fredag 25 december 2009

Första julen hemma

Med föräldrar och mor- eller farföräldrar är det naturligt att man är någon annanstans än hemma på julafton. För både G. och jag blev årets jul den första vi firade - inte bara i eget hus, utan "hemma". Inbjudna var den del av släkten som bor i närheten, dvs min egen - mor, mormor med pojkvän, moster med man och kusiner. Den gemensamma julen började vid 11 och slutade en bit efter 19.

Jullunch, med sju sorters sill, köttbullar, prinskorv, skinka, sylta, potatis, hasselnötsbullar, morots- och broccoliterrin, brysselkål, sallad, sillsallad, rödkål, rödbetssallad, potatissallad, cheddar, gräddost, vörtbröd, julknäcke och fler saker jag säkert redan glömt.

Bonaden på väggen hängde i mormors gillestuga till hon sålde huset och flyttade. Vi spikade upp den lagom till jul över de fula vattenränderna från höstens takläckage.

Mosters två hundar fick hålla sig bakom skranket, då mor är allergisk. Det tyckte däl väl sidådär om. Katterna höll sig dock snällt uppe - av självbevarelsedrift.

Fikadags efter Kalle Anka, och dags att tända ljuskronan.

Sen bultade tomten på dörren. Samtidigt som pappa försvann ut för att hämta ved - vilken otur.

Julklappsutdelning följde - och lilla S. fick flest klappar, förstås.

Roligaste klappen var svår att säga - kanske traktorn, traktorboken, bultbrädan eller rutschkanan från IKEA som lilla S. testar med farmor här ovan.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar