torsdag 1 oktober 2009

Auktionsfynd och svarta tavlan

Vi är stamkunder hos Uppsala Auktionskammare - nåja, åtminstone har jag ett fint plastkort med mitt kundnummer. I själva verket så har vi väl köpt typ två saker under åren - en engelsk 1800-tals äggformad pläterad chokladkanna och en inramad karta över Uppsala stad, båda till det facila priset 150 kronor + avgifter. Lagt bud på fler och dyrare saker har vi dock gjort.

Tyvärr är vår smak alltför god, så det har varken blivit tavlor, linneskåp, antika stämpelur, vintageklänningar, sablar eller musköter. Andra bjuder också mer - ibland tiofalt mer, och det är inte så att vi lägger värsta skambuden. Ibland missar vi bara med en försmädlig hundralapp - eller om det blivit mer än så vet vi ju inte, eftersom vi i regel bara lägger förhandsbud via nätet.

Nu var det dags för månadsauktion igen, och vi bjöd på en jugenddam hållandes en klocka (snygg, dock skadad), en strykjärnsspis (som kräver en längre förklaring: det är alltså en liten kamin med snedtak där man kan ställa halvdussinet järnstrykjärn för uppvärmning; jag brukar ropa in gamla strykjärn på bondauktioner av någon anledning - dagens användbarhet kanske dock är begränsad till bokstöd), och en 4,25 meter lång "gångmatta, tidigt 1900-tal".

Den skulle passa utmärkt på podiet under altartavlan, och dessutom matcha målningarna i stil, tänkte vi. Utrop 500 kronor, vi lade 700, och fick den också för det! Med avgifter blev det 880 kronor. Alla som någon gång köpt matta i en riktig mattbutik vet att en tusenlapp för en matta inte räcker långt, om man inte handlar på IKEA, Jula eller andra lågprisställen.

Igår hämtade vi den, och nu ligger den på sin plats, med den gula sidan uppåt. Den var nämligen tillräckligt fin även på vad som nog är undersidan. Två mattor till priset av en! Något annat blev det inte heller den här gången, tack och lov ;)

Lilla S. inviger den ovan - den är varm och skön att gå på, men lite halkig när man springer på den. Till vänster syns ett annat auktionsfynd från en gårdsauktion - en schäslong som stått lagrad hos min mor i ett par år i väntan på huset.

Vi har ikväll också - äntligen - fått upp svarta tavlan den förre ägaren F. var vänlig nog att lämna kvar. Det är en gammal universitetstavla och säkert två meter lång och en meter hög, och har de senaste månaderna stått lutad mot väggen i hallen. Att få upp den visade sig dock inte ta många minuter när vi väl gick in för det, även om en kvart försvann på att leta rätt på laservattenpasset...

Så här ser det ut, mot ytterdörren:

...och mot matsal och tv-rum:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar