fredag 20 juli 2012

Växtrea och oväntat bad

Gårdagens utflykt gick till handelsträdgården Upplandsblomman, strax innan Björklinge längs gamla E4:an.

På vägen såg vi denna skylt. På landet gäller det att märka ut sevärdheterna.

Handelsträdgården hade 50 procents rea på alla växter inför sommarstängningen.


Trädgårdshumor.

På hemvägen ville lilla S. till en lekplats. Istället hamnade vi på Björklingebadet...

...och plaskade i strandkanten, utan kläder. Handduk hade vi dock i bilen.

På hemvägen hittade vi en lekplats på en skolgård, där vi snurrade och balanserade i en halvtimme i solskenet.

Hemma planterade vi våra fynd:

Vi köpte den som en indianmynta, men när vi slog upp den i boken så kom vi fram till att ett vanligare namn var Anisisop. Den är fin i alla fall, och de blå blommorna pryder sin plats i kryddträdgården. Eftersom vår libbsticka inte ha velat växa till någon större höjd i år (det är den bleka till vänster) så tornar anisisopen verkligen upp sig. Nere vid fötterna på den så syns ytterligare ett av dagens kryddinköp, en grå liten mejram. Officiellt så övervintrar inte mejram, men vi kan ju plocka ett litet tag i år, kryddorna kostade 29 kr, och så 50% på det. Så det var ingen jätteinvestering.

Våra övriga fynd fick bo inne i växthuset, en basilikaplanta som verkligen ränt i väg på höjden, får se om den vill förgrena sig lite när jag börjar toppa den. Sen kunde vi inte låta bli att förbarma oss över en paprikaplanta (med 4-5 frukter på gång) och jätteplantan som vi hängde i taket. Det är skönt att vi har byggt växthuset runt den gamla torkställningen - man kan hänga tunga saker i den.
Den här stora plantan är en ampeltomat, när rabatten var avdragen så kostade den 75 kr, vi kunde inte låta bli att köpa den. De berättade på handelsträdgården att det som inte är sålt efter rean kommer slängas och komposteras - och vi vill inte att en sådan fin tomatplanta skulle få detta öde.

Men nu börjar det verkligen bli fullt i växthuset, visserligen har vi köpt mycket plantor (nästan alla köpta till verkliga reapriser under juli). Dock så börjar våra hemsådda tomater att blomma och gurkplantorna blommar för fullt. Moderna gurkplantor skall ju vara självpollinerande så dessa bryr jag mig inte så mycket om - men melonen har jag varit ute och försökt pollinera med pensel lite nu och då.Det vore ju hemskt irriterande att inte få någon frukt på grund av bristande pollinering.

/G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar