torsdag 19 april 2012

Tierps södra missionshus - Yttre - Yvre - Yttrö

Vi fick en kommentar på det senaste missionshusinlägget i början av veckan:

"Har vid flertalet tillfällen besökt din blogg. Anledningen är att jag hoppats på att finna mitt lilla missionshus från 1878 då ni aktivt verkar hålla koll på dessa. Men mitt (mitt och makens) hus går ej att finna, varken här, i böcker eller när vi sökt på internet.

Vårt missionshus ligger utanför Tierp, fastighetsbeteckningen är yvre men adressen är yttrö 106. Huset genomgick en stor "modernisering" på 50-60 talet där många fönster byttes ut och fasaden täcktes med eternit. Just fasaden från tiden innan eterniten har vi sökt oss till fördärvade för att finna men utan framgång.

Detta är helt sonika en ren chansning från min sida att ni kanske stött på vårt missionshus när ni tittat efter andra missionshus. Det skulle vara väldigt roligt att veta mer om det men få verkar veta något om det. Inte ens förra ägarna hade under sina 15 år lyckats finna så mycket information.

Ps du du jätte gärna maila mig ifall du vet något om detta missionshus.

Mvh Marika"


En utmaning jag förstås inte kan låta bli att anta. Namnet på huset lät dessutom bekant, och jag kikade bland sparade annonser. Mycket riktigt, från november 2011 hade jag sparat annonsen, även om jag aldrig bloggade om den då:



Fastighetsbeteckningen var Yvre 4:5, och servitut fanns för Yttre by vägförening.
Byggnadstyp: 2-plansvilla
Byggnadsår: 1878 Ombyggt/renoverat 1996
Stomme: Trä
Fasad: Eternit
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Plåt

Bingo. Men historiskt då? Jo, redan i höstas letade vi fram det i Sveriges Bebyggelse, Uppsala län del 1 från 1950:
Yttre, söder om Tierp, samma byggår - det måste vara det som nu heter Yvre/Yttrö.

Jag letade också i boken Bildergalleri ur Svenska Missionsförbundet från 1906, och hittade en bild på "Tierps södra missionshus":

Visst är det samma hus på alla tre bilderna. Tyvärr är trycket i böckerna inte tillräckligt bra för att kunna urskilja de finare detaljerna. Men, Nordiska Muséet ska ha orginalfotografierna till hela bokverket Sveriges Bebyggelse. Mitt tips är att slå dem en signal och höra efter - huset finns på sid 271 i Uppsala län del 1.

Boken gav också en ledtråd: Tierps södra missionsförsamling. En sökning på Google gav som första träff Månkarbokyrkans hemsida, där man kan läsa: "Församlingen bildades 1878. Namnet ändrades 2002 då vi tidigare hetat Tierps södra missionsförsamling. Församlingen har ca 40 medlemmar".

Församlingen är alltså fortfarande aktiv, till skillnad från många som gått upp i större församlingar eller helt enkelt lagts ner. De kan säkert berätta mer om husets historia.

Jag gjorde också en koll i Folkrörelsearkivets samlingar. Folkrörelsearkivet hittar man under stadsbiblioteket i Uppsala, och där kan föreningar spara sina gamla papper på ett säkert sätt, och göra det möjligt för intresserade att ta del av dem. Här är sökträffen jag fick:

"Organisation       Missionsförsamling Tierps södra Månkarbo 
Verksam       1878- 
Beskrivning       1968 ingick Vikstahedens missionsförsamling och fungerar därefter som en krets under Tierps södra missionsförsamling. 1891 sammanslogs norra och södra församlingarna 1896 blev de självständiga igen. 
Innehåll        1878-1992    
Antal volymer       19"

Bland materialet hos Folkrörelsearkivet kan också finnas tex fotografier och föremål. Det kan man söka hos dem på plats.

Till sist kan det vara värt att leta bland vykorten till salu på tex Tradera. Där har jag tidigare hittat Tierps norra missionshus, som är aningen större:

Den kolorerade bilden är samma bild som i svartvitt finns i Bildergalleri ur Svenska Missionsförbundet. Det är säkert inte omöjligt att även det södra missionshuset förärats ett vykort. Leta! Och återkom förstås gärna och berätta hur det går här i bloggen - eller varför inte starta en egen?

/A

1 kommentar:

  1. Jag vill passa på att tacka för det detektivarbete ni genomförde. Tusen tack! Vi ska luska vidare på de källor ni angav.

    Visst är det samma byggnad förresten på de två bilderna ni hittade. Byggnaderna i bakgrunden till missionshuset står fortfarande kvar.
    Det på från bilden 1906 är idag gult, svårt att tyda vilken färg det hade då, möjligen gult reda då(?). På bilden från 1950 syns ett rött hus, det ligger beläget på samma fastighet som den gula byggnaden, men idag är övervåningen riven. Kvar finns bara bottenvåningen.

    Mvh Marika

    SvaraRadera