måndag 30 augusti 2010

Bokfynd och eldning

Det har blivit rätt kallt och ruggigt på nätterna, så i lördags eldade vi för första gången sedan i våras i köksspisen. Och för första gången sedan Skorstensknuten var här också, ska tilläggas. Det var därför lite illavarslande att det rykte in så in i bängen... lyckligtvis med bara papper i spisen. Hade de renoverat på nåt galet sätt?

Elda i sotningsluckan fungerade inte heller, men brandvarnaren på övervåningen fungerade i alla fall... Till sist klättrade jag upp på taket och släppte ned lite brinnande tidningspapper ovanifrån i pipan. Efter några försök så sa det woosch och pappersflagorna kom upp igen. Och sen dess har det gått bra.

En sen mygginvasion har dock gjort att det inte blivit så mycket vedhuggande nu på kvällarna. Envetna små, tysta myggor man knappt känner när de sticks.

I söndags åkte vi in till stan för att lämna tillbaka lite böcker på biblioteket. Det blev lunch på Max vid Stora Torget.

Lyckligtvis hade Max egna ballonger, annars hade vi fått det besvärligt att klara oss förbi alla valstugor utan att få en partimärkt ballong.

Om någon nu rynkar på näsan åt tvååringar och snabbmat så har vi bildbevis på att han mest åt G:s sallad, med god aptit:
Antikvariat Bibliomanen hade flyttrea - alla böcker 20 kronor styck. Vi fyndade dessa...

...och en bok från 1935 med titeln Sveriges Kyrkobyggnader, Uppsala stift - Stockholms stad:

Det var en del av flera i en serie, som antagligen täckte hela landet. Denna del hade bild och text på ett antal kyrkor i Uppland, och även norrut uppåt Hälsingland och tom där G:s föräldrar bor.

Den hade en exteriör- och en interiörbild på varje kyrka, kort fakta, samt kyrkoherdelängd för varje kyrka i slutet. Även mindre och större kapell som tillhörde svenska kyrkan fanns med - vissa rätt missionshuslika i sitt utförande.

Det fanns många exempel på fina lampor av den typ jag vill ha till vår stora sal...

Givetvis var vi tvungna att bygga en Duplo-kyrka sen, komplett med kyrktupp.

På söndagskvällen gick vi ut en sväng i trädgården, och sågade ner lönnen som växt upp mitt i häcken.

Myggen blev dock snart alltför besvärliga, och vi fick gå in igen.

Tidigare under dagen hade jag hyvlat till så att det gick att stänga det sista fönstret i salen. Det sitter dock rätt skevt i ramen. Jag vet inte om det är ramen som slagit sig under åren då den stått oskyddad, eller om det renoverade fönstret inte blev riktigt rätt, men det går nog att lösa med en extra träbit så att det blir tätt till vintern.

Katterna har vi förvisat till ett källarfönster som står på glänt, med ett litet hål i en skiva som täckte fönstret. Vi får se om de förstått att det är den nya in- och utgången. Jag ska nog gå ned och titta vid dörren nu för säkerhets skull.

/A

1 kommentar:

  1. Tänk vad duktiga ni blir av allt jobb med huset, ni lär er så mkt som ni kommer ha användning av i framtiden.
    Visst är det kul.
    Tjinge ling Lena
    ps. har du fått hyra möbler?

    SvaraRadera