torsdag 25 februari 2010

Besök på Börje Rödakors årsmöte

Vi hittade en liten notis i tidningen förra veckan, som jag rev ut. Det kunde vara roligt att titta förbi på och kanske få lite lokal historia, och dessutom gillar jag ju auktioner.

Medan G. och en sovande liten S. blev kvar hemma smet jag iväg uppför backen strax efter sju, och kom lagom till fikat de bjöd på efter årsmötet som de raskt klarat av.

Medelåldern var rätt hög, liksom övervikten av kvinnor. Där var dock ett 30-tal medlemmar i alla fall, trots OS-skidor på tv och alla Röda kors-skandaler den senaste tiden.

Jag hamnade bredvid Skäggesta-J:s släktingar, och vi kom förstås in på bygdehistoria och hus. Känner du J. undrade de, och det roliga var att hon tittat förbi på eftermiddagen samma dag för att köpa "husboken" Sveriges Bebyggelse Uppsala län del IV av mig! Jag hade nämligen en dublett, och hon var eld och lågor när vi diskuterade på öppna förskolan veckan innan. Dessutom hade släkten tydligen del I-III sedan tidigare. I del IV finns Börje, och Skäggesta med. Skäggesta-J:s mormor (?) berättade att hon följt med sina föräldrar på predikningar i missionshuset på 20-30-talet. Kul! De flesta jag pratar med här i bygden verkar ha något minne av huset. Jag borde verkligen dokumentera alla medan de finns kvar...

Roligt var också att Birgit Anlind - vars namn jag fått både av Lena på öppna förskolan och hittat som referens i Från bönehus till kyrka-boken från 1988 som listade församlingar och missionshus i Uppland - också var där! Nu blev klockan rätt sent och vi hann inte växla så många ord, men jag bjöd in henne på besök när det blivit varmare under våren. Hon hade också läst alle gamla protokoll - förutom att själv vara gammal medlem - och skrivit en skrift om missionsföreningen, som uppgifterna i Bönehus-boken var hämtade från.

Efter fikat var det dags för auktionen, där det såldes svart vinbärssaft, brödlimpor, lingonsylt, hjortronsylt, fikabröd och annat. Det var ju för välgörenhet, så limporna gick tex för 70-80 kronor styck. Limporna hade alla också namn - varför visade det sig efteråt, när tre vinnande namn drogs som fick ostar och andra tillbehör till bröden.

Jag bjöd på några saker, bland annat hjortronsylten, men blev överbjuden eftersom jag inte hade så mycket pengar med mig. Tre lotter köpte jag istället - de visade sig vara nitar - och fick äran att dra en av vinstlotterna i det stora lotteriet på 1500 lotter som sålts i bygden. Ingen hade dock knackat på hos oss - kanske för att en lista med 100 lotter förkommit.

Nå, det roliga var att jag drog lottnumret som en av ägarna till övergivna huset i Skäggesta köpt. Hon vann en bok på det. Vi hade diskuterat det fina, men obebodda huset tidigare vid fikat. Men jag kanske inte ska fara med alltför mycket bygdeskvaller så här blogg-publikt ;)

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar