söndag 12 juli 2009

Farlig gammal spis

Det står en brun elektrisk spis i huset, den ser verkligen gammal ut men har fyra plattor trots att den är bara är 50 cm bred - och den går att laga mat på. Dock så blir ugnsluckan varm på utsidan när man värmer ugnen. Det fick vi alla och i första hand lilla S veta av idag. Han är pigg och glad nu men har blåsor på sju fingertoppar.

A:s mamma och mormor var på besök och jag hade ugnen på och kokade saker på plattorna. När A satte ned S på golvet och undrade om jag hade koll sade jag så klar ok, det trodde jag nämligen jag hade. När han tultade närmare spisen så kollade jag automatiskt var handtagen var på kastrullerna så att han inte kunde komma åt någon. Allt såg ok och ofarligt ut, jag tänkte inte ens på ugnen (inga andra ugnar i vår omgivning blir ens ljumma på utsidan). Men S satte fingertopparna emot den och så var skadan skedd. Gallskrik, handdukar med kallt vatten på och mera skrik. Sen åkte vi till barnakuten. Lilla S somnade uttröttad i bilen precis när vi kom fram, han hade bara blöjan på sig (vi försökte att sätta honom i badbaljan i hopp om att han skulle tycka vatten på det sättet var bättre än via handdukar - det tyckte han inte), blöjan och så strumpor på händerna. Istället för att vira handukar runt så stoppade vi fuktiga tygbitar i händerna på honom och satte strumporna som skydd. Det var gula tigerstrumpor från Libero och hade det inte varit så synd om honom så hade man tyckt att han var väldigt söt.

Inne på akuten konstaterades blåsor på sju fingrar och han fick de skadade fingrarna inbäddade i boxhandskeliknande bandage. Som tur var så kan han röra pekfinger och tumme på högerhanden så han kan fortfarande plocka runt saker och ting. Hans stora sysselsättning och favoritlek nu är nämligen att plocka saker i och ur lådor. Läkaren tyckte dock att blåsorna såg fina ut och det inte borde vara några problem att läka, det skulle ta ungefär två veckor.

Nu på eftermiddagen och kvällen har han varit helt som vanligt, så en halv av de 14 dagarna har gått bra iaf. Får väl se när han på allvar börjar rycka i bandaget, men än så länge har det gått över förväntan. Och jo vi hade tänkte byta ut spisen redan innan detta hände.

/G

3 kommentarer:

 1. Stackars S :( Men... det är sånt bebisar gör. Jag har kvar alla ärren som bevis.

  SvaraRadera
 2. Stackars liten.. =(
  Min syster gjorde exakt samma sak när hon var liten. Det var precis när hon började resa sig mot saker för att börja gå, resultatet blev att hon också fick stora boxhandskar och sköt upp sin gåpremiär. Tur att Sverker redan traskar!! =)
  /Helena

  SvaraRadera
 3. Vi har lagt om bandagen på båda händerna, blåsan på ena lillfingret har redan försvunnit och resten ser ut att försvinna fint. Vi planerar att ta bort bandagen på måndag igen och se hur det ser ut. Som tur är så verkar han inte alls haft ont (om man bortser från när han brände sig). Han har varit helt normal och inte gnällt något, jag är faktiskt förvånad över att det inte gör ont. Man kanske skall bandagera in sig själv ordentligt nästa gång man bränner sig.

  SvaraRadera