måndag 1 mars 2010

Snöstorm och sjungande fönster

Vilken vinter det har varit. Efter de första tödagarna på månader slår vädergudarna till med ännu en bitande snöstorm. Jag försökte ta ett tidigare tåg hem, efter varningar från G. som var hemma med lilla S, men kom istället tio minuter senare än om jag tagit det vanliga tåget. En del förseningar med andra ord.

Efter att ha kört bil en bit genom snödrivorna på Börjevägen kom jag att tänka på Emil i Lönneberga-avsnittet där Alfred fått blodförgiftning och Emil kör honom till doktorn i Mariannelund mitt i tjutande snöstorm. Ungefär så kändes blåsten ikväll, och det var tur att det fanns plogpinnar att sikta mellan så man såg var vägen gick. Men det var bara en kortare sträcka där det var riktigt illa - resten av vägen hade istället i stort sett blåst rent.

Jag skottade på uppfarten - och framför soptunnan inför sophämtningen (ha ha) imorgon - ikväll. Vägföreningsvägen var förstås plogad ordentligt, men vi får se hur mycket som blåst igen tills imorgon, och om vi får någon tidning.

Lilla S. var lite hängig igår, även om kräksjukan gav med sig på lördagen, så G. var hemma idag. Givetvis var han då helt pigg... så imorgon satsar vi på dagis igen.

Läste om höga elpriser och räkningar därefter på text-tv. Egentligen borde vi väl fortsätta traditionen här i huset och föra kassabok på alla utgifter, för framtida forskning. November och decembers gemensamma elräkning slutade i alla fall på drygt 9000 kronor. Januari och februari lär bli ännu högre. Se där en bra orsak att spara de gamla eldstäderna när man renoverar hus - man vet aldrig när man kan behöva stödelda. Vi har ju bara köksspis och kamin i stora salen att elda i, det hade varit trevligt med fler punktvärmemöjligheter. Veden vi köpte för 250 kronor kubikmetern lär vara rätt mycket billigare för uppvärmning än el...

/A

P.S. Klisterremsorna på innerfönstren har inte bara sjungit idag i blåsten, utan rent utav vrålat. G. känner väl igen de karakteristiska ljuden hon hört under sin barndom, även om det kanske inte varit vid så många tillfällen.

2 kommentarer:

  1. Det är något visst med ljudet från fladdrande klisterremsor. Det känns bra att vara inomhus då. Tyvärr får jag inte höra det i mitt kapell då det är försett med kopplade fönster.

    SvaraRadera
  2. Pratade med G:s mor på telefon idag. Tydligen hade någon på lokalradion där uppe använt just Emil i snöstorm-liknelsen om vädret. Jojo, vi är barn av vår tid...

    /A

    SvaraRadera