lördag 18 juli 2009

Kvarlämnat av tidigare ägare #1

I kategorin "kvarlämnat av tidigare ägare" presenterar vi nu det första objektet. I stora sovrummets garderob stod en rullgardin och två rullgardinskäppar. Sovrummet, beläget i 50-talsutbyggnaden, har två rätt stora fönster, och för den som är ljuskänslig kan viss mörkläggning behövas. Det är dock inte vi, så vi har inte testat dem.

Tapeten i garderoben borde för övrigt vara orginal 50-tal - det finns i alla fall inget tapetlager under det. Om de nu bemödade sig med sådana finesser då, förstås.

Texten på käpparna lyder:

"ECLIPSE MEKANISK RULLGARDINSKÄPP
VARUMÄRKET REGISTRERAT
Rullgardinen fastsättes vid käppen med klippspik av högst 6 mm längd. Sätt den öppna kroken till vänster. Placera käppen i krokarne med gardinen upprullad och tillse att käppen har god plats mellan krokarne. Om fjädern behöver spännas, drag ned gardinen något, lyft käppen ur vänstra kroken, rulla på gardinen och lägg käppen tillbaka. Ifall fjädern är för hårt spänd, lyft käppen ur vänstra kroken med gardinen upprullad, rulla av gardinen något och lägg käppen tillbaka".


En googling ger faktiskt en träff, från F.d. Göteborgs Historiska Museums kulturhistoriska samling:
http://carlotta.gotlib.goteborg.se/...

De har tre mörkläggningsgardiner med Eclipse-käppen. De tillverkades enligt uppgift under krigsåren 1939-1945, och förvärvades till museet 1981. I beskrivningen står det för övrigt "Haglunds, Eclipse - mekanisk rullgardinskäpp".

En vidare sökning ger också ett företag med det namnet i en broschyr: "I över hundra år har vi på Haglunds i Falköping skapat skugga med hjälp av rullgardiner."
www.haglunds.com

Frågan är förstås bara hur gamla våra käppar är... ;)

/A

1 kommentar:

  1. Jag såg er gå nerför Vaksalagatan i förrgår när jag satt i (den stillastående) bussen, och jag lovar... eller jag kanske inbillar mig, att Sverker kände igen mig.

    SvaraRadera