Jobbade hemifrån idag - lilla S. skulle egentligen ha vaccinerats, men i sista minuten meddelade BVC att de själva blivit sjuka. Vi fick skjuta på vaccinationen en vecka, men då hade jag redan bestämt att hålla mig hemma för att kunna hämta honom på dagis om han blev dålig av sprutan. Lilla S. var också rätt trött i morse, så det kändes som lika bra att vara i närheten om de skulle ringa från dagis och säga att han var sjuk ändå. Ett antal barn och flera av personalen är redan hemma på grund av sjukdom, och stackars G. som ska på disputationsfest imorgon är rätt förkyld.
På lunchen svängde jag förbi Folkrörelsearkivet och hämtade inscanningen av salsbilden från 1912 jag beställde för ett par veckor sedan. Den blev förstås bättre än min hastiga avfotning, och man kan ana lite fler detaljer i målning och annat. 100 kronor, och det var okej att lägga ut den på bloggen för privat bruk. Här är den alltså:
Rätt härligt persongalleri! Några intressanta detaljer är bland annat fotogenlamporna på stång och taklampan:
Man ser också svaga detaljer av de tidigare väggmålningarna:
Men bilden var inte dagens fynd. Jag passade nämligen på att besöka Upplandsmuseets faktarum, för att kolla de bilder som inte fanns utlagda på nätet (de har 1,5 miljoner bilder, och långt ifrån alla är nog ens indexerade). I en mapp med diverse Börjebilder fanns hittade jag inte några missionshusbilder, men väl en rad foton på prästgården från 1957 och 1976, med flera intressanta detaljer. Det sistnämnda året var då prästgården byggdes om och renoverades, och bilderna visar ett strippat och uppallat hus. Jag fick några kopior på materialet.
Jag sökte också bland bokbeståndet, och gjorde två riktiga fynd. Det första var en liten skrift från 1922, författad av Nathanael Sandberg, med titeln En gammal prästgård, Börje. Först hittade de dock inte häftet och trodde att det förkommit, men till sist dök det upp. Och vilken guldgruva för prästgårdens nuvarande ägare, med bilder, ritningar och allt! 1922 var prästgården nämligen i så gott som orginalskick, utan förvanskande ombyggnader och renoveringar. Boken, eller häftet snarare, fanns inte i LIBRIS sök, och därmed inte ens på Kungliga biblioteket! En riktig raritet med andra ord, och något som jag förstås kopierade och får tillfälle att återkomma till.
I den betydligt vanligare Från bönehus till kyrka i uppländska bygder: Församlingar, missionshus och kyrkor anslutna till Svenska missionsförbundet från 1988, visade sig Börje Missionsförsamling finnas med, med viktiga stolpar i husets historia, namn på alla föreståndare och predikanter, med mera. Och ett namn på en medlem som skrivit om församlingen...
Det får jag förstås också återkomma till framöver. Jag hann också beställa en digital kopia av flygbilden över Börje kyrka där missionshuset syns. Tyvärr har de ingen policy om huruvida en privat blogg är samma sak som privat bruk, så om huset syns tydligt på förstoringen lär jag inte kunna lägga upp bilden här - om jag inte vill betala tusenlappar istället för hundralappar för bilden. Men en givande snabbtitt i Upplandsmuseets arkiv i alla fall!
/A
Indiskt med Dalevis och tapas med Dalevis
13 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar