lördag 28 juli 2012

Uthustaket

 Vi har ett uthus på tomten. Ett enda, inte särskilt stort. Det är utbyggt både i längsled vid något tillfälle, och lite på bredden där det på en gammal ritning står "garage". Det sistnämnda går nog bara om man har en liten 50-60-talsbil.

 Den högra delen utbyggda delen, som på ritningen står som "vedbod", är fylld av bråte från förre ägaren. Inklusive en gammal järnspis (husets?) och en gigantisk gammal järnkamin (den som stod i salen).

 Det är bara ett problem. Taket på den sida som vetter mot åkern består bara av ett stort hål, och har gjort det ända sedan vi köpte Börjefrid. Fast vi upptäckte det först efter köpet.

För att allt inte skulle rasa in var ett av sommarens projekt att göra något åt hålet, innan bärande bjälkar blev alltför illa åtgångna. Sagt och gjort.

 Hålet visade sig vara precis så stort att det täcktes av två likadana plastskivor som de vi byggt växthuset av. Några reglar tvärs över, och lite förstärkning av halvruttna takbjälkar, och det var ordnat i ett nafs.

 Förutom översta raden takpannor håller skruvar skivorna på plats. Hur hållbart det är för tyngden av snö är förstås en fråga... och att det är en "ful-lagning" erkänner jag villigt. Men bättre än inget - och nu har vi dessutom ett takfönster som ger ljus nog att utforska vad som döljer sig i skräpet därinne...

Väl uppe på taket lade jag tillrätta några andra pannor som halkat snett och på sikt skulle ha gett upphov till samma problem med ruttet tak. Något man förstås bör göra varje år.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar