A

torsdag 16 augusti 2012

Skyfall

 Från klar himmel - bokstavligt talat - kom det en rejäl regnskur i eftermiddags.

Inne i stan blev det lokala översvämningar, och det kom så mycket vatten i dagvattensystemet att brunnslock trycktes upp av vattenmängderna. UNT har några bilder.

/A

tisdag 14 augusti 2012

Saft och inlagda gurkor

Den 29 juli åkte vi ut till Ulva och plockade jordgubbar för 120 kronor. Av 1,7 kg blev det sedan 2 och en halv flaska saft. Sorten var för övrigt Honeoye, som beskrevs som "små till medelstora hjärtformade bär med rondör. Färgen är djupt mörkröd. Ett saftigt bär med balanserad friskhet som kan gränsa till syrlighet". Förra året blev saften jättegod - smakade på den i år och är inte lika förtjust, men den kanske blir bättre när den stått till sig. Förra året plockade vi bären i början av juli, så det kanske har med sorten att göra. Den här gången frös jag inte in några bär - vi använde oss inte av dem under vintern i vilket fall. Men jag testade att göra jordgubbsmarmelad (med syltsocker) på 500g istället. Det blev de två små burkarna på bilden och den var riktigt lyckad.

Längst fram ett fynd från den lilla backluckeloppisen i Knivsta vi var på när vi badade för två veckor sedan. Flaskan med den mystiska vätskan är från förra årets äppelsaft som lyckats komma med på bild. Det var ett experiment som inte var så lyckat, äppelsaften smakade mest som utspätt äppelmos.


Två veckor - 11 augusti - senare var det dags att plocka av den överfulla röda vinbärsbusken. Vi vet inte om det var askan vi gödslade med i våras eller om den bara mår bra, men den har i alla fall gett massor av bär och en hel del nya grenar i år. Vi plockade 2,8 liter bär och det blev tre flaskor saft. Det var så fullt med bär i klasarna så att det var svårt att plocka, den som lyckades bäst med plockande var Lilla S, han började oombedd att plocka och fortsatte tålmodigt i åtminstone 15 min. 

Skörden av svarta vinbär var inte så imponerande, det blev 7,5 dl (lite mindre än förra året). Men det var stora jättemogna bär, börjar misstänka att vi borde plocka de svarta någon vecka innan de röda. Fåglarna hinner börja äta de svarta, och de är nästan övermogna så om man rycker lite oförsiktigt i en gren så trillar bären av. 

Av dessa bär, tillsammans med de 2,5 dl körsbär som undgått fåglarna och A lyckades plocka från trädet, så gjorde jag ett litet experiment. Det blev en blandsaft som dessutom innehåller 2 dl hackade myntablad. Nu har ju inte kryddlandet mått så bra i sommar (undantaget är timjanen) så det var ganska gamla och träiga myntablad, men det var värt att testa. Vi smakade lite på saften (det blev bara en flaska) och den smakade lite annorlunda. Jag tyckte att den hade lite den där kalla eftersmaken som en halstablett kan ha, eller så var det bara inbillning eftersom jag visste att det var mynta i.


Både A och Lilla S tycker om smörgåsgurka och när det fanns Västeråsgurka för 10kr kilot i reklambladet från Nelins så slog vi till på ett kilo. Det var nog tur att vi inte köpte mer, det blev ganska mkt när man skulle tvätta och skära. Dillkronor, senapsfrön och ättika inköptes. Uppsala har återigen blivit ättiksproducent, så vi slog till med en flaska lokalproducerad Fyris Ättika. Gurkan skall väl dock mogna ett tag, så vet inte när vi skall öppna dem för avsmakning.

/G

onsdag 8 augusti 2012

Vägmaskiner

Idag kom det lastbilar och släp med allehanda vägmaskiner. Börjar de riva upp och asfaltera om vägen imorgon, tro?

/A

P. S. Om ni inte redan har förstått det så här vi OS-paus i bloggandet.

Published with Blogger-droid v2.0.6