måndag 3 oktober 2011

Missionshus till salu i Vallentuna

Alla missionshusälskare har nu chansen att köpa ett på hyfsat avstånd från Stockholm. Så här lyder annonstexten på Blocket från 21 september:

"Är du konstnär och behöver en Ateljé?
eller kanske egen företagare, som söker stor lokal?
Kanske söker du en unik bostad i lantlig miljö, i närheten av E18.
Tillfälle! nu säljer vi Missionshuset i Vallentuna
Själva huset har en bo area på 30m2 (en liten lägenhet) och biarea på 260 m2 med en takhöjd på 3.40m Friköpt tomt om 2034 m2, med uthus på tomten.
Byggnaden är från 1878, har stor potential och kan bli något alldeles unikt i rätta händer.
Priside 1.750 000:- Maila för visning vänligen Erik. "

http://www.blocket.se/stockholm/Ett_gammalt_fint_Missionshus_i_Vallentuna_36206941.htm?ca=10&w=2

När jag söker efter vilket hus det kan vara hittar jag inget som stämmer i Sverige Bebyggelse. I boken Helgade hus - väckelserörelsens byggnader i Stockholms län 1858-1995 hittar jag dock Toftesta missionshus:

Huset är beläget i Toftesta, Brottby och tillhörde Össeby-Garns missionsförsamling, Det blev privatbostad 1978, hundra år efter det byggdes. Ur boken:

"År 1878 kunde församlingen inviga sitt missionshus på Toftesta gårds ägor. Det bestod av en stor samlingssal som rymde cirka 200 personer, och en bostadslägenhet om två rum och kök. Första reparationen genomfördes 1903, och 1913 genomfördes delning av stora salen så att man fick en mindre sal, som rymde ungefär 50 personer och som blev ett bra komplement.
Ingången var från södra gaveln, där man först kom in i en förstuga med trappa upp till en lägenhet om två rum och kök där  bla predikanter kunde övernatta. Samlingssalen hade två kvarter med mittgång. Vid vänstra väggen fanns en stor kamin. Estraden var hög med trappor på båda sidor. Den byggdes senare om  så att den blev både lägre och bredare. I fonden var en stor Kristusbild i gips. På vardera sidan av estraden fanns vikdörrar in till lilla salen. Ett kök fanns till höger om ingången. Väggarna var av pärlspont nedtill och tapeter ovantill, som senare utbyttes mot väv och målades. Taket var indelat i sex rutor."

Om jag identifierat huset rätt på Hitta.se-kartan ligger det 1100 meter fågelvägen från motorvägen, med 1,5 kilometer till närmsta påfart. In till Vallentuna är det en dryg mil.

Visst, det ser ut att vara i behov av renovering på bilderna, och boendedelen är rätt liten. Men ändå, vilken möjlighet för de som drömmer om ett missionshus på lagom avständ från Stockholm!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar