söndag 10 januari 2010

Börjefrid anno 1949!

Vi bläddrade i boken Sveriges bebyggelse: Uppsala län, del IV i sängen ikväll. Sveriges bebyggelse har undertiteln "statistisk-topografisk beskrivning över Sveriges städer och landsbygd", och det är precis vad bokserien är. De flesta kanske är mer bekanta med Gods och gårdar, som med bilder och beskrivningar listar olika fastigheter. Sveriges bebyggelse är ett verk i samma anda, men fler bostadshus än bara lantbruk.

För den som vill hitta en äldre bild på sitt eller andras hus, och läsa om de som bott där tidigare, är Sveriges bebyggelse en guldgruva. Sveriges bebyggelse gavs ut av förlaget Hermes i Uddevalla under åren 1944-1966. Totalt gavs 53 delar ut - en del i avdelningen Städer och samhällen, och 52 i avdelningen Landsbygden. Det innebär att många gamla fina hus då fortfarande hade kvar sitt orginalutseende, innan tilläggsisoleringar och utbytta fönster förstörde dem till oigenkännlighet.

I vårt fleråriga husletande så hade jag till sist börjat kartlägga tänkbara hus utifrån böckerna och plotta dem på en karta. Så långt som att åka runt och se om de fanns kvar och ringa på och fråga om de var till salu hade vi dock ännu inte nått. Däremot så hittade vi flera hus vi sett på Hemnet och blivit spekulanter på i böckerna.

Sveriges bebyggelse: Uppsala län, del IV, utgiven 1949, täcker bland annat Börje socken. I sockenbeskrivningen kan man läsa:

"Flera föreningar äro verksamma. De viktigaste äro följande: missionsförsamlingen, som sedan 1894 har ett eget missionshus i Tiby, där bl. a. söndagsskoleverksamhet förekommer (f. n. ett 20-tal barn; söndagsskola har hållits på platsen sedan 1876)"

Kul! Jag hade markerat flera tänkbara hus i boken, men missionshuset fanns inte med. Trodde jag. När vi bläddrade vidare och tittat på andra hus i Tiby, läste vi båda dock till sist samtidigt: "Börje Missionshus, Uppsala". Vi flyttade blixtsnabbt ögonen till bilderna överst på sidan - och där var det ju!

Vi hade alltså missat att titta ordentligt ända sedan vi såg Blocketannonsen i april. Men å andra sidan så gick ju allt så fort... Så här står det i boken:

Tiby 5, Börje Missionshus, Uppsala:
Tax. byggn. 4.800. Tegel, 1896, 2 samlingslokaler,
1 kök, 1 bost.läg. om 1 rum, 1 kök. El. - Fören.
bildades i början av 1890-talet o. omf. 50 medl.
Söndagsskola. K. J. Sparrman, gemensam pre-
dikant för Läby, Uppsala-Näs o. Börje. Förest.
K.J. Sparrman. Vaktmäst. fru Bernhardina
Gustavsson. - Börje Missionsförening.


Bilden på huset säger flera intressanta saker. Först att huset fortfarande var oputsat 1949 (eller när bilden nu togs). För det andra att grinden är placerad helt annorlunda än idag (vilket inte är så konstigt eftersom den gamla tomten inte var mycket större än själva huset). För det tredje att takkupan redan finns där. Och för det fjärde att huvudingången till salen är placerad där den är idag - dock utan den tillbyggda farstun!

Den placeringen är dock fortfarande inte orginalplaceringen. Se bilden i bloggens titel - där syns ingen dörr på långsidan! Vi har spekulerat i att dörren funnits på kortsidan, och på 1949-bilden så ser det lite mystiskt ut kring det vänstra fönstret på nedervåningen. Ungefär som att man murat igen något vid sidan av fönstret. Men samtidigt så är fönstret som sitter där idag gammalt, och med riktigt gammalt glas i, så vi vet fortfarande inte vad vi ska tro.

En tryckt bild ger inte särskilt bra upplösning, och det hjälper förstås inte att jag bara fotat av den nu ikväll. Frågan är om orginalfotot finns kvar hos förlaget (som förstås inte finns längre). Men mycket roligt med kvällens fynd!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar