måndag 30 november 2009

Missionshuset i Skyttorp - nu på Hemnet!

Nu finns Missionshuset i Skyttorp på Hemnet - med en riktig mäklare anlitad för försäljningsprocessen! Så här ser det numera ut framifrån:

Jag mejlade säljaren Kristian sedan jag skrivit det första blogginlägget, och han bekräftade att det var samma hus som på den gamla bilden. Som synes så har trappstegsgaveln rationaliserats bort någon gång sedan 50-talet. Till skillnad från Börjefrid så har dock resten av huset fått behålla sin tegelkaraktär och inte putsats.

Kristian berättar att han har papper från 1897 då huset började byggas - bland annat gamla ritningar - och att det stod helt klart 1912. Redan 1899 ska det dock ha börjat användas, och en vaktmästare bodde i överdelen. Det byggdes inte någon trappa till övervåningen så därför byggde de ett extra trapphus på utsidan, berättar han. Han lovar också att målningen ska få stanna i huset.

Så här skriver mäklaren från Mäklarringen:

"Ett mycket speciells hus, f.d missionshus under renovering. Entré direkt in i nuvarande kök med elspis, vedspis, diskm, kyl, frys. Klinkergolv. Stor f.d samlingslokal ca 70 kvm med 4.80 i takhöjd, ny braskamin, provisorisk trapp till övre plan. Litet sovrum/Kontor takhöjd 2.74. Wc, dusch, handfat, tvättmaskin, torktumlare. Kakel, klinker. Övre plan. F.d lgh om ett rum och kök, nu två rum varav ett med vedspis, Utrymme planerat för wc/dusch. Stor kallvind."

Huset värms med direktverkande el och kaminer och har kommunalt VA. Tomten på 2250 kvm ligegr i centrala Skyttorp. För visning kontakta mäklaren står det i annonsen, men enligt Kristian finns 13 december inplanerat som datum. Utgångspriset är fortfarande 700.000 kronor, vilket jag tycker är ett kap även om det återstår en del renovering.

Länk till mäklarannonsen:
http://www.maklarringen.se/Till-salu/Objektsida/?objectid=OBJ28052_1015685073

Direktlänk till bilderna:
http://www.maklarringen.se/Templates/Public/Pages/ObjectImages.aspx?objectid=OBJ28052_1015685073

Ytterdörren har ett häftigt överljusfönster, men om det fanns på 50-talsbilden är svårt att avgöra. Trappan och taket över dörren är senare - på min bild hade det pelare och såg annorlunda ut. Salen saknar ett podium, men golvet och väggen bakom ser ut att bära spår efter ett, så det har nog funnits. Däremot saknas - liksom för Börjefrid - en läktare. Om det finns dolda fönster på båda sidorna om altartavlan går inte heller att avgöra, väggen bär i alla fall inte några spår av dem. Möjligen har den byggvarianten redan övergivits då huset färdigställdes på 1910-talet.

Salen på Börjefrid är runt 8o kvm, här ska den vara 70, alltså något mindre. Takhöjden är också 4,80 meter istället för 5,60 här. Däremot har ju Börjefrid rundat tak, medan det är platt i Skyttorps missionshus. Frågan är förstås om det är sänkt någon gång under tidens lopp.

Som ni kanske förstår kliar det i fingrarna att få kika på huset i verkligheten, mäta lite och kanske kopiera orginalritningarna. Till Börjefrid har vi ännu inte hittat några sådana, men hos Folkrörelsearkivet finns tre volymer med material från "Missionsförsamling Börje", mellan åren 1894 och 1970, då församlingen uppgick i Uppsala Missionsförsamling. Enligt våra uppgifter är Börjefrids byggår dock 1892, så frågan är vad som hänt med de två första åren. Nå, vi får försöka ta oss tid och gräva i arkivet och se.

För Skyttorps missionshus kommande nya ägare önskar jag förstås lycka till - må det hamna i uppskattande händer!

/A

3 kommentarer:

  1. finns det någon förening för ägare till gamla missionshus, annars får ni starta det.

    SvaraRadera
  2. Ja, eller en webbring med missionshusbloggare om inte annat!

    SvaraRadera
  3. Det är kul att läsa din blogg om ert husarbete. Jag är mycket intresserad av att läsa andras bloggar om renovering och restaurering av gamla missionshus. Jag har själv lagt upp en blogg med information om hur vi gjort, ifall det finns fler som känner som mej: byggarebobbloggen.blogg.se. Kanske vill du tipsa om den på din sida? Det var det enda försök till att göra en samling som jag kunde hitta på nätet. Keep on blogging :)

    SvaraRadera