måndag 16 juli 2012

Växthuset färdigt

Innan vi åkte upp till Hälsingland förra veckan försökte jag hinna färdigt med växthuset, som skulle bli tre gånger så stort som första versionen.

Under arbete...

Vi hann få allt inplanterat, och bara sista plastskivan saknades till slut där dörren skulle vara.

Idag fixade jag det sista genom att såga itu den kvarvarande plastskivan och skruva fast på ramen som redan var byggd. Så här blev växthuset färdigt.

Fem pallkragar ryms, plus ett planteringsbord.

Dörrens bredd bestämdes av en redan ihopsatt träram vi hittade i uthuset, och bara kortade lite på längden.

Gångjärn och handtag hade vi redan i gömmorna. Totalt har vi lagt ut 400 kronor för sex takplastskivor (två av dem hade vi sedan tidigare), och 100 kronor för en låda skruv. Resten - byggplast, virke, pallkragar och grus hade vi redan. Och den gamla torkställningen allt är lutat mot, förstås.

Inne frodas nu äntligen våra sena tomat- och gurkplantor, och melonen i plastbacken som triggade hela bygget. Gräsklipp hoppas vi ger lite gödning.

Blir det trångt på grund av att vi byggt pyramidformat? Nja, vi har ju inte byggt ett uterum (hallå Ernst!) utan ett växthus, och att växterna längst ut får luta lite inåt när de når full höjd lär knappast störa dem. Och inget hindrar ju att vi kommande år minskar lutningen på sidorna och lägger till ett snett tak på toppen. Ett sådant bygge - med samma takplast! - såg vi uppe i Hälsingland.

/A

3 kommentarer:

 1. Så enkelt och BRA vad fint det blev, glad för eran skull. det är kul med växthus och väldigt bra denna sommar mot allt regn.

  SvaraRadera
 2. Vi håller på att bygga ett växthus och tänkte köpa takplast från Byggmax, rycker du att det är bra genomsläpp av ljus från solen genom det transparenta blåa plasten. / Tomatplantan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jodå, det funkade bra. Att inte köpa helt klart tak var ett medvetet val, eftersom växthuset annars kan bli för varmt. Förr i tiden kalkade (vitslammade) man ju glasrutor i växthus just av den anledningen! Men vill ni kunna se ut så får ni välja något annat.

   Radera