fredag 17 december 2010

G. ordnar julfest för jobbet

Det var en mörk och stormig kväll. Inne i stora salen var det dock varmt och skönt. Granen var klädd, alla stearinljus brann, och borden dukade när G. bjöd in korridoren på jobbet med respektive till jul-knytkalas.

Inalles blev vi 18 personer, två barn inräknade.

Det serverades kall mat - sill, lax, rödbetssallad, goda ostar, vörtbröd, sylta, skinka och senap...

...och förstås även varm mat, av lite mer exotisk härkomst. Det var dumplings med stark sås, små pajer, Janssons frestelse med mera.
Den sista, en risrätt med kyckling och mandel, fick vi klämma in på ytterligare ett bord.

Efter att vi ätit oss stoppmätta dukade vi fram efterrätterna. Tårta, gudomlig pannacotta, lusselängd med godsaker i, fudge, bönkakor...

...och en livs levande - eller brinnande i alla fall - brittisk Christmas pudding med brandy butter.

Madonnan och barnet var på besök...

...lilla Harry, som han egentligen heter. Men vad gör han egentligen på bilden? Jo, under Jesus vakande ögon tar han, precis som lilla S., sina första riktiga steg, här i huset!

Med bara 18 gäster fanns det gått om mingel- och myshörnor i salen.

Här njuter professor Dan av kvällen.

Efter att vi ätit oss alldeles för mätta och druckit kaffe och té var det dags att tända granen - levande ljus förstås - och julklappsutdelning. Alla hade köpt något för under 50 kronor, och presenterna delades ut i åldersturordning, efter Daniels riktlinjer. Den yngste fick börja att välja en present - utan att klämma på den - och öppna den. Den nästa yngste hade därefter valet att öppna en egen present, eller "stjäla" den nyss öppnade. I sådana fall fick offret öppna en ny själv istället. Det hela gick så vidare, med förbehållet att en present bara kunde stjälas maximalt två gånger.

Nu var det faktiskt bara en som utnyttjade förmånen att ta en redan öppnad present. Lilla S. hjälpte till att öppna åt gästerna, och fick ett eget, specialinköpt paket med en bok: Lilla Anna får en julklapp.


Hela kvällen var mycket lyckad, trots att den började med snökaos och fastkörda bilar och bussar. Men lagom till gästerna kom vid 18 var vägarna plogade, och jag hade hunnit skotta en gång nedför hela tomten till huvudingången, och tända marschallerna ett par gånger i blåsten. Vi har onekligen ett hus gjort för sammankomster!

/A

2 kommentarer:

 1. Jösses så mysigt det ser ut.
  Jag gillar iden med att man får stjäla den andres julklapp det var kul sätter det hela i mer spänning.
  trevlig 4 advent.
  Lena

  SvaraRadera
 2. Tack för att vi fick vara hos er och ha mysfest!! Jag kommer aldrig glömma det heller eftersom Harry började traska där. =) (Att han efter det inte velat gå själv mer är ju en annan historia) kram Helena

  SvaraRadera