söndag 20 september 2009

Plommon, blåbär och rökta äpplen

Nu har vi plockat ned de sista plommonen från trädet, lilla S vaknade tidigt igår och ville gå ut redan vid halv nio. Så då hann vi på plocka några kilo plommon och koka marmelad innan klockan elva. Vi har fortfarande kvar lite plommon men vi tänkte göra mos och frysa in. På eftermiddagen tog vi en promenad och plockade lite blåbär, det växer inte mycket på varje buske men att gå omkring i mossan och äta blåbär roade lilla S och vi kom faktiskt hem med nio deciliter - inte så dåligt.

A:s mamma kom förbi igår med två kassar äpplen och det föranledde denna morgons experiment. Vi har ju börjat elda i stora täljstenskaminen och eftersom den har temperaturmätare så vet vi att den håller 50 grader i några timmar efter det man gjort en liten brasa i. Dvs perfekt temperatur att torka frukt i. Så imorse tände vi upp och lät det brinna ut i "pizzaugnen". Dock var det lite glöd kvar som jag bara rakade åt sidan, ugnen är så stor att gallret med tunnt skivade äpplen fick bra med plats. Efter ett par timmar var äpplena torra, de ser jättefina ut - men smakar rökt skinka...

Troligtvis så måste man var nogrann med att raka ut all aska och verkligen borsta rent innan man försöker sig på att baka bröd eller pizza i ugnarna. Vi får väl experimentera oss fram, eller konsultera någon expertis på någon hembygdsgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar