lördag 24 oktober 2009

Billy - del 1: Om konstruktionsmissar och priser

Ikeas bokhylla Billy fyller 30 år. Hurra, hurra, för den bästa och billigaste bokhyllan för de som faktiskt har böcker i sina hyllor! Eller? Jo, det kan vi som bokälskare av stora mått vittna om - Billy är det enda som gällt för oss. I lägenheten tror jag vi hade runt dussinet höga 80 cm breda hyllor, och till stora salen i Börjefrid köpte vi till åtta låga att ha längs skranket.

Höga Billy har fyra flyttbara hyllplan, plus det fasta som sitter i mitten. Det är fast för stabilitetens skull, men visar kanske ändå på konstruktionens ålder. Vill man fylla bokhyllan med vanliga inbundna böcker är det väldigt glest mellan hyllplanen. Det går att köpa till extra hyllplan, men tack vare den fasta mittenhyllan är det lögn i helsike att få in en extra rad böcker.

Om man kör varannan hylla inbundet och varannan hylla pocket går det däremot att få in två extra hyllplan. Men vad är det för sätt att sortera sina böcker på? Den trångbodde måste förstås göra så ändå...

Billyhyllan är 202 centimeter hög, och med en 35 cm hög överhylla som tillägg kommer man upp i 237 cm. Perfekt för den som bor i en standardlägenhet med 240 cm i takhöjd, men mindre bra för den som har högre i tak och vill utnyttja hela utrymmet. Med överhyllan får man också samma problem - en rad vanliga inbundna böcker är inte 30 cm hög, och det blir därmed ännu mer outnyttjad utrymme.

I lägenheten med 270 cm i takhöjd löste vi det på ett oortodoxt sätt. Vi tog tre hyllor, satte två bredvid varandra och kapade den tredje i lämpliga delar och satte dessa ovanpå. På med hörnlister i hörnen, profillister uppe och nere och en mittenlist över skarven, lite färg och voila:
En praktisk och snygg inbyggd bokhylla med plats för massor. Och faktum är att de som kom att köpa lägenheten - efter hård budgivning - tyckte det var skitsnyggt och aldrig hade kunnat gissa konstruktionens enkla ursprung.

Med tillbehören extra hyllplan och överhyllan kommer man också in på Billyhyllans mörka sidor. I årets katalog kostar en 80x202 cm Billy i träfaner - ek, bok eller björk - 695 kronor. En överhylla - alltså 80x35 cm material - kostar 300 kronor. Och ett enda extra hyllplan kostar 150 kronor. Vansinne. Med tillbehörspriserna skulle en hög Billy kosta 1800 kronor räknat i överhyllor, och bara de sju medföljande hyllplanen (fyra lösa, ett fast, botten och toppen) köpta var och en för sig kosta 350 kronor mer än hela hyllan.

Uppenbarligen har råvaru- eller tillverkningskostnaden inget med Ikeas prissättning att göra. Knappast heller fraktkostnader - ett platt hyllplan är knappast mindre platt än förpackningen med hela hyllan. Så kan Ikea skylla på att tillbehören säljs i mindre upplagor och därmed har högre kostnader rent logistiskt? Eller har Ikea helt enkelt mycket högre marginaler på dessa? Det kan tilläggas att en låg Billy i träfaner - 106 cm hög - kostar 495 kronor...

Ikea må skylla på vad de vill, men det finns inte en chans att vi tänker köpa alla de extra hyllplan vi behöver från Ikea. En begagnad Billy går på 100-300 kronor på Blocket - snacka om ren vinstaffär även om man bara använder hyllplanen och eldar upp resten.

Här ligger 28 Billyhyllplan, enligt Ikeas nypris värda 4200 kronor. Inte underligt att lilla S. ser lite förskräckt ut.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar