tisdag 3 november 2009

Fönster på lagning

Vi har äntligen gjort slag i saken och skickat trappfönstret på lagning. Det hade båda ytterrutorna delvis sönderslagna, och regn och fukt hade dessutom börjat gå hårt åt träet i nederdelen av fönstret.

Vi ringde återigen Uppsala Fönsterhantverk, som i juli fixade de trasiga salsfönstren och sovrumsfönstret. Trappan är i 50-talsdelen av huset, och "rätt" typ av glas är det valsade glaset från Vitryssland, som mest liknar den tidens lite vågiga rutor.

Med reparation av trädetaljerna i fönstret skulle det ta ett par dagar att fixa och vi skulle ha dem tillbaka senast innan helgen, lovade Johan.

Fönstren visade sig vara väldigt snälla att ta ned - ibland kan de sitta fast rätt hårt, konstaterade han när han dök upp vid 8 i morse.

Eftersom det börjar bli ganska kallt fick vi ett så kallat byggfönster som tillfällig ersättning. Det var hopfällbart och hade en gummiring som tätning mot fasaden.
Det fungerade förvånansvärt bra, kunde G. och lilla S. som var hemma på dagen konstatera. Trappan och hallen kändes inte särskilt mycket kallare än vanligt, vilket förstås får en att undra hur dåligt enkelglas egentligen isolerar. Det finns nog en orsak till att engelsmännen hängivet suckar "double glazing" om dubbelglas i husprogrammen på BBC. Här i Norden är förstås treglas sedan länge standard i nyare hus...

Vi tänker dock aldrig byta ut våra fönster mot modernare och påstått mer energieffektiva. Faktum är att gamla fönster, särskilt de med lösa innanfönster, kan isolera väl så bra som moderna, tack vare den stora luftspalten mellan dem. Och så är ju moderna, helt plana glas så fula - fel fönster är ett utmärkt sätt att förstöra ett hus själ.

Nu på kvällen hängde vi för en filt på insidan av byggfönstret, och fick lite perspektiv på hur stora även 50-talsfönstren faktiskt är. Filten räckte nämligen precis...

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar