fredag 23 oktober 2009

Golvvärme

De senaste veckorna har vi ändrat temperaturen lite i golvvärmen, för att se om vi kan hitta en balans mellan bra värme och en inte alltför gigantisk elräkning. Nu har vi 40 grader på vattnet i rören och det ger ungefär 17 grader på termometern på köksbordet. Sjutton grader låter kallt för de flesta, men alla som besökte vår lägenhet vet att vi är vana vid de lite lägre inomhustemperaturerna (då hade vi nämligen balkongdörren öppen för katternas skull). Vi har ingen termometer på övervåningen men där är det varmare iaf. Så vi borde nog ställa in så att vi har en temperatur på golvvärmen på ovanvåningen och en på nedre botten.

Nu är det dock inte så kallt som det låter, 17 grader är lite kyligt och jag tyckte inte att det kunde stämma med hur jag upplevde värmen inomhus. Undrade vad det kunde bero på och lade ned termometern på golvet. Mycket riktigt, på golvet är det 20- 20.5 grader varmt. Det var förklaringen - vi sitter ju på golvet hela dagen med Lilla S. Det är alltså fördelen med att vara småbarnsförälder, att tillbringa största delen av dagen på golvet med att läsa, bygga klossar, köra bil och bara plocka med saker. Och 20 grader är ju helt ok rumsvärme. När sotaren har varit här nästa vecka så skall vi börja elda ordentligt i spisen också - och det sprider ju värme.

Katterna älskar golvvärmen. Man kan känna extra varma fläckar på golvet på sina ställen, jag skulle tro att det är i böjarna och att rören där kommer närmare varandra. Just på sådana ställen ligger katterna allra helst.

En annan intressant sak är att jag under hela min uppväxt fått höra att man skall ta upp kläderna från golvet, bland annat för att de inte skall bli kalla under natten. Och det är ju helt logiskt i de flesta fall. Nu blir det istället att man kan lägga kläderna på golvet så att de skall blir varma - tala om uppochnedvända världen....

/G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar