måndag 9 augusti 2010

50-talstoalett att fixa

Efter en regnig dag med åska och strömavbrott - både på dagis och här - har det klarnat inför en utlovad solig morgondag. Dimstråken syns över fälten bortåt Sunds nybyggda hus...

Det har blivit hög tid att ta tag i rörmokeri- och el-offertförfrågningar. Åtminstone rörmokarjobbet borde vara klart till G:s disputationsfest sista september. Med ett 50-tal gäster är det ett måste med en fungerande gästtoalett på nedervåningen.

Idag är den i orginal 50-talsutförande. En av kranarna har en packning som måste bytas (observera att det är före "blandar"-tiden, dvs separata kranar för varmt och kallt vatten!). Det ser ut som att den fäller ut koppar eller något liknande i handfatet, även om vi aldrig sett den droppa!

Det luktar apa trots att vi spolar vatten i vattenlåset. Vi misstänker att det är trasigt på något sätt. Oturligt nog målade G:s mor över det förra sommaren med ny färg, innan vi förstod att det var knepigt.

Toaletten var vi tvungna att stänga av vattnet till, eftersom spolanordningen hakat upp sig. Möjligen ett hemmafixjobb, men om vi ändå ska ha en rörmokare till det andra får han kika på det med.

Det skulle vara kul att bibehålla orginaldetaljerna på den nedre toan. Frågan är bara om vi kan hitta en rörmokare som kan och har reservdelar till så gamla saker.

Förutom jobbet på nedervåningen vill vi byta badkarsblandaren i badrummet på övervåningen till en engreppsblandare. Idag är det rätt svårt att försöka balansera varm- och kallvattnet, särskilt som trycket varierar en hel del. Dessutom behöver badrumskranen, av klassisk Moramodell, också bytas packning på. Där behåller vi nog tvågreppsblandaren i alla fall.

Jag ska se om jag hittar kontaktuppgifterna till rörmokaren som bytte köksblandaren förra året. Ett års räkningar och andra viktiga papper ligger och skräpar i olika högar här och var. Det var först igår jag började försöka bringa reda i dem genom att sätta in dem i utrangerade men fungerande pärmar G. fått från BMC.

/A

2 kommentarer:

  1. Åhhh! Bakelitring! Underbart! Den som ändå finge sätta sig tillrätta på en ring av bakelit.

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt inte provsuttit den i skarpt läge än. Vi hittade dock en svart sits på Bauhaus - i trä - till toaletten uppe. En helt annan känsla än en tunn, standardsits av plast ;)

    SvaraRadera