måndag 7 december 2009

Lyckosam lördag

Vissa dagar har man bara flyt. I lördags bestämde vi oss för en tur utåt Boländerna, för att shoppa diverse saker inför jul och annat nödvändigt på ÖB, Lelles MC, IKEA och Rusta. På vägen passade vi på att svänga in på vår favoritaffär, Röda Korset. Halva möblemanget i vårt sovrum består av begagnatfynd från Röda Korsets secondhandbutik och kommunens Återbruket.

Denna dag hade vi dock inga särskilda förväntningar, men där stod den - kistan som ska stå nedanför serveringsluckorna in till salen i matsalen. De är runt 1,80 meter långa och sitter inte alltför högt upp på väggen, och vår första tanke var en avlång skänk. Dock verkar det bara finnas 50-talsmöbler i det formatet, och vi tycker egentligen varken om stilen eller prislappen på sådana.

Som kompromiss tänkte vi istället en kista, av den mer avlånga typen. Jag hade sett en antik så kallad cassone på Uppsala Auktion tidigare, som dock gick för många tusenlappar. Den fåkunnige (som jag) kan googla ordet och får då fram att det är en italiensk rikt utsmyckad skrytkista från renässansen, ofta använd som brudkista. Formen är mer långsmal än vanliga hederliga svenska kistor, och skulle passa perfekt också som sittbänk. Men 16-/1700-talsmöbler kostar förstås en slant. (Det svenska ordet "kassun" är för övrigt härlett från "cassone").

Vi har spanat på Blocket och i auktionskataloger utan att hitta något vettigt alternativ, och hade gett upp hoppet om att hitta någon innan jul. Men, Röda Korset räddade oss igen - och för ynka 75 kronor. "Kistan" visade sig dock inte vara en kista, utan en förklädd skänk med en lucka som öppnas framåt, vilket först gjorde oss något förvirrade - det är svårt att öppna ett kistlock som inte finns... Men, ur förvaringssynpunkt så är hyllor förstås bättre om man tänka ha porslin och liknande i den. Och skänk var ju vad vi tänk oss från början, så vi slog till.
Även om det är en fanerad 1900-talsvariant så är förstås 75 kronor väl billigt. Och det finns en orsak - som dock inte stör oss lika mycket som det kanske stör andra:
Det är dumt att glömma strykjärnet på...

Ett av våra tidigare auktionsfynd, en länsstol i ek, fick nu också äntligen hamna på sin rätta plats bredvid:
Vi fortsatte för övrigt lördagens utflykt med att snubbla över det perfekta diskstället på IKEA (egentligen en ihopfällbar skåpsinredningsdetalj men perfekt till vår lilla diskbänksyta), och slippa 20 minuters köande på lunchen när IKEA precis öppnade sin andra serveringslinje när vi kom. Och givetvis var alla trafikljus gröna på hemvägen.

/A

2 kommentarer:

  1. nu får ni sluta, jag blir avundsjuk, det blir alltid rött ljus på vägen hem. = )

    SvaraRadera