fredag 6 maj 2011

Våra kyrkbänkar - i Dalarna?

Snubblade över en annons på Blocket:

"Jättefina gamla kyrkbänkar som stått i ett missionshus säljes. Finns i olika längder. Från ca 2m-3.5m"


Tyckte de såg väldigt lika vår enda kvarvarande bänk, som verkar ha stått i huset i minst 100 år:
http://borjefrid.blogspot.com/2010/01/stora-salen-1912.htmlAnnonsören bor dock i Dalarna, utanför Avesta, med postadress Krylbo, så det är knappast "våra" bänkar härifrån, som såldes inför försäljningen av huset 1986. Men man undrar förstås om det är samma tillverkare...

...och jag kan förstås inte låta bli att ringa och fråga. Jo, bänkarna har stått i Korskrogens missionshus, byggt 1879, och numera privatbostad. Här är lite mer om det huset:
http://www.dalarna.se/templates/Dalarna/Page____1891.aspx?epslanguage=SV
http://www.fors.missionskyrkan.se/historia.pdf

Alla bänkarna, utom en som är 4,20 lång, är sålda. Inte för att vi kanske skulle köpt fler ändå.

/A

3 kommentarer:

 1. Jag är på jakt på en eller två kyrkbänkar. Tänkte att det skulle vara roligt att hitta i den stil som vårt missionshus måste ha haft från början. Men de verkar inte säljas i överflöd och de går ju inte in i vår lilla Seat. Men någon gång så...

  SvaraRadera
 2. Ett tips är att lägga upp en bevakning på Blocket. Kör Android-appen själv, så det är enkelt att ha koll i mobilen på det som dyker upp inom missions* eller kyrk*.

  /A

  SvaraRadera
 3. Kyrkbänkarna från Börjefrid delades ut till medlemmarna efter avlysningsgudstjänsten i juni 1986. En såg jag stå utomhus invid gamla järnvägshållplatsen.

  SvaraRadera