tisdag 25 maj 2010

Missionshus till salu: Markim-Orkesta i Vallentuna

Den som är spekulant på ett missionshus i Stockholmstrakten har nu en ny chans. Markims missionshus utanför Lindholmen i Vallentuna är åter till salu. Här är annonsen från Blocket:

"Markims missionshus byggdes 1890 och har sedan dess varit mötesplats för en församling inom Svenska Missionsförbundet, numera Svenska Missionskyrkan. Församlingen upphörde och medlemmarna gick över till Åbybergskyrkans församling i Vallentuna tätort, som numera äger fastigheten.

Fastighetsbeteckning Yttergärde 1:11, Vallentuna.

Tomtareal 1 771 m2.

Taxeringsvärde 0 kronor (kyrkobyggnad). Omklassificerad till bostad.

Eluppvärmning i bottenvåningen. Murad skorsten finns och har tidigare använts för köksspisar och kamin. På övervåningen finns en kakelugn. Under 1980-talet lades plåttak på missionshuset.

Vatten och avlopp. På tomten finns grävd brunn. Toalett i form av utedass. Avlopp saknas. Bygglov för fastigheten finns för anläggning av reningsverk för avlopp. Reningsverk kommer att byggas efter kundens önskemål.

Pris för fastigheten 1 000 000 kr, eller högstbjudande. Ägaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Huset går att bygga om till många trevliga lösningar."
http://www.blocket.se/stockholm/Markims_missionshus_27634218.htm?ca=10&w=3

Jag kikar i mina gamla husböcker, och hittar huset i Sveriges Bebyggelse, Stockholms län del 3 (från 1952 om jag minns rätt):

I Blocketannonsen listas det som fritidsbostad med 3 rum. Av texten ovan att döma så finns det en sedvanlig vaktmästarbostad på övervåningen, med kakelugnen kvar dessutom! Ytmässigt skulle jag tippa på 200 kvm eller mer, även om det inte sägs. 4 kilometer till järnvägststationen måste syfta på Lindholmen och Roslagsbanan.

Markims missionshus har varit till salu tidigare, redan innan vi köpte Börjefrid för ett år sedan. Jag tror priset då var lägre, men å andra sidan har församlingen nu både skaffat bygglov och lovat att bygga det saknade avloppet. Och var det inte något konstigt med tomten tidigare, inflikar G.

På församlingens hemsidan finns några bilder från den sista gudstjänsten 3 juni 2007, där man bland annat kan se hur stora de vackra fönstren är:
http://www.abybergskyrkan.nu/abybergskyrkan/extern/markim.htm

Se också sidan 6 i denna pdf från 2007:
http://www.abybergskyrkan.nu/abybergskyrkan/dokument/blad_0702.pdf

För nostalgikern som gärna vill ha några minnen från församlingstiden kvar skriver församlingen att "de som önskade köpte några kyrkbänkar eller andra inventarier från missionshuset". Osäkert om något finns kvar alltså. Den som vill höra historier och minnen lär dock kunna göra det från några namngivna personer - fördelen med att köpa ett missionshus som säljs av församlingen, och inte som vårt redan varit i privat ägo i närmare 25 år.

/A

P.S. Bor du, eller vill du bo, i ett gammalt missionshus eller bönehus? Se detta inlägg: http://borjefrid.blogspot.com/2009/12/missionshusbloggare-efterlyses.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar