torsdag 19 november 2009

Det kom ett brev...

Igår låg det ett brev i vår låda, adresserat till "Görel och Anders, Börjefrid (gamla missionshuset), 75592 Uppsala". Det var skickat av Erik J. Bergström i Östersund, som hade hittat denna blogg genom ett inlägg som nämnde altartavlan och signaturen Sven Linnborg. Vi hade undrat vem konstnären var - och nu fick vi svar. Erik Bergström hade nämligen skrivit en bok om honom! Så här skriver han i brevet:

"I boken som heter Resor med penna, pensel och palett och som utkom 2008 har jag med er altarmålning, men jag minns inte var jag fick tag på fotot. Den uppgift jag fick då var att målningen numera är övertäckt, men så är tydligen inte fallet!

Sven Linnborg levde 1857-1932 och målade i 21 statskyrkor och 43 frikyrkor över hela landet. Han har själva listat upp dessa i sina omfattande men outgivna memoarer, men hade glömt några av frikyrkorna, bl.a. Börje. Han gifte sig vid 66 års ålder 1923 och fick dotter Anna året därpå. Hon lever ännu i Värmland. Svens fru Milda var änka och var från Björlinge, de bodde i Uppland på olika platser till 1929 då de flyttade hit till Marieby utanför Östersund. Där dog Sven 1932 efter att ha målat hela kyrkan invändigt, bl.a. altartavla."

Fantastiskt roligt. Vi sökte nog aldrig ordentligt på namnet - Linnborg ser också ut som Linnberg i vår signatur. När vi googlar nu hittar vi mer information, inklusive andra bilder som liknar vår egen målning. Att Sven Linnborg dekorerade hela kyrkor får oss också att undra om han målat fler saker här - vi har ju äldre dekorationsmålningar på väggarna i de båda inbyggda smattarna på vardera sidan om podiet. Och vad döljer sig egentligen under 50-talsskivorna i taket? Givetvis ska vi köpa ett exemplar av boken!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar