tisdag 27 oktober 2009

Billy - del 2: Måttförvirringar

Envisa som vi är tänker vi köpa våra extra billy-hyllplan begagnade istället (se Billy - del 1), och har därför koll på Blocket på sökbegreppet "Billy björk*". Vi är dock inte helt konservativa, och när Ikea annonserade om en specialutgåva av billyhyllorna i olika färger med Shakespearecitat tänkte vi byta ut den 60-hylla vi hade i tv-rummet mot en roligare. 295 kronor för en hög 60-hylla, det är väl ett klipp?

Sagt och gjort - vi tog vår vanliga helgtur till Ikea, hängde på låset vid 10 och åt snorbilligt förmiddagsfika i form av Ikeas frukost för 10 kronor personen, innan vi lastade på en limited edition Shakespearebilly och åkte hem. Den numera tjockare men smalare förpackningen rymdes utan problem i Volvon. Väl hemma hjälptes vi åt att skruva ihop den.

"Enligt bruksanvisningen ska det vara en skruvhållare här..."

Lilla S. och pappa är nästan färdiga...

"Puh, hårt arbete men nu är hyllan färdig. Nu ska vi bara tömma den gamla och flytta in den nya i hörnet..."

Av någon anledning har vi ingen bild på tv-rummet i den vinkeln, men tv-bänken står alltså till vänster, följt av en dörr som leder in till salen. Till höger om dörren är det drygt 60 cm till väggen som vetter mot matrummet - perfekt plats för en 60-Billy alltså. Tyvärr skymmer dörren till matrummet den en aning, eftersom den inte går att stänga helt, men vill man komma åt filmerna som står längst in kan man bara öppna den lite.

Med nya hyllan ihopsatt föddes dock en ond aning. Hmm... är den inte lite bred? Visst var det en 60-hylla vi köpte - för 295 kronor får man väl inte en 80-hylla? Kom ihåg att en 80x202 cm Billy i Björk kostar 695 kronor, och en låg 495. Nja, det visade sig att vad vi tagit för givet var en smal Billy hela tiden varit en bred, priset till trots. Så där stod vi som två spån och undrade vad katten vi skulle göra nu. Hörnet där den inte fick plats var ju det enda tänkbara stället...

Men sen kom vi på det. Dörren in till salen från tv-rummet använde vi ju inte - dels för att den fortfarande är blockerad av kartonger staplade på andra sidan, men till största delen för att den helt enkelt är onödig eftersom det finns en dörr från matrummet bara några meter bort. Vi hade tom diskuterat att sätta igen den. Men, nu stod en designad bokhylla i vitt och orange-rött istället rakt framför den, och fick den bruna listen runt dörren att istället se ut som en tavelram. Så, vi lät helt enkelt hyllan stå kvar där den stod, mitt framför dörren.

Det roliga var att rummet på köpet blev större - kanske för att matrumsdörren inte såg så inklämd ut mot bokhyllan i hörnet, men mest för att vi dolde en stor mörkbrun dörr. Lilla S. fick också en drakhängare för sina leksaker, och var nöjd och glad.

Historien slutar dock inte där. Ett par dagar senare hittade vi en annons på Blocket om en hög 80-Billy i björk, för endast 80 kronor. Vi hade användning för både hyllan och hyllplanen, så jag hoppade in i Rolf (Volvon alltså) och stack iväg till Svartbäcken där hyllan fortfarande fanns kvar. När jag kom fram hade säljaren lyft ut den på uteplatsen, och jag tvärstannar.

- Vänta nu, det där är ju inte en 80-hylla, det är ju en 60-hylla! Säljaren kontrollmätte, och hoppsan, hennes man hade visst skrivit 80 i annonsen trots att bredden var 60 cm. Jag tog den ändå (Noterat: en ihopbyggd 60-Billy ryms faktiskt i en Volvo V70 av 2000 års modell med fällt baksäte - en 80 hade luckan inte gått att stänga om), och fick den för 50 kronor. Bokhyllor har man alltid användning för...

Förhoppningsvis är det slut på måttförvirringar för den här gången. Jakten på extra hyllplan fortsätter dock - och även om nästa säljare tycker jag är en idiot kommer jag att kontrollfråga om bredden verkligen stämmer.

/A

1 kommentar:

  1. Ni är roliga ni, jag faktiskt skrattade gott när jag läste.
    Lena

    SvaraRadera