fredag 24 juli 2009

Köket, sakta men säkert...

Sakta men säkert börjar köket likna ett kök. Idag fixade G. ben till de båda lådhurtsarna. Vi körde Ikeas justerbara plastben - lätt att få rätt höjd på ett ojämt golv. Tydligen finns det någon sorts standard, eftersom de båda plastplupparna passade i förborrade hål på den gamla hurtsen (Ballingslöv, 80/90-tal?). 30-talshurtsen vi fick med köksskåpen krävde dock en del borrande. Givetvis ska vi sätta en sockel framför sen.


Mellan hurtsen till höger om spisen, och kylskåpet i hörnet mot dörren, ska det finnas ett 50 cm brett utrymme. Antingen till ett extra underskåp, eller som planen var från början, en låg extra frys. När vi väl fått spis och hurtsar på plats var dock utrymmet bara 49,5 cm.
Med hjälp av husets kofot rök dock golvlisten till höger om kylskået, som ändå inte syns. Det gav en extra centimeter.

Vi var också brutala med den breda och fina fönsterbänken i trä, som stack ut några centimeter för mycket. Den bestod av en gång ihopspikade brädor, och vi avlägsnade helt enkelt den yttersta och kunde skjuta in spis och hurtsar en bit och bli av med tomma hål på sidorna. Visst är vi för att bevara gamla detaljer, men det får inte bli hur opraktiskt som helst. Dessutom går den att limma på igen i framtiden.

När jag skulle kapa första delen av bänkskivan vi köpt, med min gamla billiga COtech cirkelsåg försedd med ny fintandad klinga, uppstod ett litet problem. Efter att ha gjort ett vinkelrätt, vackert snitt upptäckte jag att skivan fortfarande var i en del. Det saknades ett par millimeter i tjocklek. En 140 mm klinga klarar uppenbarligen inte 38 mm bänkskiva! Snopet. En lånad fogsvans av en granne i Tiby (händelsevis boende i huset framför missionshuset på bilden som illustrerar bloggen ovan!) löste problemet sisådär - den flisar ju förstås en del, och kräver en del efterputsning. Nåja, det värsta är på undersidan av skivan och kommer inte att synas. Två delar bänkskiva till får vi göra på samma sätt (eller köpa större cirkelsåg, vilket G. klokt nog vägrar slänga ut pengar på).

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar