fredag 2 april 2010

Tiby, Börje, en vårdag för drygt 100 år sedan

Vi har tidigare skrivit om vykortet på Börjefrid vi hittade, hur vi hittade samma kort i kolorerad variant, och köpt ytterligare tre likadana vykort som dykt upp. Ett rätt snävt men roligt samlarområde!

När bilden som ligger till grund för vykortet är tagen vet vi dock inte, bara att det måste vara före 1907. I boken Präster, lärare och akademibönder i Börje och Åkerby församlingar Uppsala län, utgiven 1986, finns bilden med som panoramavy ihopsatt med ytterligare ett foto (klicka på bilden för att se den större):

Bildtexten i boken lyder: Börje kyrka i Tiby kyrkby. I det höga tvåvåningshuset intill klockstapeln inrymdes skola på övre våningen och på nedre bode läraren. I det lilla huset bodde barnmorskan och det brann ned före 1910. Missionshuset ligger bakom mot skogen de övriga bondgårdar. Bilden är ihopsatt av flera delar, okänd fotograf.

På vykortsmässan vi besökte förra veckan gjorde jag så ett fynd, nämligen ett vykort med den saknade bilden till höger, på kyrkan och klockstapeln! Så här blev det när jag lade Tiby Börje-vykortet bredvid Börje kyrka-vykortet:

Båda har texten FÖRLAG : J. E. KARLSSONS HANDELS A. B., UPSALA, och är uppenbarligen utgivna samtidigt. Förutom den kolorerade varianten hittade jag också kyrko-delen i svartvitt, precis som de andra vykorten.

Att fotografierna är tagna på våren, som inläggets titel påstår, är förstås bara en gissning. Men det är rätt roligt att få se Tiby i färg för över hundra år sedan! Jakten på vem som tagit bilden, och kanske orginalfotona som har mer detaljer än de tryckta vykorten, fortsätter. Liksom samlarområdet vykort på Tiby, som nu dubblerats i sin omfattning ;)

/A

1 kommentar:

  1. Tack för en trevlig påsklunch.
    Det skulle vara kul om ni kunde fotografera Tiby från samma håll som vykorten och se hur det ser ut idag.
    / Marie

    SvaraRadera