tisdag 8 juni 2010

Chapel conversions from "Escape to the country" - del 1

TV8 visar det brittiska programmet Escape to the country, där stadsbor får hjälp att hitta hus ute på landsbygden. I varje program presenteras tre hus för en familj. I säsong 10 får man se återblickar på det bästa från tidigare säsongerna, och avsnitt 3 handlade om "chapel conversions". Kapell- eller kyrkoombyggnader på ren svenska. Hela säsongen finns att se på nätet, och det aktuella avsnittet i två veckor till:
http://www.tv8play.se/play/229686/

Jag kunde inte låta bli att ta ett antal skärmdumpar på de ombyggda kyrkor de visade. Vissa var rätt häftiga, men många demonstrerade hur man - i mitt tycke - absolut INTE ska bygga om en kyrka eller ett missionshus. Smaken är förstås delad, men jag tänkte visa några lyckade och mindre lyckade exempel i några blogginlägg, som kan tjäna som inspiration för den som står inför en liknande ombyggnad.

Att förvandla en byggnad, som i många fall mest består av ett enda jättestort rum, till en bostad kan förstås vara rätt knepigt. Men lyckas man inte behålla något av byggnadens karaktär på insidan borde man låta bli och istället bygga sig ett vanligt tvåvåningshus. Här är första exemplet:


Från utsidan ser denna gamla kyrka rätt imponerande ut.


Än mer så på närbilden - vilken dörr och vilka fönster!


Direkt från entrén möts man av en hall med högt i tak och en centralt placerad trappa upp.


Från hallen når man vardagsrummet rakt fram, som sträcker sig över hela kyrkans bredd. Kyrkorummet är kapat på höjden, liksom fönstren, och rummet skulle egentligen kunna ligga i vilket hus som helst.


Hallen verkar vara enda rummet där de utnyttjat takhöjden på något sätt.


Huvudsovrummet rakt fram från trappan har visserligen högt i tak, men förblir ändå en låda.


I detta sovrum ser man tydligt hur kyrkofönstren förvandlats till vad som istället ser ut som franska dörrar. En låda, med platt tak.


Till sist huvudsovrummets angränsande badrum. Fint ljus, men fönstret kapat på mitten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar