torsdag 15 oktober 2009

Ljus i kronan

Vi har äntligen tänt ljus i ljuskronan i stora salen, som vi fick med på köpet. En rejäl sak i smidesjärn, och enligt förre ägaren härstammande från Loos kyrka i Hälsingland, därifrån den getts som lön till en präst när pengarna tröt för församlingen.

Vanliga ljus - antikljus, kronljus eller vad de nu kallas, visade sig dock vara alldeles för små för ljushållarna. Rätt ljusdiameter borde vara runt en halv centimeter mer än ljusen man kan köpa i vanliga butiker.

En googling gav flera fabrikanter, som tex Skånska stearinljusfabriken, som sålde ljus i allehanda utföranden. Under kategorin kyrkljus fanns tex både 28 och 29 millimetersljus, det senare i längden 37 cm och 22 timmars brinntid. Synd att de bara såldes i 120-pack för 2851 kronor - med sex ljus i kronan blir det 440 timmars (drygt 18 dygns) ljuskronebelysning. Med tanke på att det krävs stege för att tända ljusen lär vi inte använda den riktigt så ofta...

Nå, denna gång nöjde vi oss med vanliga ljus, som förseddes med en kartongskoning längst ned för att passa i ljushållarna. De såg fånigt små ut. men gav ändå ett ganska bra ljus. Efter rätt ljus får vi leta vidare - Lena på kyrkans öppna förskola tipsade om något kloster norråt som jag tyvärr redan glömt namnet på. I Börje kyrka användes bara vanliga standardljus, kunde hon upplysa om.


På bilden ovan syns också det draperi - en fleecefilt från IKEA, vi hängt upp mellan bostadsdelen och salen för att stoppa en del av värmeläckaget utan att hindra för katterna.

/A

1 kommentar: