måndag 28 december 2009

Missionshusbloggare efterlyses!

Vi få, vi lyckliga få, som bor i dessa gudomliga hus - nog måste ett antal av oss blogga om hur det är att leva i ett gammalt bönhus? Jag har länge undrat, och satte mig idag och googlade på missionshus + blogg. Här är resultatet:

Händelser vid ett missionshus (maj 2009 - oktober 2009)
"Här bloggas om allt mellan himmel och jord, mest trädgård, bibliotek och vandrarhem."
http://gyttorp.blogspot.com/

"Jag är trädgårdsälskande gymnasiebibliotekarie, som bor i ett gammalt missionshus", skriver Annika i Västmanland. Tyvärr inte så mycket om själva huset i bloggen.

Kapellbloggen (aug 2008 - nu)
"I denna blogg har jag tänkt beskriva min strävan att renovera ett gammalt kapell. Syftet med renoveringen är att kapellet ska tjäna som bostad åt mig och min son."
http://bloggeddie.blogspot.com/

Välskrivet, många inlägg, och mycket om renoveringen - som började med upptäckt av hussvamp i grunden. Han köpte huset ändå: "Alternativen som finns för säljaren tycks vara att endera sälja till mig eller att riva/bränna huset. På tal om att bränna ner huset så gjorde snickaren en intressant liknelse. "Tänk om ett hus är friskt och bra men att taket är helt ruttet. Inte eldar man upp det då". Det är ju faktiskt det det handlar om."

Korsnäs missionshus (jan 2007 - dec 2008)
http://missionshus.blogspot.com/

Otroligt sött litet missionshus i Falun, men tyvärr inga nya blogginlägg sedan julen 2008.

Vingverkstan (jan 2008-mars 2009)
http://vingverkstan.blogspot.com/

"Efter påtryckningar finns nu en missionshusblogg. Tanken är att jag ska lägga in bilder här så folk kan se hur det går med mitt projekt", skrev Liz i Västra Götaland som första inlägg. Mer än åtta inlägg blev det inte, men en del fina bilder i alla fall.

Ovanmyra missionshus (november 2009 - nu)
Ett stort och välbevarat missionshus från 1878 i vacker dalanatur 15 km norr om Rättvik som jag fått överta; på denna blogg kommer jag efterhand att berätta om planerade programpunkter. Både författarkvällar och konserter (kammarmusik och folkmusik) kommer att arrangeras. Säsongerna kommer att pågå ungefär maj-september.
http://ovanmyramissionshus.blogspot.com/

Bloggaren Björn verkar inte bo i huset, och skriver mest om musik. Fina exteriör- och interiörbilder dock!

"Ovanmyra missionshus är byggt 1878 och ligger naturskönt i den lilla byn Ovanmyra, 15 km norr om Rättvik, strax söder om Boda kyrka. Runtomkring utbreder sig milsvida utsikter ner mot Siljansbygden i sydväst.
Den gamla gudstjänstlokalen är i stort sett intakt sedan den senaste stora renoveringen, 1930, då det bl.a. byggdes en läktare."


Mönsteråsbloggen
Debatt och funderingar om Mönsterås och livet i allmänhet.
http://monsterasbloggen.blogspot.com/search/label/missionshus

Inte en blogg som handlar om ett specifikt missionshus, däremot flera inlägg om traktens dito: Bergs Missionshus, baptistkapellet i Sibbetorp, Finsjö Missionshus, Grimhults Missionsförsamling, Habbestorps Missionsförening och Torps kapell. Bilder och historisk information!

Min missionskyrka (aug 2009-okt 2009) Tillagd 2010-02-04
http://minmissionskyrka.blogspot.com/

En blogg av en tjej som tjatat sig till att få köpa ett gammalt missionshus i Rångedala, Västra Götaland.

Singingdogblog - den sjungande kyrkhunden Tabac (okt 2007 - nu) Tillagd 2010-02-20
http://singingdogblogg.wordpress.com/
Tabac är sedan sommaren 2009 inte längre med dem, men bloggen lever vidare och husse berättar att hans hustru sett huset i en dröm och att de letat i ett år inann de hittat det och fått köpa det av församlingen.

Villberga (maj 2006 - nu) Tillagd 2010-03-13
"En renoveringsblogg om vår villa i Grillby/Villberga"
http://villberga.blogg.se/

Strängt taget är huset byggt som ett församlingshem, men har både stor och liten sal och en separat lägenhet, så vi är inte knussliga.

Livet i Böj (aug 2008 - nu) Tillagd 2010-06-04
"Är en helt vanlig tjej som bor i ett gammalt missionshus på landet med två småtjejer samt en go sambo".
http://joolins.blogspot.com/


Några tidningsartiklar som slank med:

Nya Wermlands-Tidningen, 2007-04-18
Fantasy i missionshuset
Cecilia och Stefan Sundholm bor i ett före detta missionshus. Ett varmt ombonat hem med sex meter i takhöjd.
http://www.nwt.se/mera/hus_hem/article13582.ece

Citat från artikeln (jojo, vi känner igen oss):
"– Vad eldar ni med?– Direktel. Ja, det kostar, men vi har valt att lägga pengar på värmen. Stora salen kan vi elda med kaminen men vi stänger oftast till där när det blir kallt."

Helsingborgs Dagblad, 2006-04-11
Missionshuset blev drömhem
När missionsföreningen i Höganäs skulle läggas ned hade de ingen användning för sitt hus på Brahegatan. Då tog en kreativ barnfamilj vid och gjorde om det till bostad.
http://hd.se/hoganas/2006/04/11/missionshuset_blev_deras_droemhem/

Citat från artikeln:
"Till sommaren har de bott här i ett år och Höganäs missionshus, byggt 1888, har fått just den prägel som de båda var ute efter. Av det kyrkliga rummet är det framför allt rymden som återstår. Den 110 kvadratmeter stora salen har fått behålla en stor del av läktarna, det är öppet upp i nock och mot en av väggarna har en ståtlig grön 3,50 meter hög kakelugn murats upp."

Göteborgs-Posten, 2005-12-18
De bor i en kyrka
Julen är den stora högtiden för Sofia och sambon Michael Lindström, det är då det gamla missionshuset utanför Göteborg tindrar av stämning och förväntan.
http://www.gp.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/bostad/inredningarkitektur/1.19754-de-bor-i-en-kyrka

"Bostadsytan är 275 kvadratmeter plus en generös källare på 125 kvadratmeter. - Det var en slump att jag hittade annonsen på nätet. Vi var väldigt tveksamma vid vårt första besök. Då var hela rummet fullt av kyrkbänkar, en orgel och ett altare. Men när vi tittade en andra gång sade det klick. Plötsligt såg vi potentialen, att det kunde fixas till ett hem."

Mer bilder i Sköna hem:
http://www.skonahem.com/inspirerande-hem/hemreportage/missions-huset/

Känner du som läser till fler bloggar om missionshus, bönhus eller gamla kyrkor som nu är bostäder? Tipsa gärna!

/A

2 kommentarer:

 1. Härligt nu kan ni starta eran klubb som jag tycker ni ska göra. Bara ta kontakt.
  Tjinge ling Lena

  SvaraRadera
 2. Hej. Om du hör talas om något missionshus som är till salu får du gärna meddela mig. Jag nås på anette (at) foretagshuset.net

  Allt Gott
  Anette

  SvaraRadera