tisdag 20 oktober 2009

Innertak på yttertaket?

Någon gång i framtiden ska vi inreda vinden på Börjefrid. Det innebär att lägga golv över sågspånsisoleringen, och isolera undertaket. Takhöjden är dock bara ståhöjd för mig i mitten av vinden, och isolerar man nedåt krymper den förstås.

Snubblade just över denna artikel från Sydsvenskan:

De lägger isoleringen ovanpå taket
Fukt och mögel är ett allt vanligare problem på moderna välisolerade vindar. Nu lanseras ett beprövat tyskt system i Sverige som ger torrare, varmare hus och rymligare vindar.
http://sydsvenskan.se/bostad/nybyggt/article559030/De-lagger-isoleringen-ovanpa-taket.html

"Maco takisolering är ett byggbart system av överlappande cellplastelement som läggs på trätaket och som i sin tur bildar underlag för vanliga takpannor. Det håller hela träkonstruktionen torr och varm, till skillnad från vanliga tak där invändig kondens utgör en risk för mögelangrepp. Den går snabbt att lägga eftersom man bara arbetar på utsidan, och den ger mer utrymme på insidan där man kan ha synliga takbjälkar."

I artikeln berättas om en husägare som byggde ett helt nytt undertak, för en kostnad på 500 kronor kvadratmetern. Att lägga cellplastelementen tog två hantverkare en dag.

Det är förstås frestande, och frågan är hur vårt undertak egentligen är under tegelpannorna. Som orginal hade huset plåttak, och det ligger kvar i sisådär skick under läkten för pannorna. Läkten är för övrigt spikad rakt igenom taket - farligt för den som reser sig hastigt på vinden...

Ur ett byggnadsvårdsperspektiv kan man dock undra över vad 120-160 millimeter cellplast på höjden gör för takfotens utseende. Hela taket måste ju upplevas som mycket tjockare - och tjockare är det ju redan jämfört med orginaltakets tunna plåtskivor.

/A

P.S. Länken till den svenska hemsidan: http://www.maco-takisolering.com/

1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Kan kanske vara bra om vi ska höja innertaket och få ut så mycket höjd som möjligt. Jäkligt intressant idé!

    SvaraRadera