torsdag 10 september 2009

Äntligen eld i huset

Trots att vi ägt Börjefrid i nästan tre månader hade vi fram till idag inte eldat, vare sig i täljstensköksspisen eller i täljstenskaminen i stora salen. Dels så har det varit varmt nog ändå, och dels så har vi haft så mycket annat att göra och kaminerna blockerade och belamrade av allt flyttgods.

Idag rensade vi dock på det verktygsbord köksspisen blivit och gav oss på att försöka få fyr i den. Efter att ha konsulterat videoinspelningen jag gjorde på tillträdesdagen där förre ägaren F. gick igenom funktionen eldade vi i ett draghål för att få upp draget, klöv en vedbit ur förrådet i vedbon och lyckades utan större besvär få elden att ta sig.

Det gick förvånansvärt snabbt att få upp temperaturen på järnhällen ovanpå spisen, samtidigt som täljstenen och till och med järnluckorna höll sig svala. Bra med tanke på lilla S. klåfingriga händer. Efter en andra omgång ved bestående av en enda stor vedklabbe så började även delar av täljstenen att värmas upp, till ljummet åtminstone. Gjutjärnshällen hade då spridit värme i över en timme.

Ahh... både G. och jag fick skön gåshudskänsla av att äntligen elda i egen härd. Nästa projekt blir att sakta - det gäller att se upp med fukt i täljstenen så att den inte spricker - få igång stora kaminen i salen. Då blir det verkligen helgmys...


/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar