fredag 20 juli 2012

Sydfönstren - 60 år senare

 När vi flyttade in i Börjefrid var de fyra fönstren på stora salens långsidor - de som var hela - täckta av frostat glas man inte kunde se igenom. Vid utbyggnaden på 50-talet (tror vi) hade dessutom sydsidans fönster byggts in i två smattar när nytt podium och valvet byggdes. Uppenbarligen skulle församlingen koncentrera sig på vad som predikades och inget annat.

Det är naturligtvis synd att husets två vackraste fönster, och de med absolut bäst utsikt, är förpassade till osynligheten, tänkte vi förstås. Även om smattarna är bra som förvaringsutrymmen.

I veckan gjorde vi äntligen slag i saken. Jag tog fram borrmaskin och sågar...

...och snart tittade det första ljuset in.

Hyllan är tömd och ska plockas bort, och hålet bli ännu större.

Så här ser fönstret ut utifrån.

En bild på konstruktionen. Varje smatt har fyra stolpar som går ända upp till taket, och stöder valvkonstruktionen. Vi tänkte behålla övre delen av valvet (och därmed stolparna).

Ett par snitt senare och hela fönstret blev synligt. Frågan är om vi inte ska behålla dörren till höger och ha kvar en liten del av smatten - först tänkte vi nämligen ta bort allt ända in till väggen. Vi får se.

Vänstra sidans fönster återstår att såga fram - och att förpassa alla lådor och annat från smattarna till lämpliga ställen...

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar