tisdag 23 juni 2009

Parabol på ett missionshus?

Bortskämd med kabel-tv i lägenheten var satellit-tv ett måste. BBC, Eurosport, Discovery... marknätet i all ära, men vissa saker är värt att betala mer för. En parabol från Canal Digital skulle alltså upp på huset, men var?

Det fanns inte ens en tv-antenn på huset - den hade förra ägaren plockat ner eftersom han tyckte den förfulade. Nu är ju Börjefrid inte i orginalskick utan omgjort på 20-talet, tillbyggt på 50-talet och privatbostad från 1986 och framåt. Själv tyckte jag därför att en mast med parabol och antenn på skorstenen i 50-talsutbyggnaden inte skulle vara så farligt.

När installatören kom förbi idag vid 13-tiden visade det sig dock att ett av de fina träden på tomten, en stor björk, perfekt blockerade vinkeln mot satelliten från båda skorstenarna. Återstod då ena gaveln till stora salen som vetter mot åkern. Men på tomten - inte alltför långt från huset - står också ett uthus, ett gammalt vagnslider, numera skräpbod/vedbod. Efter en del diskussioner med installatör-Uffe lade han själv fram förslaget att jo, det är nog tillräckligt nära.

Sagt och gjort - fyra timmar senare (det saknades rätt fäste, tillräckligt lång kabel etc) så stoltserar gaveln på lidret med antenn och parabolmast. Vindskivan var i upplösningstillstånd, men bakom fanns friska bjälkar att skruva fast fästet i. De två kablarna drogs längs marken (ska grävas ned) till husknuten, och vidare in genom ett av de just nu dolda gavelfönstren till salen, vidare längs salens långsida och in genom väggen till det rum som ska bli vårt tv-rum.

Uffe må vara bra på utomhusestetik, men borrandet kunde ha vait bättre. På grund av nivåskillnaden flisade han först sönder golvlisten i tv-rummet med två hål (men den är ny och döljs ändå av tv-bänken), och borrade sedan snett så att kabeln ut genom fönstret går där det bortplockade ytterfönstret ska sitta. Okej, han kanske inte tänkte på att fönsterkarmen är kilformad och inte är rak med 90-graders vinkel... men de osnygga hålen lär skapa problem i framtiden. Möjligen behöver fönsterramen bytas på grund av rötskador, och då finns det risk att kablarna behöver kapas, och att skarva dem ger för hög dämpning...

Nå, ett problem för framtiden, och beröm ändå till Uffe för dagens slit. Ett tips är dock att se upp när installatörer ska borra i känsliga miljöer - de verkar mest tänka "hål, nu!".

Om det blev bild på tv:n? Ingen aning, det märker vi när vi väl flyttar dit om ett par veckor ;)

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar