lördag 3 juli 2010

Hemma med trasig vattenpump

Inga uppdateringar på mer än en vecka - vi får ursäkta oss med att vi haft semester. På kvällen innan midsommar tog vi bilen upp till G:s föräldrar, en resa som bara tog tre timmar trots farhågor om tät midsommartrafik.

Allt vi gjorde där uppe är en separat historia, men sedan i onsdags kväll är vi hemma igen. Hemma till vår krånglande vattenpump, som lade av helt på torsdagsmorgonen efter att ha fyllt hydroforen en sista gång. Varje försök att få igång den ledde bara till att motorskyddet slog av. Hjälp!

Det är rätt fascinerande hur beroende av vatten i kran och toaletter man är. Medan vi började snåla med det lilla vi hade kvar tog jag kontakt med en elektriker jag tidigare fått tips på av Johan på Uppsala Fösterhantverk. Han kunde lyckligtvis komma redan dagen efter.

Han felsökte först i källaren, och kikade på tryckvakten, men hittade inget fel där. Han var dock smart nog att titta i eldosan på brunnsröret ute - och där fick pumpens ständigt utlösta säkringar sin förklaring:

Ena ledaren hade all isolering avbränd. Han trodde att kabeln skavt mot genomföringen i boxen, som var lite slarvigt utförd.

Med skarvad kabel i en ny kopplingsdosa fungerade allt som det skulle, och pumpen gick åter igång! Ett dygn utan vatten kanske inte är så mycket, men det är rätt varmt... och varmare blir det, så det var väldigt skönt. Huruvida tryckvakten i sig krånglar lite, eller om det bara är en inställningsgrej, vet vi inte, men den har inte börjat spruta ut vatten av sig själv igen som den gjort tidigare. Det enda att anmärka på är att trycket på övervåningen sjunker lite väl lågt innan den slår till pumpen igen, men det kan vi förhoppningsvis justera in igen.
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar