torsdag 14 januari 2010

Mysteriet med den försvunna bilden

Jag har under veckan varit i mejlkontakt med Nordiska Museet, och har goda nyheter till alla som hittat sitt hus i någon del av Sveriges bebyggelse, och gärna vill ha fotot i bättre upplösning än det tryckta.

Det visar sig att Nordiska Museet mycket riktigt har allt bildmaterial till bokverket, även om de listat det som förlaget Niloé istället för Hermes. Marie på Nordiska Museets bildförmedling skriver:

"Jag kan tyvärr inte ge dig den exakta relationen Niloé-Hermes, men tror att de båda var förlag ägda av kooperationen, vilket kan förklara parallell eller överlappande utgivning av "Sveriges bebyggelse".

Vi har påsiktsbilder, dvs foton, av de bilder som ingår i bokverket, däremot inga negativ. Därför görs skanningen av bilden och inte från ett negativ som är det vanligaste då sådana finns att tillgå. Bilderna ligger i kapslar märkta med landskap/län och sidintervall.

Priset för bilder är avhängigt användningsområdet. För privat bruk, högupplöst kostar bilderna 300:- + moms, för publicering 1000:- + moms."

Det lät ju utmärkt, och jag lade in en beställning på fotot av Börjefrid. Men Marie återkommer:

"Det är mycket märkligt, men just den bild du söker finns inte! Alla bilder är som jag nämnde monterade på ark, tre bilder på varje ark med bildtext till höger. Just bilden av Tiby missionshus saknas, där finns bara texten. Det finns inte heller några rester av lim el. dyl., varför jag misstänker att den aldrig monterats."

Synd! Men samtidigt spännande - vad hände egentligen med den bilden? Museet har ett antal andra lådor från förlaget, som ännu är okategoriserade.

"Lådorna tycks innehålla mest material från "Sveriges bebyggelse"; dubbletter, men även en del s.k. överblivna bilder. De ligger landskapsvis. För Uppsala/Uppland finns flera lådor med material från volym 5, men ingen märkt volym 4. Däremot finns en större brun låda "Överblivna bilder + dubbletter Niloé", 2 gröna lådor "Dubbletter och överblivna bilder" samt en omärkt grön låda.", skriver Marie.

Det finns alltså en liten chans att fotot ligger i någon av dessa, men själva har de inte tid att gå igenom lådorna. Det får bli en studieutflykt någon gång i framtiden istället.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar