måndag 20 september 2010

Helgröj

Helgen har gått i återvinningens tecken - eller snarare städandet och slängandets tecken. Vi hyrde ett släp som jag hämtade på lördagsförmiddagen. Lilla S. såg noggrant till att det satt på som det skulle.

Första vändan var bortforslandet av denna rishög - resterna av måbärshäcken.


Högen såg inte så stor ut, men släpkärran blev proppfull. Vi tömde den, åt lunch på Sibylla, och tog en vända till. Denna gång rensade vi i den stora skräphögen och lastade släpet fullt med murket trä i form av pallar och plankor som huset gamla ägare låtit ligga ute i många år.

På hemvägen köpte vi två skivor plasttak - samma som vi lagt på lekstugan - för att om möjligt reparera hålet i uthusets tak. Sen lastade vi släpet en sista gång med en gammal benställning, det lekstugans gamla murkna tak och en del annat, innan vi gav upp åkandet för dagen, eftersom återvinningstationen stängde vid 15.

Vi hann också skruva upp den gamla hatthyllan vid dubbeldörrarna i salen. Med drygt 30 krokhängare borde den räcka åt festgästerna. Under står en lång bänk de kan ställa skorna under eller på.

På söndagen fixade vi också krokar i taket och tyg för bokhyllorna som står på vardera sidan i huvudingången, så att vi slipper skylta med allt vårt husgeråd.

Istället för att veckohandla på Ica Maxi åkte vi till Gränby efter att ha lämnat tillbaka släpet, för att köpa lilla S. en vinteroverall. Han riktigt avskydde att prova dem, men till slut hittade vi en vettig modell på Stadium.

Apropå återvinningsstationen förstår vi inte hur de som jobbar där står ut. Under den korta tid vi var där såg vi så mycket helt och fungerande slängas, trots att det finns en separat container där man kan lämna in möbler och husgeråd som sedan säljs vidare. Nejdå, rakt ner i skräpcontainrarna med allt. Det värsta är att man inte får plocka upp något som någon annan slängt heller. Trots det snodde jag med mig hjulet till en gammal spinnrock - det kan bli en skepps-ratt åt lilla S., precis som i Skrot-Nisse. Jag såg också en av de anställda hindra dumpandet av en fin gammal vagga i trä.

Det kanske är så att möjligheten att återvinna sina möbler är dåligt skyltad. Containern ligger precis där man åker ut efter förrättat värv. Men antagligen är folk bara lata, och okunniga. Visst fanns det ett avsnitt av Antikrundan där experterna stod vid en återvinningscentral en timme och gjorde en massa fynd bland det folk skulle slänga?

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar