måndag 19 april 2010

Fönsterglasbyte i stora salen

Vi tror att det var på 50-talet de satte in de frostade glasen i salsfönstren, för att hindra församlingen att betrakta den vackra utsikten. Fönstren på stora salens högra sida var sönderslagna vid köpet och där satte vi in nya glas redan då.

Vänstra sidan - den med mer utsikt över största delen av tomten dessutom - har haft sina ogenomskinliga glas kvar. Nu har vi dock gjort slag i saken och återigen anlitat Uppsala Fönsterhantverk för att byta glasen.

Båda sidornas fönster har dessutom ett halvmånformat överfönster, även det frostat. Dessa fyra, plus de två dubbelfönstren till vänster, skulle alltså bytas. Förra gången kom Johan från UFH hit och hämtade fönstren,

Nu tänkte vi spara lite pengar på att sköta nerplockande och frakt själva.

En kofot gjorde det lätt att få av dem från gångjärnen (överfönstren var lite knepigare dock), och med uppsättande av byggplast över de tomma fönsteröppningarna tog jobbet en timme på tisdagskvällen.

Rolf svalde lätt de åtta fönstren, även om jag förstås fick fälla baksätet, och på onsdagsmorgonen åkte jag ner och lämnade dem hos Uppsala Fönsterhantverk i Danmarksby strax söder om Uppsala. Jag passade samtidigt på att få en liten guidad tur i deras lokaler - också belägna i ett gammalt missionshus!

Den som försöker hitta dit med hjälpa av Hitta eller Google Maps bör dock förvarnas över att placeringen på kartan inte stämmer alls.

Bilden nedan visar den för oss helt nya vyn nedåt tomten mot Tiby by. Trappan till huvudingången syns till vänster.

Bilden nedan illustrerar så väl hur fönstren är ett hus ögon, och hur konstigt det ser ut utan dem.

Trots det kan vi inte låta bli att förvånas över de som sätter in "fel" sorts glas när de byter fönster, tex ett modern helt plant floatglas i ett hus äldre än 1960-talet. Att få en helt plan reflex av himlen ser nästan lika fel ut som att inte ha något glas alls, tycker vi.

Tyvärr kostar det oss också. De sk restoverglas vi beställde nu kostar åtminstone fem gånger mer än det moderna glaset. Samtidigt har de en underbar levande ojämn yta, som bryter ljuset på rätt sätt sett från utsidan, och gör utsikten inifrån rätt spännande.

Redan till torsdag morgon var fönstren färdiga, och Johan och en kille till kom och monterade dem. Det hade varit dumdristigt att försöka spara pengar på, och det behövdes två man för att säkert få upp överfönstren även om de hade en del smarta trick för sig. Nu ser vi alltså ut i nästan hela vår trädgård, och salen har blivit en bit ljusare!
Återstår de inbyggda sydfönstren på husets kortsida, men det är en senare historia.

/A

P.S. Bortgrävda jordmyrstackar: Två till (varav en med myror), summa 11.

*Uppdaterad 20 april* För den intresserade har vi nu fått fakturan. 10 timmars jobb inkl lämning och uppsättning á 420 kr/tim, och 5,9 kvm restoverglas för 1560 kr/kvm, plus två kilo linoljekitt, blev totalt drygt 16.000 kronor. Inte så farligt för 11 bytta rutor! (Med detta är summan av räkningar vi ska betala i slutet av april uppe i nästan 50.000 kronor, men då ingår både elräkningen för jan-feb och nya mopeden, så det ser svettigare ut än det är med engångsposterna borttagna. Men jag anar hur deltagarna i Lyxfällan kan känna sig - varje månad!).

1 kommentar: