onsdag 25 november 2009

Missionshuset i Skyttorp till salu

Jag brukar söka på "missions*" på Blocket då och då, för att se vad som dyker upp med anknytning till missionshus. Vi hittade ju Börjefrid på Blocket, till att börja med!

Ni som missade att köpa ett missionshus i Uppsala då har nu en ny chans. Den 11 november lades följande annons in:

"Pris: 700 000:-
Antal rum: 10
Typ: Villor & Radhus
Boyta: 200 m²
Gatuadress: vikstav 15
säljer ett fd missionshus i skyttorp

med all inredning möbler ,tvapparater ,datorer,tvättmaski,torktumlare,diskmaskin,mmmm
litebyggmaterial
huset är byggt 1897 som allmän samlingslokalidag är det klasat som flerbostads hus
har bygglov för byggnad av garage ,uthus ,två terasser.
huset bebos av en barnfamilj
det har en stor sal med mycket potensial på nedrevåningen kök ,wc ducsh,liten kammare övrevåningen två rum plus ett extra rum som tänkt som wc ej
byggd ännu men all avlopp o rör färdigdragna.
säljes pga tidsbrist
det är bara o komma och titta ring kristian 018-****** p.s kameran trasig ,vid intresse kan jag maila bilder"
http://www.blocket.se/uppsala/Bygg_ditt_eget_drom_hus_24617093.htm?ca=10&w=3

Tyvärr ingen bild på hur det ser ut alltså, men i en tidigare annons försöker Kristian sälja altartavlan, och där finns en bild på denna och en del av salen:

"Pris: 100 000:-
Typ: Historiska föremål
Uppsala:
ett exlusivt tillfäle att köpa denna tavla

ramen ca 4 meterhög 2,5meter bredtavlan 2,5 m hög 2,2mbred
tavlan har funits från början när kyrkan byggdes år 1897
vet ej vem som har målat den det kanske står bakom tavlan har ej haft mage att ta ner den det får köparen äran att göra .
den finns i skyttorps missionskyrkan
säljes till högstabud"
http://www.blocket.se/uppsala/Oljemalad_jesustavla_med_ram_ge_bud_23473256.htm?ca=10&w=3

Skyttorp är stationen efter Vattholma på Upptåget, och om jag minns rätt tar det drygt 20 minuter in till stan. Vi hade Skyttorp som bortre gräns på vårt sökområde när vi letade hus, och då bara om huset låg nära stationen.

Jag grävde i mitt inscannade arkiv över bokserien Sveriges Bebyggelse, och hittade vad som verkar vara just detta missionshus i Uppsala län del III. Så här såg det ut när boken kom ut på 50-talet:
Beskrivningen i boken lyder:

"Skyttorp, Missionshus
Postadress: Skyttorp

Läge 500 m. från Skyttorps jvst.
Tax.v. byggn. 6.000.

Missionshuset uppf. 1912 av tegel. 1 vån. o. vindsvån., 1 samlingslokal med plats för 100 personer samt 3 mindre rum, 1 bost.-läg. om 1 rum, 1 kök, 1 hall. Bekväml.: El. ljus.
Nuv. ägare köpte fast. 1914 av I. O. G. T., som uppf. den.
Förs. är en frukt av de andliga väckelserna på 1800-talet. Verksamheten bedrevs på den tiden med gudstjänster i hemmen, "stugmöten". Förs. bildades 1913. Söndagsskoleverksamhet har hållits hela tiden. Som organitorisk ram tycks i ett tidigare skede av viss Salsta missionsförs. ha tjänat.

Förs. omfattar 18 medlem., juniorför. 20.
Som predikant tjänstgör sedan 1946 pastor von Knorring, som även är förest.
Ordf.: Industriarb. Johan Sandberg.
Vaktmäst.: Johan och Ingrid Sandberg f. 1892 resp. 1901.
Ägare: Skyttorps Missionsförs."

Visserligen är det då fel årtal om man jämför med huset i annonsen, men avståndet till stationen stämmer, och inte fanns det väl två missionshus i lilla Skyttorp? En sökning i Folkrörelsearkivet för Uppsala län ger en träff på Missionsförsamling Skyttorp, som ska ha varit verksam 1911-1971, då de går ihop med Tensta missionsförsamling. I arkivet ska finnas två volymer med material om församlingen.
http://www.fauppsala.se/detalj.php?pageNum_sok=1&organisation=skyttorp&kommun=%25&kategori=%25&socken=%25&Submit=S%F6k&totalRows_sok=26&lopnr=2457

Kristian själv står dock inte som ägare till något hus, men väl hans fru. Om det är missionshuset ifråga är det taxerat som fritidsbostad med värde 455.000 kronor, med area 40 kvm och beteckningen TENSTA-ÅSBY 4:33. Tomten ska vara 2250 kvm, och vatten och avlopp kommunalt.

Nåväl, vi ska inte köpa ett hus till, även om jag tycker 700.000 kronor verkar väldigt billigt - vi hade köpt det i stort sett osett om vi fortfarande letat! Och läget - ja, Börje må ligga några mil närmare stan, men kollektivtrafik har vi ju inte här ute. 100.000 kronor för altartavlan? Det är nog väldigt dyrt - och själv tycker jag att den såklart bör vara kvar i huset!

Frågan är om den gode Kristian inte borde anlita en riktig mäklare för att få huset marknadsfört på ett bra sätt, eller åtminstone ordna en mer attraktiv annons. Nog finns det fler än vi som snöat in på unika boenden!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar