torsdag 26 april 2012

Legomani

Schysst makroobjektiv jag skaffat till kameran, eller hur? Eller...

Det kom ett paket i veckan. Ett riktigt stort ett.

Det var Coolstuff, som hade rea. Halva priset på...

...all legoförvaring i form av legobitar. Äntligen vågade vi shoppa loss efter att ha sneglat på dem i ett år.


Det blev två 8x2-bitar, en 2x2, 2 1x1 och ett jättelegohuvud. Dessutom köpte vi en vattenflaska med legohuvudskork, en matlåda och tre små lådor till den att ha såser och sånt i. Allt i allt drygt 800 kronor. Och det var ändå halva priset...

Men det är jäkligt roligt. Stefan Holm, den kände legosamlaren*, har förstås samma sorts förvaringslådor. "Man kan alltid behöva fler", var hans kommentar till undertecknad.

/A

*Stefan Holm är även lite känd som höjdhoppare. Han bloggar om lego på www.byggbiten.net

söndag 22 april 2012

Förskottsfirande

Jag fyller år senare i veckan. Lilla S. farmor var över och firade i förskott.

Lilla S. visade nya ljussvärdet och var glad...


...inte minst sedan jag sagt att jag önskade mig lego.


En Tie-fighter!



Nu kan Darth Vader flyga och slåss mot Luke Skywalkers X-wing!

/A

Ekorrn satt i tallen

Söndagsmorgon. Vad är det katterna gör ute egentligen?

K-katten klänger runt i tallen...

...och jagar en ekorre...
...som springer runt, runt stammen, följd av katten. Hur det hela slutade vet vi inte, men när vi åkte och handlade hade ekorren klättrat högt upp i trädet i alla fall. Förhoppningsvis tröttnade katterna på regnet och gick in.

/A

fredag 20 april 2012

20 april

 Vad är det på vindrutan?

 Åh, snö. Jo, det är den 20 april idag.

 Strax över nollan på termometern, och snö från nord mest hela dagen.

Det har förhoppningsvis smält undan till imorgon, men hallå. För ett år sedan var det 18 grader varmare, enligt UNT. Vi vill ha vår nu...

/A

torsdag 19 april 2012

Tierps södra missionshus - Yttre - Yvre - Yttrö

Vi fick en kommentar på det senaste missionshusinlägget i början av veckan:

"Har vid flertalet tillfällen besökt din blogg. Anledningen är att jag hoppats på att finna mitt lilla missionshus från 1878 då ni aktivt verkar hålla koll på dessa. Men mitt (mitt och makens) hus går ej att finna, varken här, i böcker eller när vi sökt på internet.

Vårt missionshus ligger utanför Tierp, fastighetsbeteckningen är yvre men adressen är yttrö 106. Huset genomgick en stor "modernisering" på 50-60 talet där många fönster byttes ut och fasaden täcktes med eternit. Just fasaden från tiden innan eterniten har vi sökt oss till fördärvade för att finna men utan framgång.

Detta är helt sonika en ren chansning från min sida att ni kanske stött på vårt missionshus när ni tittat efter andra missionshus. Det skulle vara väldigt roligt att veta mer om det men få verkar veta något om det. Inte ens förra ägarna hade under sina 15 år lyckats finna så mycket information.

Ps du du jätte gärna maila mig ifall du vet något om detta missionshus.

Mvh Marika"


En utmaning jag förstås inte kan låta bli att anta. Namnet på huset lät dessutom bekant, och jag kikade bland sparade annonser. Mycket riktigt, från november 2011 hade jag sparat annonsen, även om jag aldrig bloggade om den då:



Fastighetsbeteckningen var Yvre 4:5, och servitut fanns för Yttre by vägförening.
Byggnadstyp: 2-plansvilla
Byggnadsår: 1878 Ombyggt/renoverat 1996
Stomme: Trä
Fasad: Eternit
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Plåt

Bingo. Men historiskt då? Jo, redan i höstas letade vi fram det i Sveriges Bebyggelse, Uppsala län del 1 från 1950:
Yttre, söder om Tierp, samma byggår - det måste vara det som nu heter Yvre/Yttrö.

Jag letade också i boken Bildergalleri ur Svenska Missionsförbundet från 1906, och hittade en bild på "Tierps södra missionshus":

Visst är det samma hus på alla tre bilderna. Tyvärr är trycket i böckerna inte tillräckligt bra för att kunna urskilja de finare detaljerna. Men, Nordiska Muséet ska ha orginalfotografierna till hela bokverket Sveriges Bebyggelse. Mitt tips är att slå dem en signal och höra efter - huset finns på sid 271 i Uppsala län del 1.

Boken gav också en ledtråd: Tierps södra missionsförsamling. En sökning på Google gav som första träff Månkarbokyrkans hemsida, där man kan läsa: "Församlingen bildades 1878. Namnet ändrades 2002 då vi tidigare hetat Tierps södra missionsförsamling. Församlingen har ca 40 medlemmar".

Församlingen är alltså fortfarande aktiv, till skillnad från många som gått upp i större församlingar eller helt enkelt lagts ner. De kan säkert berätta mer om husets historia.

Jag gjorde också en koll i Folkrörelsearkivets samlingar. Folkrörelsearkivet hittar man under stadsbiblioteket i Uppsala, och där kan föreningar spara sina gamla papper på ett säkert sätt, och göra det möjligt för intresserade att ta del av dem. Här är sökträffen jag fick:

"Organisation       Missionsförsamling Tierps södra Månkarbo 
Verksam       1878- 
Beskrivning       1968 ingick Vikstahedens missionsförsamling och fungerar därefter som en krets under Tierps södra missionsförsamling. 1891 sammanslogs norra och södra församlingarna 1896 blev de självständiga igen. 
Innehåll        1878-1992    
Antal volymer       19"

Bland materialet hos Folkrörelsearkivet kan också finnas tex fotografier och föremål. Det kan man söka hos dem på plats.

Till sist kan det vara värt att leta bland vykorten till salu på tex Tradera. Där har jag tidigare hittat Tierps norra missionshus, som är aningen större:

Den kolorerade bilden är samma bild som i svartvitt finns i Bildergalleri ur Svenska Missionsförbundet. Det är säkert inte omöjligt att även det södra missionshuset förärats ett vykort. Leta! Och återkom förstås gärna och berätta hur det går här i bloggen - eller varför inte starta en egen?

/A

Fynd på Röda Korset

Studiedag på dagis. Vi passar på att köpa jord och kompostgrindar, och fynda på Röda Korset. 15 kronor, med fungerande ljus och ljud.


/A


Published with Blogger-droid v2.0.4

tisdag 17 april 2012

Oväntat besök

Det hördes dunsar och indignerade ljud från mitt gamla arbetsrum på övervåningen. Jag tittade in och möttes av denna syn:


Och denna:
Hur katten fågeln kommit in vet vi inte, om det nu inte var en katt som hämtat den. Men Spatt, som låg och sov på golvet, verkade vara måttligt intresserad.

Något större fel var det inte heller på fågeln - när jag öppnade fönstret flög den iväg till en björk längs bort på tomten.

/A

måndag 16 april 2012

Vårväder och stämma i bäcken

Om det var vinter på lördagen så var det helt klart vår på söndagen. Lilla S. for omkring som en virvelvind i salen på morgonen innan vi åkte och veckohandlade, och sedan gick vi ut både en och två gånger.

På morgonen tittade vi ut från sovrumsfönstret och såg K-katten rumstera runt med tassen ner i fågelholken i tallen. Vi tror inte hon fick tag i något, men stackars fåglar, om det nu flyttat in nån.

Bäcken var full av gårdagens snöfall...

...och lilla S. och jag kastade pinnar i den och såg dem flyta bort, och byggde en liten damm.

/A

Snubblade dessutom över diverse andra vårtecken, knopparna på kastanjen har hållit på att spricka ut i flera veckor nu, detsamma gäller päronträdet. Vårt lärkträd blommar med lila barr, men vill inte vara med på bild.

Plommonträdet är nog dött på riktigt i år, men det växer i alla fall en krokus (och massa sly) vid dess stam. Vi får se om vi skall försöka bygga något slags trähus i plommonträdet, det har ganska bra utspridda grenar, och när det ändå är dött så kan vi ju spika i det utan dåligt samvete. Men det blir ett sommarprojekt.

Krusbärsbusken är nästan helt utslagen, det är en dålig bild på det - men den visar askhögen vid rötterna. I söndags så gick det nämligen äntligen att vara ute och jobba i trädgården, så jag krattade lite runt vinbärsbuskarna, klippte bort några döda grenar och körsbärssly. Sen gödslade vi med aska runt vinbärs-, krusbär- och hallonbuskarna. Tydligen skall bärbuskar uppskatta aska - och aska har vi mycket av. Egentligen borde vi väl hämta några skottkärror med hästgödselkompost och ge till dem också. Men det kanske blir till helgen eller på torsdag när dagis är stängt.

Dessutom skall det införskaffas nya kompostgrindar att lägga över trädgårdslanden. Det börjar bli dags att gräva lite i dem nu, och när det är gjort vill vi helst inte att katterna skall använda dem som toalett längre... Så förhoppningsvis funkar det med kompostgrindar. Jag misstänker att det var katternas sprättande som gjorde att vi inte fick så mkt skörd förra året - det enda som kom upp var sådant med stora frön som var djupt planterade, ärtor och mangold.

/G

söndag 15 april 2012

Snöväder i april

Vi vaknade till snöfall och blåst på lördagen. 14 april och allt. Det hade redan börjat komma en del flingor på fredagskvällen, men utan att det lade sig då.

Nu var dock marken till hälften vit i alla fall. Längre ut mot kusten och i Stockholm var det tydligen mer snö på marken, uppåt decimetern. Aprilväder, ja...

Vi hade lyckligtvis inte bytt till sommardäck på bilen, och tog en tur vid lunch till Sibylla...

...Nelins, och Stadsmissionen som hade 50% på allt i butiken.

Lilla S. hittade en trollnäsa.

På eftermiddagen var det bara denna lilla snöfläck kvar på tomten...

...och till solnedgången tittade solen fram.

/A

tisdag 10 april 2012

Missionshus till salu: Opsaheden 11, Vansbro

Jag blev inspirerad av förra inlägget, och gjorde nåt jag inte gjort på länge: Sökte efter missions* på Hemnet. Det gav 19 träffar - och häftigast är nog huset utanför Vansbro, Sälen Äppelbo.

Egentligen hade jag bara tänkt hålla mig till Uppland, men vad katten. Så här lyder beskrivningen - och huset har varit till salu i 244 dagar, så prutmån finns nog:

"Fd missionshus med bottenvåning: Samlingslokal ca 120 m2 möblerat med sittstolar för ca 50 personer och bord till, ljud och projektor i 3D, filmduk på 7 x 4 meter, sreveringslokal med bord, stolar och soffa, enklare kök samt toalett.
Separat lägenhet på 2 rum och kök + badrum/tvättstuga. Ett stort oinrett rum på vinden. Liten källardel med bastu.
Garage för2 bilar + förråd. Fastigheten lämplig för boende och rörelse eller för boende permanent eller fritidsboende.
Avstånd till Sälen ca 11 mil, stockholm ca 33 mil, Oslo ca 28 mil. Möjlighet till jakt och fiske.
Antal rum    5 varav 2 sovrum
Boarea    75 m²
Biarea    112 m²

Byggnadsår    1923
Tomt    1650 m², friköpt
Vatten/avlopp    Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Pris:    295 000 kr eller högstbjudande"

http://w4.objektdata.se/pregen/671/OBJ32636_1139711671/hemnet.htm

/A

Ny ägare till missionshuset i Hästbo, Hofors

I mars 2010 skrev vi om missionshuset ovan, som då var till salu. Nu har vi fått en kommentar till det inlägget från husets nya ägare:

"Hejsan!
Missionshuset i annonsen köptes av en VVS-firma, som primärt avsåg att använda byggnaden som lagerlokal.

I veckan köpte vi tegelhuset som skymtas bakom missionskyrkan, och vi har nu också köpt kyrkan.

Riktigt vad vi ska "göra" med missionshuset har vi inte bestämt (vi köpte fastigheten främst eftersom tomterna gränsar till varandra och vi behöver stor yta för ett kommande bygge).
Äldsta sonen säger att han vill bo där, men då det saknas både vatten och avlopp är det nog ett projekt långt in i framtiden...

Jag kommer att starta en blogg om vårt hemman, då det visat sig ha en gedigen historia.
Huset är också "sönderrustat" och målet är att långsamt återställa det, dock med modern touch!
Om detta kommer min blogg att handla, och jag hoppas jag får återkomma med bloggadress när allt startat?!

Mvh
Therese
Hemmansägare och kyrkoförvaltare hihi"


Mycket roligt! Självklart ser vi fram emot att få läsa både om vad som händer med missionshuset och tegelhuset, som också ser rätt så intressant ut.

Så här löd annonsen på Blocket 2010:

"En gammal f.d. missionskyrka i trä c:a 170 m2 säljes billigt. Ligger i Hästbo, Gästrikland, c:a 2 timmar från Stockholm. Pris 65 000:-.
Fint plåttak. Stor kyrksal med högt i tak, samt ytterligare 3 rum och 2 tamburer. Överbyggda läktare och körläktare. Sänkt platt tak i kyrksalen som går att ta bort. Över detta finns ett ursprungligt gammalt spetsigt innertak med bjälkar. Isolerad ”spetsvind”. Elvärme och elljus, inget VA. Utedass och vedbod. Inga servitut. 2 järnspisar, dubbla fönster. Lösa kyrkbänkar. Tomt lika stor som huset. Mycket lämplig som ateljé, kurslokal etc, eller för ombyggnad."


/A

måndag 9 april 2012

Påskhelg

Det var mer snö på långfredagens morgon än det var på julafton. Snöstormen blåste dock snabbt över, och framåt eftermiddagen hade snön smält. Nåt vidare väder att vara ute i var det dock inte på hela helgen.

Istället fick vi hålla oss inne och pyssla. Här en påskkärring med gren och klädnypa som bas.

På påskafton åkte vi ned till lilla S. farmor i Knivsta, och åt påsklunch med hennes syster och mor med flera.



Tårtan hade G. gjort, med mandelägg ovanpå köpemarsipan, och lemon curd och jordgubbar från frysen inuti.

Det finns en spännande övervåning på farmors torp...

...och ett rum med lite av mina gamla leksaker i.

Påskägg fick vi förstås. Lilla S. fick ett tomt litet ägg med en led-tråd i...



...som ledde till ett stort ägg med Blixten McQueen på.

I ägget fanns förutom godis också en legopåse...

...med en efterlängtad liten legorobot i.

Nej, vädret lockade inte precis till utevistelse. Men vad gör det när vi bor som vi gör?

"Det är min matsäck", sade lilla S...

...och gick in i salen för att äta den.

Tack och lov för salen, där understimulerade barn som inte fått gå på dagis på fyra dagar kan springa runt!

Veckohandling på söndagen gjorde att vi lämnade huset en stund i alla fall, och på måndagen åkt vi till Nelins och köpte påläggsskinka och en påse ostbågar. "Jag ville inte åka hem", ropade lilla S, och fick oss att åka förbi nyöppnade K-rauta där vi strosade runt, drack gratis kaffe och choklad, och köpte några fröpåsar och en Piggelin innan vi åkte hem.

Sen struntade vi faktiskt i att vädret var sådär, och fyllde på olja och bensin i G:s moped och tog en premiärtur på några hundra meter, med lilla S. i passagerarsätet. Vi vände och flyttade bak bilstolen i bilen också, så nu får han åka rättvänd. Och det ledde till att jag sanerade bilen från allt skräp, lera och grus som samlats i den, medan G. stod i köket och gjorde storkok på köttfärsen vi köpt.

Och sen var påsken slut. Nej, inte riktigt. När mörkret fallit (och regnet, som ska plåga oss den kommande veckan), gick jag upp och släckte stjärnan i rummet med vindskupan. Julen varar än till påska hos oss - men inte längre (husets förra ägare hade en adventstjärna tänd året runt i det rummet, så vi upphåller traditionen lite iaf).

/A