onsdag 10 mars 2010

Missionshus till salu: Hästbo, Hofors

En hel del hamnar i denna blogg efter att ha googlat på "Missionshus till salu". Både inläggen om Skyttorp (inte längre till salu) och Skåltorp utanför Norrtälje har fått besök, liksom Missionshuset i "Såld på hus" . Uppenbarligen finns det ett intresse av de gamla bönhusen. Synd bara att fler som bor i dem inte bloggar, som jag efterlyser i detta inlägg.

Hursomhelst fortsätter jag att ha koll på närområdet (nåja), och har idag hittat ännu ett missionshus ute till försäljning på Blocket.
Det ligger i Hästbo utanför Hofors, i höjd med Gävle, och så här lyder annonsen:

"En gammal f.d. missionskyrka i trä c:a 170 m2 säljes billigt. Ligger i Hästbo, Gästrikland, c:a 2 timmar från Stockholm. Pris 65 000:-.
Fint plåttak. Stor kyrksal med högt i tak, samt ytterligare 3 rum och 2 tamburer. Överbyggda läktare och körläktare. Sänkt platt tak i kyrksalen som går att ta bort. Över detta finns ett ursprungligt gammalt spetsigt innertak med bjälkar. Isolerad ”spetsvind”. Elvärme och elljus, inget VA. Utedass och vedbod. Inga servitut. 2 järnspisar, dubbla fönster. Lösa kyrkbänkar. Tomt lika stor som huset. Mycket lämplig som ateljé, kurslokal etc, eller för ombyggnad."

http://www.blocket.se/gavleborg/Missionskyrka_26206834.htm?ca=10&w=3

Det är ombyggt invändigt genom åren, men verkar relativt orört på utsidan. Se bara den fina panelen i både liggande och stående utförande!

Som vanligt håller jag tummarna att det hamnar i goda händer.

/A

P.S. Ni som googlar er hit är naturligtvis varmt välkomna att skriva en liten hälsning i kommentarsrutan - det går utmärkt att göra utan att registrera sig (krånglar det att posta kommentaren, testa att välja förhandsgranskning först).

8 kommentarer:

 1. Hallå! Det är kul att ni har lite koll på andra med missionshus och missionshus till salu.
  Jag kollar också läget varje vecka! Men är riktigt dålig på att skriva blogg.
  Mvh Björn
  Korsnäs Missionshus.

  SvaraRadera
 2. Hej Björn! Kul att höra av dig - du har en hel del fina bilder i din blogg i alla fall! Och världens sötaste lilla torn på missionshuset... det saknar jag på Börjefrid faktiskt.

  Det har blivit en vana, bloggandet, ungefär som att skriva en riktig dagbok. Det är faktiskt roligt att gå tillbaka bara några månader och läsa - man glömmer ju så fort allt som händer om man inte dokumenterar det. Och så uppskattas inläggen förstås av alla släktingar.

  mvh,

  A.

  SvaraRadera
 3. Fint missionshus! Mycket vackrare än mitt då jag kanske har det fulaste missionshuset på internet. Det finns ett till salu i Kristinehamn också har jag hört. Tyvärr är det nästan lika fult som mitt. Jag väljet att kalla mitt missionshus för "kapell". Mitt hus hetes så i folkmun här. Kapellet, helt enkelt.

  Jag tycker ordet "kapell" är mycket vackrare än ordet "missionshus". Jag får ju ta till det som står till buds för att ge mitt hus lite extra skimmer.

  SvaraRadera
 4. Eddie, du vet väl att det är insidan som räknas? ;) Men visst kan man fortfarande bli avundsjuk på än mer fantastiska missionshus med torn eller läktare...

  Bönehus, bönhus, missionshus, missionskyrka eller kapell - kärt barn har många namn. Jag tror jag listade benämningarna i tidsordning också, fast kapell kanske ska in där i mitten någonstans.

  /A

  SvaraRadera
 5. Nu har jag faktiskt fixat lite bilder!
  Sen har jag ju en kapellmästare till listan:
  villberga.blogg.se

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  Missionshuset i annonsen köptes av en VVS-firma, som primärt avsåg att använda byggnaden som lagerlokal.

  I veckan köpte vi tegelhuset som skymtas bakom missionskyrkan, och vi har nu också köpt kyrkan.

  Riktigt vad vi ska "göra" med missionshuset har vi inte bestämt (vi köpte fastigheten främst eftersom tomterna gränsar till varandra och vi behöver stor yta för ett kommande bygge).
  Äldsta sonen säger att han vill bo där, men då det saknas både vatten och avlopp är det nog ett projekt långt in i framtiden...

  Jag kommer att starta en blogg om vårt hemman, då det visat sig ha en gedigen historia.
  Huset är också "sönderrustat" och målet är att långsamt återställa det, dock med modern touch!
  Om detta kommer min blogg att handla, och jag hoppas jag får återkomma med bloggadress när allt startat?!

  Mvh
  Therese
  Hemmansägare och kyrkoförvaltare hihi

  SvaraRadera
 7. Vad kul! Självklart länkar vi till din blogg när den kommit igång. Det ska bli mycket intressant att se vad ni gör med de båda husen!

  /A

  SvaraRadera
 8. Jag skulle vilja att det fanns ett missionshus i eller närheten av Göteborg. Men jag har inte hittat ett enda :(

  SvaraRadera