lördag 23 oktober 2010

Vedhelg

Japp, nu är det färdigt! All ved kapad och instuvad eller staplad längs uthusets kortsida - och det är bara lördag. Vi har, som du kanske anar, arbetat på rätt duktigt under dagen. Men G:s föräldrar kom redan på torsdagskvällen...

...och medan jag jobbade i ett snöigt Stockolm och tog intressanta bilder som den ovan (det var en RIKTIGT lång stålbalk de försöker flytta) hann G:s far M. avverka större delen av de första åtta kubikmeterna ved.

När jag kom hem körde vi i trekvart till innan det blev för mörkt - M. kapade och jag sprang med vedträna...

Idag körde vi som sagt vidare, och den billiga vedkapen från Jula höll för trycket, även om den blev så varm att den slog av sig själv några gånger. I år hade vi en längre förlängningssladd, och flyttade helt enkelt kapen i takt med att högen minskade. Mycket mer effektivt än att langa fram meterveden, även om jag fick längre att springa till vedboden.

Av rena farten tog tog vi också den knappa kubik osågad ved vi hade kvar sen förra året. Vedboden blev full, både i lilla och stora utrymmet. I stora finns nu tre rader från golv till tak med 33-centimetersklabbar, och två rader med 50-cm-klabbar, och i den lilla två med 50 och 1,5 med 33. Utomhus ligger en till rad halvvägs upp till taket med 50-centimeters.

Orsaken till att jag noterar mängderna är för kommande år. Eftersom kaminen i stora salen sväljer halvmetersved i sin stora bakugn, som ger mest värme, så gäller det att ha rätt mix av långa och korta. Kommande vinter tänkte vi försöka elda dagligen både i salen och i köket för att hålla huset så varmt som möjligt, och kommer nog göra av med bra mycket mer ved än förra vintern.

Totalt har vi nog drygt 20 kubikmeter ved, och vi hoppas att den räcker. Ved-Bernt, som levererade det sista lasset i fredags, hade tydligen sagt till M. att det var ett stort sug efter ved just nu, med många förfrågningar. Vi är själaglada över den fantastiskt fina ved vi får från B, som är så fint kluven att den inte behöver huggas ytterligare mer än till lilla eldstaden i köksspisen. Två fina huggkubbar fick vi också.

G. med mor och lilla S. har inte varit sysslolösa idag heller. Bland annat blev det en tur till IKEA, där nedanstående höga skåp vattenkokaren nu står på införskaffades. Tidigare hade vi ved-kistan på den platsen, men nu sköt vi in den i hörnet och fick både mer förvaring och slapp balansera vattenkokaren med dess extremt korta sladd på en gammal burk för att den skulle räcka till kontakten.

Enda är väl att skåpet ser väldigt vitt och tråkigt ut. Vi kanske borde hitta på något mer färgglatt med det.

Ryktet verkar för övrigt ha spritt sig bland katterna i bygden: I missionshuset finns det god mat!
Först hade vi ju Spinns trolige friare som hoppar in genom hålet i källaren och oblygt förser sig på nätterna. Nu överrumplade vi en annan katt i källartrappan.

Av bilden att döma är det samma katt som bor upp mot församlingshemmet. Den hade ett halsband och en pingla, och teckningen ser ut som på den katt lilla S. klappade däruppe i vintras.

/A

1 kommentar:

  1. Jag har fyra hungriga katter här ska tipsa dom om var det finns mat = )

    Nu kan ni också räknas till ved kungarna, det kallar vi dom som eldar mkt.
    Tjinge ling Lena

    Ps: en rolig tapet snutt på dörren till vita skåpet i köket vore fint och färgglatt, tyvärr har jag inget som jag kan bidraga med.

    SvaraRadera