måndag 31 oktober 2011

Missionshus till salu: Läby

Det har varit ute förut, men nu är det tillbaka. Det före detta missionshuset i Läby, Älsta (Torkelsbo 1:7). Byggt 1915 är det numera privatbostad. 1100 kvm tomt, 203 kvm boarea, 53 biarea (antagligen suterrängkällaren), nyrenoverat och fräscht. Pris 2,4 miljoner.

Men. Som synes av bilden (stulen av Widerlöv) ligger det rätt nära en större väg. Ändå är bullerplanket på andra sidan huset. Varför? Jo, nya E4:an passerar hundratalet meter bort. Vägen på bilden går på en bro över motorvägen.

Själva huset är dessutom förvandlat till en villa. Ja, mäklaren Widerlöv skriver inte ens att det är ett före detta missionshus: "Unik möjlighet att förvärva ett boende utöver det vanliga beläget ca 20 minuters bilfärd norr om Svartbäcken. Huset som rymmer 8 rum och kök är byggt 1915 och har en härlig atmosfär med genomgående tidstypiska detaljer såsom höga fönster, spegeldörrar, tre kakelugnar, braskamin och generös takhöjd."

Av salskänslan finns inget kvar. Den är uppdelad i flera rum, och taket är helt klart sänkt. Det är onekligen ett fint hus, men den som är ute efter ett missionshus blir nog besviken. Och så är det motorvägen.

Jag hittar inget om huset i Sveriges Bebyggelse eller Från bönehus till kyrka. Det är nog lika bra det.

/A

1 kommentar:

  1. Hej!
    tack för en trevlig helg och för att vi fick bo i ert fräna hus.
    L&G

    SvaraRadera